300 de ani de la colonizarea şvabilor

• publicat la: 18 mai 2012
300 de ani de la colonizarea şvabilor
Astăzi,de la ora 11,30 în incinta parcului din jurul Castelului din Carei a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate  aniversarii  a 300 de ani de la colonizarea şvabilor pe aceste meleaguri.
Oficialităţi de seamă au participat la ceremonie dintre care ii amintim pe Carol Konig,consilier colaborator la direcţia Relaţii Internaţionale şi Interculturalitate din Ministerul Culturii,Christina Cosmato,subsecretar de stat la departamentul pentru relaţii interetnice a  Guvernului României,reprezentanţi ai Muzeului din Ulm.
Din partea conducerii judeţene au fost prezenţi ambii prefecţi ,Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian  Sasu,precum şi Csehi Arpad,preşedintele Consiliului Judeţean iar din partea FDG  Satu Mare, Johan Forstenheizler.
Manifestările au fost conduse de către directorul Muzeului Judeţean Satu Mare ,Liviu Marta care l-a invitat pentru oficierea unei scurte slujbe pe părintele Reszler Mihaly, care a  sfinţit şi  placa comemorativă.
A luat apoi cuvântul  Christoph Begner,consulul Germaniei în România,care a lăudat comunitatea locală pentru acest omagiu adus şvabilor colonizaţi în urmă cu 300 de ani în regiune.
Prin acest eveniment marcaţi pozitiv şi o parte de istorie europeană comună.Doresc să vă felicit pentru acest lucru.”

Au rostit alocuţiuni primarul Eugen Kovacs  şi prefectul  Eugeniu Avram,sosit în prima sa vizită oficilă la Carei.Primarul Kovacs a scos în evidenţă contribuţia sa la reabilitarea castelului nereuşind însă să  se abţină  nici la acest eveniment istoric de la a face referire la adversarii săi politici.
După dezvelirea plăcii,invitaţii au fost întâmpinaţi la intrarea în Castel cu o cupă de şampanie  apoi au urcat într-una din sălile de la etaj pentru vizionarea unei mici expoziţii cu specific şvăbesc.
Hago Nandor a făcut o scurtă prezentare a celor trei secole de viaţă a şvabilor sătmăreni ,cei prezenţi vizionând în continuare şi sălile de expoziţie ale Muzeului Judeţean .
Carol Konig, consilier la Ministerul Culturii a declarat pentru Buletin de Carei că se simte legat de aceste locuri datorită implicării sale în restaurarea castelului.

Sunt legat de aceste locuri deoarece în ultimele decenii ale secolului trecut m-am ocupat de problemele legate de restaurerea acestui castel.Am finanţat şi sprijinit activităţile monirităţilor de aici.Am cooperat cu partea germană, cu Institutul de Istorie şi Geografie a şvabilor dunăreni de la Tubingen,colaborare ce se derulează şi astăzi.Evenimentul de astăzi este deosebit de important, marcând venirea şvabilor sătmăreni pe aceste locuri.Aceştia au avut un rol important, fiind un exmplu bun de corectitudine,profesionalism, de cultură şi civilizaţie.Ministerul culturii a finanţat parţial acest eveniment, eu reprezentând instituţia împreună cu Christina Cosmato, subsecretar de stat la departamentul pentru relaţii interetnice al Guvenului României.

Manifestările s-au incheiat cu un simpozion dedicat aniversării celor 300 de ani de la colonizarea şvabilor,eveniment care a avut loc la parterul Castelului.

redacţia

Lasati un comentariu