Alegeri 2012:La Carei,8 candidaţi pe un loc de consilier

• publicat la: 15 mai 2012
Alegeri 2012:La Carei,8 candidaţi pe un loc de consilier

Vineri,11 mai 2012 s-a dat oficial startul campaniei electorale pentru alegerile locale ce vor avea loc in data de 10 iunie.Tot vineri,de la ora 12,00, la sediul primăriei  s-a tras la sorţi   locul pe care il va avea alocat  fiecare candidat sau formaţiune politică pe cilindrii sau panourile publicitare amplasate in oraş in acest scop,pentru a evita situatiile din anii precedenti când unii dintre candidati au lipit afişe pe copaci,pe stâlpii de curent electric, peste  afisele altor partide ,pe cabinele telefonice sau pe uşile de intrare in  blocurile de locuit.

De comun acord cu reprezentantii tuturor celor s-au inscris in cursa electorală,administratia locală a stabilit locuri bine precizate pentru publicitate electorală iar pentru cei care nu vor fi capabili să respecte regulile jocului au fost pregătite amenzi consistente.

Startul campaniei electorale a fost unul timid, dacă ne referim la afişajul stradal,in peisajul urban  apărând doar bannerele celor de la USL si a candidatului acestei formatiuni la funcţia de primar,Adrian Bucureştean.Nici până la această oră de altfel materialele electorale de mari dimernsiuni ale altor formatiuni politice nefiind prezente.

In oraşul Carei,oraşul cu 20.181 de locuitori potrivit datelor recensământului din octombrie 2011 si cu 21.367 de persoane cu drept de vot conform listelor sosite pe adresa  Primăriei  de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrare a Bazelor de Date,sunt inscrise in cursa electorală un număr de 9 formaţiuni politice şi un independent .

Dacă in cursa pentru funcţia de primar avem 6 candidaţi ,pentru functia de consilier municipal  inghesuiala e mult mai mare:sunt 8 pe un loc(deşi matematic vorbind cifra reală e 8,53).

Si aici lista cuprinde candidaţi de toate vârstele si toate profesiile,dorinţa de a ajunge  pe unul din scaunele de consilieri fiind foarte mare deşi volumul de muncă e  la fel de mare ,asta in cazul in care te respecti pe tine si alegătorii acestui oraş.

Urmărind listele de consilieri observăm că sunt reprezentate toate categoriile de vârstă si  toate categoriile sociale.Seniorul de vârstă al candidaţilor  de consilier il reprezintă pensionarul Peli Tiberiu,născut la data de 26 iunie 1935, la polul opus situându-se Murvai Istvan Zoltan, tâmplar,născut in 09 ianuarie 1989 si Ilut Arnold Istvan,muncitor, născut la  12 aprilie 1989.

Unii dintre cei inscrişi in cursă au mai fost consilieri şi in legislaturile anterioare,18  la număr, iar pentru alţii  va fi o experienţă nouă.

Doamnele Mocanu Alina(USL),profesor si director al Scolii Vasile Lucaciu,Eva Konglovits (PPMT),profesor  si administrator la firma proprie şi Venig Gabriela(UDMR),administrator public şi sef birou sunt cele care au mai ocupat scaunul de consilier .Candidaţii cu experienţă in această functie ,care au reprezentat interesele aleşilor in decursul altor legislaturi sunt,in ordine alfabetică:

Tamas Beko,inginer si administrator public-55 ani,UDMR

Arpad Brem,croitor,preşedinte- 62 ani,UDMR

Adrian Bucureştean,informatician şi director de vânzări-32 ani ,USL(PNL)

Csizmadia Zsolt,inginer,inginer proiectant-49 ani,UDMR

Ilie Ciută, inginer si administrator firmă proprie -50 de ani,USL(PNL)

Szabolcs Csaikos,sculer matriţer,asistent distribuţie-39 ani,UDMR

Ludovic Keizer,maistru mecanic,viceprimar-59 ani,UDMR

Eugen Kovacs,inginer,primar-55 ani,UDMR

Robert Leitner,tehnician dentar,manager-37 ani,UDMR

Ioan Muller,maistru,pensionar -63 ani,UDMR

Marius Rusu,profesor la CT Iuliu Maniu -32 ani,USL(PNL)

Poosz Szabolcs,econimist,director executiv-37 ani,UDMR

Vasile Temfli,subinginer,pensionar -59 ani,UDMR

Alexandru Tukacs,preot reformat,-54 ani,UDMR

Ioan Torzsa,depanator radio-TV,director -59 ani,UDMR

Formatiunea PPMT are echipa cea mai  tânără, cu o medie de vârsăa de 38 de ani in timp ce la polul opus se află PER şi UNPR cu 49 respectiv 48,5 ani.

Un număr de şase candidati sunt inscrişi in cursa electorală pentru ocuparea fotoliului de primar din  municipul Carei,fotoliu deţinut din 1992 până in prezent de reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.Candidaţi de toate vârstele,de toate profesiile şi etniile, ca să avem de unde  alege.

Unii dintre ei au cugetat mai bine abia după ce şi-au depus candidatura şi au solicitat Biroului Electoral de Circumscriptie lămuriri despre posibilitatea de a se retrage,deşi termenul limită era depăşit cu câteva zile.

Cert este că in urma alegerilor locale din 2008 a fost incălcată pentru prima oară cutuma potrivit căreia dacă primarul ales este de la formaţiunea politică maghiară viceprimarul să fie dat de un partid românesc cel mai bine reprezentat in consiliu sau să fie de etnie română pentru ca şi comunitatea locală românesca  să fie reprezentată in condiţiile in care ponderea acesteia depăşeşte 44%.

La scrutinul din 10 iunie ,potrivit tragerii la sorţi a ordinii partidelor si independenţilor pe buletinele de vot ,ordinea va fi următoarea PDL,USL,UDMR,UNPR,PRM, PER, PP DD, PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), PCM (Partidul Civic Maghiari), PNDC (Partidul National Democrat Crestin).

Daniela Ciută

comentarii

de emil la 19 mai 2012 - 11:28

@Roman

pe acei „unii” ii macina spectrul lui Ducso Csaba. tare s-ar mai vrea in postura leventului din „Nincs kegyelem”

de PRO schimbare la 19 mai 2012 - 15:11

@puha

Un lucru ma deranjaza si de partea ta Puha(hu) si de cealalta parte(ro). Acum va aduceti aminte toti ca sunteti (ro) si (hu). Duceti discutia in derizoriu pana la jigniri etnice(de proasta calitate) si agresive.

Baaaaaa !!!!! NESIMTITILOR !!!

In Carei nu sunt probleme intre (hu) si (ro). Noi traim in armonie de zeci de ani. Doar voi nesimtiti (ro) si (hu) puneti zanzanie unii intre altii ca sa denaturati discutia.

ADEVARUL: este ca, candideaza un tanar (necompromis) cu unul mai in varsta in jurul caruia exista discutii si discutii si discutii.
In acest oras traiesc mi si mi de familii mixte, cretinilor. Care se inteleg. Si voi va treziti sa bagati zanzanie acolo unde nu e cazul doar din niste ratiuni electorale.
Aratati-mi un (ro) care nu are prieteni (hu) si un (hu) care nu are prieteni (ro).
Toti avem prieteni, rude, cunostinte de ambele neamuri. Si va gasiti doi trei nationalisti jenanti sa intaratati spiritele.
Rusine sa va fie!

Eu runt (ro).
Eu i-mi iubesc sotia. Este (hu).
Eu i-mi iubesc mama este jumatate (hu) si jumatate (ro).
Eu i-mi iubesc tatal, este (ro).
Eu i-mi iubesc cumnata, este (hu).
Cel mai bun prieten al meu este (hu).
Singura bunica in viata este (hu).
Vecina mea (care are cheie de la apartamentul nostru) este (hu).

Ma consider o familie tipica din Carei.
Fiti mai buni!

de Horia Mărieș la 19 mai 2012 - 16:04

@PRO schimbare la 19 May 2012 – 15:11 EXCELENT scris.

[Cu exceptia „i-mi”, imi permit observația asta doar asta fiindcă sunteți (ro), dar azi se iartă și asta, azi o luăm doar ca pe o nevinovată typing mistake].

🙂

Numai bine!

de kovacs antal (puha) la 19 mai 2012 - 20:58

@ pro schimbare ai dreptate…imi cer scuze ,daca am jignit pe cineva…nu am vrut!!! da si eu am prieteni romani…chiar prieteni de familie…chereji ,ardelean,nintas,botan….si inca cativa mii!!!!

de Horia Mărieș la 19 mai 2012 - 21:06

Bravo Domnule @kovacs antal (puha) la 19 May 2012 – 20:58.

Apropo, cine castiga, Bayern sau Chelsea? Mai sunt 5 minute pana la 11 m.

de Horia Mărieș la 19 mai 2012 - 21:30

Așa este viața.

Chelsea a câstigat. Trebuie să acceptăm ca întotdeauna câstigă cel mai bun !

Așa să fie și la alegerile locale programate pentru 10 iunie a.c. la Carei !

de emil la 19 mai 2012 - 21:57

@pro
bine ar fi sa ai dreptate ca nu sunt probleme.

de PRO schimbare la 19 mai 2012 - 22:07

@ puha

si eu trebuie sa-mi cer scuze pentru tonalitatea foarte directa(vulgara) a mesajului.

Va cer doar sa fim mai buni!

P.S. Stiti acel joc american? Stai pe o scena, te intorci cu spatele la oameni si-ti dai drumul in gol spre spate. Si multimea te prinde. Ca dovada a increderii unora in altii.
Sa avem incredere in Dumnezeu! El Deja Stie Ce Vrea! 🙂

Apropo d-le Maries „Blue is the colour!” zica cine ce o vrea. 🙂

de emil la 20 mai 2012 - 09:37

@pro
e foarte important momentul T0 de la care pornim, in varianta in care nu dorim conflict. daca acceptam ca suntem in Romania si ca minoritatile etnice, inclusiv cea maghiara, au suficiente drepturi, atunci nu prea mai avem ce discuta pe teme etnice. cand insa punem mereu in discutie limba oficiala, apartenenta la statul roman prin: problema autonomiei teritoriale si asa-zisa persecutare a minoritatii maghiare in statul roman, laudarea criminalilor horthysti care isi vor muntii inapoi, pentru patriotismul lor, denumirea unor scoli cu nume notorii ale acestor criminali, aducerea in Romania a osemintelor unora decorati de horthy si altele care fac trimitere imediata la nefericita perioada 1940-44, atunci, chiar daca in opinia ta sunt nationalist jenant, atunci imi permit sa spun ca respectivii nu vor nici pace, nici intelegere, ci, cu exclusivism sovin vor repetarea situatiei din vremea lui horthy. Si cred

de Vector la 20 mai 2012 - 10:16

Hrebenciuc la PDL ????!!!!!!! CIND S-A TRANSFERAT ? MAI VERIFICATI…

de PRO Schimbare la 21 mai 2012 - 20:59

@emil

Rugamintea mea a fost si va ramane ca: nu duceti aceasta disputa mediatica etnica, in campania electorala. Sunt suparat pe impartirea: Romanul Buc… si ungurul Kov… Ma bata-va norocul!!! Poate tanarul Buc… si fostul tanar Kov…
Si daca tu-ti doresti o discutie pe aceasta tema, te rog sa provoci „cumva” o dezbatere publica.

Ca aici valoarea ta este: Unul si cu Puha se cearta pe probleme etnice.
O dezbatere organizata si sustinuta pe tema asta poate genera un alt rezultat. „desi in interiorul sufletului meu eu nu cred”.
Fiti mai buni! 🙂

de kovacs antal (puha) la 21 mai 2012 - 21:23

@ nora ,am lucrat si lucrez de la data de 01.10.1989!!! ,iar cu gramatica …atat stiu!!! am un copil…el invata gramatica limbi maghiare…este la scoala in Ungaria! dar vorbeste destul de bine si romaneste,iar anul viitor v-a dat examen de limba romana (o diploma in plus in Ungaria pt el )!!! cand eu lucrez si sunt atent sa nu fac vre-un accident,tu dormi la aceea ora!!!in plus NU am scris nici un rau despre candidati!!!,eu sustin doar candidatii mei!!! PAPP si KOVACS! si doresc succes si celorlalti candidati!

de emil la 25 mai 2012 - 10:16

@ pro schimbare

sigur, nu problemele etnice sunt baza discutiei pentru alegerile locale. daca ar fi in discutie strict apartenenta etnica, nu as avea motive foarte puternice pentru a-l sustine pe Adi Bucuresteanu, care are si el ascendenta etnica maghiara. Dar asta nu ma deranjeaza, dimpotriva, consider ca din acest punct de vedere e chiar mai bine, pentru ca acest om, care beneficiaza de parinti si stramosi de ambele etnii, nu va sari calul in nici o parte, ci va cauta sa pastreze echilibrul natural, normal, firesc pentru un climat de colaborare interetnica de care avem nevoie cu totii. Pentru careieni este de foarte mare actualitate afirmatia lui Avram Iancu conform careia nu putem trai unii fara altii (adica romanii fara unguri si ungurii fara romani). In fond, pentru a trai bine si unii si altii, trebuie sa intelegem ca trebuie sa ne punem mintea la contributie pentru a gasi solutii nu cum sa scapam unii de altii, ci cum sa facem sa traim cat mai bine unii cu altii. Asta este problema de principiu si pentru pastrarea si pledez pentru rezolvarea ei in acesti termeni,in acest cadru si in acest climat.
Dar, in practica, prin unele comentarii de pe site-ul acesta, sunt atacate tocmai acest principiu si acest cadru, avand ca rezultat inveninarea climatului si perpetuarea tensiunilor interetnice, care, sa o recunoastem, nu au disparut. In opinia mea, ar trebui sa pornim de la situatia ca orasul Carei se afla in Romania, nu in Ungaria si nici intr-un condominium ungaro-roman. Daca prornim de la acceptarea acestei situatii, atunci trebuie sa ne ferim de orice actiune sau fapta care tinde tocmai sa o repuna in discutie.
Este foarte neplacut pentru etnicii romani sa li se ceara, in Romania, sa accepte considerarea drept eroi a unor criminali de razboi din vremea ocupatiei horthyste a Ardealului de Nord, criminali care au comis crime tocmai impotriva romanilor. Ocupatia horthysta insasi a fost antiromaneasca si in mod sigur, amintirea acesteia nu este de natura sa bucure etnicii romani. Nici ungurii nu sunt bucurosi sa li se aminteasca ocupatia romaneasca a Ungariei in 1919, desi aceasta nici nu se poate compara cu cea ungara din Ardeal in 1940-44, pentru simplul motiv ca trupele romane nu au comis atrocitati impotriva populatiei maghiare si pentru ca armata romana a plecat din Ungaria de bunavoie, nu a fost obligata, nu a fost scoasa cu forta de acolo.
Insa, unii unguri, prin faptul ca aduc mereu in prim plan tot felul de horthysti notorii, din perioada 1940-44, incita la tensiuni. Ei, de fapt, transmit romanilor ca nu le pasa ca tara asta se numeste Romania, ca nu le pasa de sentimentele romanilor si ca ei au dreptul sa cinsteasca memoria oricarui ungur, indiferent daca respectivul este sau nu acceptat de romani. Adica, in alti termeni, asta este intoleranta etnica. Iar intoleranta etnica a unor minoritari pe teritoriul cu alta majoritate etnica,nu numai ca deranjeaza majoritatea si incurajeaza tendintele de a raspunde cu aceeasi intoleranta, ci sporeste tensiunile interetnice. In fond, este o pregatire psihologica pentru conflict. Iar daca impresia creata este ca tocmai minoritatea respectiva (dintre ai carei membri nu foarte multi au dovedit loialitate fata de statul roman si de etnicii romani in anumite imprejurari)doreste conflictul este normal ca majoritatea sa simta ca iredentismul minoritatii respective vizeaza integritatea teritoriala a Romaniei. Iar de aici, pana la formularea de solutii extreme de genul „sa plece in Ungaria” sau „sa plece in Asia, de unde le-au venit stramosii” nu mai este decat foarte putin. Rezumand, ceea ce fac unii unguri este de a provoca astfel de reactii, pentru ca apoi sa poata sa se planga cat e de greu sa traiesti impreuna cu „intolerantii valahi” si cum sunt ei persecutati in Romania. Dupa care, sa poata afirma ca trebuie musai autonomie teritoriala pentru ei, ca nu pot trai impreuna cu romanii, fiindca sunt fortati sa foloseasca limba romana (care este limba oficiala) si astfel sunt supusi pericolului de deznationalizare.
Si acum, cand auzi si vezi astfel de manifestari provocatoare, cam cum ai putea sa nu le acorzi nici macar o replica? Vorba catecului lui Tudor Gheorghe: Cand se urca scroafa-n pom, cine tace, nu e om!

de emil la 25 mai 2012 - 10:21

erata: cantecului lui Tudor Gheorghe

de PRO Schimbare la 26 mai 2012 - 09:30

@emil

Pozitia ta e de admirat cand nu jignesti. Am citit cu atentie ce ai scris si-ti pot da dreptate. De fapt ai dreptate. Dar…….. Vreau sa cred in toleranta fortata „evident de ambele parti”. In Carei „a scris si d-ul Maries” de zeci de ani copii Romani cu cei Maghiari se jucau si intelegeau foarte bine, chiar si fara sa cunoasca unul limba celuilalt. Local analizand imi doresc sa fim buni unii cu altii. Si atat!
Emil – te rog sa analizezi strict doar pentru carei – pana nu se forteaza nota cu extreme nefondate, te rog sa nu fi foarte vehement. Dar evident esti liber sa crezi si sa scrii ce doresti. 🙂

de emil la 27 mai 2012 - 19:49

@pro
nu prea inteleg cum vine „toleranta fortata de ambele parti”, in conditiile in care, in ultimii mai bine de 15 ani, in perceptia mea, vedem toleranta din partea romanilor si cereri in continua crestere din partea maghiara. ca sa ma explic fara a genera dubii si a ma ascunde prin subtilitati, pun in oglinda cam cum imi apare mie toleranta asta:
– sute de oameni au fost nevoiti sa-si schimbe documentele pentru a se acorda denumiri unguresti mai multor strazi din oras;
– cand a fost vorba sa se acorde unei singure strazi numele istoricului careian Francisc Pall, etnic roman, desi primarul promisese va schimba numele strazii Cimitirului in Francisc Pall, in final, numele respectiv a fost atribuit strazii fara locuitori dintre piata de alimente si fosta fabrica de tutun, sub pretextul ca se creau greutati oamenilor in schimbarea documentelor;
– s-au atribuit nume maghiare, inclusiv unele controversate, in speta kossuth lajos si petofi sandor, chiar daca personalitatile maghiare respective au manifestat o atitudine antiromaneasca neta, iar kossuth este responsabil, prin ordinele date, inclusiv de crime impotriva populatiei romanesti din Transilvania; sa fie limpede, nu e o problema ca s-au atribuit numele de Ady Endre, Dozsa Gyorgy, Kaffka Margit, Rakoczi Ferenc, Karolyi Sandor unor strazi, problema e ca unele au conotatii provocatoare la adresa romanilor si Romaniei;
– se aniverseaza 15 martie 1848 in Romania – si in Carei- desi ziua respectiva este data in care revolutia ungara, prin proclamatia de la Pesta, cerea includerea Transilvaniei in Ungaria fara a mai intreba pe romani, populatia majoritara a teritoriului respectiv; acea revolutie ungara nu numai ca a reprimat sangeros lupta pentru libertate a romanilor ardeleni, dar nici macar nu a recunoscut existenta romanilor ca natiune in cadrul acelei Ungarii, conditionand acordarea libertatilor proclamate de renuntarea la etnia romana; adica, mai simplu, „Va dam toate drepturile, dar deveniti unguri!” In esenta, acest moment cu puternice conotatii antiromanesti se aniverseaza netulburat in Romania. Aici cred ca e mai mult decat toleranta din partea romanilor. Garantez ca daca in Ungaria, romanii ar sarbatori sa zicem capitularea de la Siria sau numai adunarea de la Blaj (nu mai vorbim despre intrarea trupelor romane in Budapesta in 1919 sau Tratatul de la Trianon)pe teritoriul Ungariei am putea vedea adevarata fata a tolerantei ungare;
– nu mai insist asupra problemei deja cunoscute a excluderii treptate a romanilor din primaria Carei, unde se produce pe fata o curatire etnica de romani;
– daca la astea mai adaugam statuia ungariei mari de la Arad, acordarea de nume de horthysti, chiar criminali de razboi, unor scoli din Romania, plus declaratiile unor primari, presedinti de consilii judetene etnici unguri, ba cu privire la limba oficiala, ba cu privire la autonomia asa zisului tinut secuiesc, ba cu privire la doliul unguresc de 1 decembrie, ba ca romanii trebuie sa invete ungureste, avem tabloul general al unor provocari repetate in scopul declansarii unuor conflicte interetnice. va sugerez sa efectuati un exercitiu de imaginatie: cam ce s-ar intampla daca unii lideri ai minoritatilor din Ungaria ar declara ca 20 august -ziua Ungariei – este zi de doliu pentru minoritati? Raspundeti singuri la aceasta intrebare si apoi reveniti la problema tolerantei fortate de ambele parti.
-ultimele situatii nu sunt din Carei, dar nu ma pot rezuma la ele pentru ca si daca se produc in alte localitati din tara, ele au sau pot avea impact, asa cum s-a intamplat chiar azi propagandistul horthyst si szalasist caruia nu i s-a permis reinhumarea la Odorheiul Secuiesc. In chestiuni de acest gen, statul roman trebuia sa-si manifeste autoritatea de mai multa vreme, inclusiv in chestiunea numelor de criminali horthysti: tineti neaparat sa se numeasca scoala asta was albert? bine, pastrati-o, dar fiindca statul roman nu recunoaste diploma emisa de scoala respectiva, spalati-va cu ea pe cap sau puneti-o in rama, ca in Romania nu o puteti utiliza. Sau chiar mai mult, transformati-o in scoala particulara si platiti-va toate cheltuielile. Sunt diferite solutii si variante. In astfel de situatii, daca statul roman nu ia atitudine, provocatorii sunt incurajati sa escaladeze conflictul si ne fac rau tuturor.

de emil la 27 mai 2012 - 21:02

de fapt, tot ce am spus mai sus, se poate rezuma cam asa: daca toti minoritarii cetateni romani s-ar comporta ca si cetateni loiali statului roman, nici nu am mai avea aceste probleme; numai ca unii dintre minoritarii etnici maghiari se comporta ca si cum Romania ar fi provincie ungara, dispretuind sensibilitatile etnicilor romani majoritari. cui foloseste un asemenea comportament? ce castigam din asta cu totii? vom vedea, dar as anticipa ca din asemenea atitudine grofeasca nu poate iesi nimic bun.

de inghetata la 28 mai 2012 - 13:23

Sunt rece si inghetata si nu reusesc sa incalzesc sufletele celor ce ma poarta cu interes la caminul de batrani in plina campanie desi singuraticii batranei se topesc de dorul meu si in alte zile,cand nu sunt bagati in seama de acesti emanati ai cladirilor sfintite! Pace voua,suflete ratacite!

Lasati un comentariu