Alex Incicău, invitat special la De-a literpretarea

• publicat la: 27 mai 2012
Alex Incicău, invitat special la De-a literpretarea

Sâmbătă seara, Cercul de lectură De-a literpretarea a avut un invitat special.Este vorba de Alex Incicău, student în anul III la Universitatea de Vest din Timişoara, secţia engleză-română. Alex este un tânăr scriitor, foarte talentat. A cochetat cu poezia, apoi s-a îndreptat spre proză în care se regăseşte mai bine. Textul pe care l-a supus atenţiei literpretatorilor este o nuvelă psihologică, cu titlul S(ă) fii teama ssenil(ă)- P(arfum de nebunie), extrem de densă. Nuvela nu i-a apărut în format tipărit, dar cei care şi-au exprimat intenţia de participare au primit-o în format electronic pentru a o putea citi.

Încă de la începutul întâlnirii simţeai emoţia scriitorului în aer. Era aproape palpabilă. Dorea să fie citit la propriu, să fie înţeles şi dibuit. Era interesat ca un copil de acel „oare ce-or zice de mine?”. Încet, încet discuţia se încinge şi nuvela este disecată cuvânt cu cuvânt.

Deschidem o cutie a Pandorei în care subiecte tabu în societatea noastră se dezvăluie treptat. Un personaj, Filip/Asemain, ce suferă de TOC (tulburare obsesiv compulsivă), boală ce ţine de psihic, derulează în faţa ochilor noştri un tip de om pe care îl regăsim deseori printre noi. Faţa bună a personajului apare sub numele Filip, iar partea întunecată, instinctivă este Asemain.

Interpretarea nuvelei trece prin postmodernism, ca şi curent, prin nevoia de subiecte tabu în literatura noastră, se caută limite şi simboluri. Totul într-o atmosferă de vechi prieteni, care se cunosc de când lumea. Profesori şi elevi sunt aproape, uniţi de un text extrem de interesant, ce prevesteşte un scriitor analitic.

Ceea ce surprinde la Alex este temperamentul adolescentin dublat de o profunzime ce aparţine, de obicei, vârstei înţelepciunii, a maturităţii coapte. E curios ca un copil despre ce gândim despre el ca scriitor, o curiozitate ce masca dorinţa de perfecţionare, de a fi mai bun.

Sfârşitul întâlnirii ne aduce o stare de regret, încât nu ne puteam despărţi nici după ce uşile sălii s-au închis.

Pentru cititorii  Buletinului de Carei, Alex Incicău a declarat în exclusivitate:

Am cochetat demult cu ideea de a scrie. Am reuşit să văd care ar fi filonul pe care să mă îndrum după ce am vorbit cu două doamne profesoare. Am pasiunea pentru proză în limba engleză de când doamna profesoară Claudia Doroholschi a ţinut nişte workshop-uri de creaţie literară. Acum, în anul al III-lea de facultate, doamna Dana Crăciun a ţinut Seminarul de scriitură şi creativitate. Ne-a îndrumat să fim creativi şi să nu ne ferim de subiecte tabu.”


Ne-a plăcut textul său şi îl invităm pe Alex să revină la noi, la literpretatori cu acele proiecte despre care pomenea. Le aşteptăm cu nerăbdare.

Nicoleta   Latis

Lasati un comentariu