Ce s-a întâmplat la Strasbourg

• publicat la: 31 mai 2012
Ce s-a întâmplat la Strasbourg

Săptămâna aceasta, la Strasbourg, deputaţii europeni au aprobat propunerea de introducere a unei taxe pe tranzacțiile financiare și mai multă protecție pentru tonul roșu și au susținut plata egală pentru femei și bărbați. Pe ordinea de zi s-au mai numărat relațiile comerciale UE-China, oportunitățile pentru tineri, creșterea și IMM-urile. Marți, eurodeputații au dezbătut summit-ul UE, iar miercuri a vizitat Parlamentul fiica Iuliei Timoșenko, Evghenia.

Marți, deputaţii europeni au cerut o mai bună accesare a fondurilor structurale și reducerea birocrației pentru ajutarea IMM-urilor în crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri. Joi, Parlamentul a cerut Comisiei Europene să folosească fondurile UE necheltuite pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor.

Deputaţii europeni au spus că drepturile fundamentale trebuie respectate în aplicarea strategiei UE pentru securitatea internă.

Tensiunile dintre Sudan și Sudanul de Sud au fost în centrul unei dezbateri cu președinția daneză a UE miercuri. Negocierile între cele două țări sunt în curs de desfășurare, iar deputaţii europeni au insistat că UE trebuie să sprijine acest proces.

Primul pas în abordarea competiției ce vine din China și reechilibrarea comerțului este instaurarea unui organ de monitorizare a investițiilor Chinei în UE, a spus Parlamentul European miercuri.

Statele membre nu implementează corect regulile europene, spune cadrul Comisiei Europene privind piața internă. Marți, într-o rezoluție, deputaţii europeni au arătat că acest lucru poate avea un efect negativ asupra redresării economice și au cerut proceduri urgente de sancționare.

Libera circulație este fundamentală pentru UE, iar Parlamentul European este pregătit să o apere. Joi, deputaţii europeni au adoptat o rezoluție ce critică Elveția pentru impunerea de cote pe permisele de rezidență oferite cetățenilor din opt state din Europa de Est.

Parlamentul European a criticat homofobia în UE și în lume și a cerut includerea acesteia ca delict în Decizia Cadru privind Rasismul și Xenofobia.

Fiica Iuliei Timoșenko, Evghenia, a participat la dezbaterea din plen a Parlamentului European privind Ucraina și s-a întâlnit cu preşedintele Martin Schulz. Mulți deputaţi europeni consideră că sentința dată Iuliei Timoșenko este motivată politic.

Situația drepturilor omului în Afganistan a fost dezbătută în plen joi, înaintea finalei concursului Eurovision, care va avea loc sâmbătă în Baku. Deputaţii europeni au cerut Azerbaidjanului să respecte democrația și drepturile fundamentale și au condamnat hărțuirea jurnaliștilor în această țară.

În paralel cu sesiunea, deputaţii europeni au ajuns la un acord cu statele membre privind obligațiunile de proiecte. În 2012-2013, 230 de milioane de euro vor fi alocate pentru sprijinirea obligațiunilor emise de companiile private, pentru atragerea de noi fonduri în infrastructură.

sursa  europarl.europa

Lasati un comentariu