Doleanţele Diasporei

• publicat la: 3 mai 2012
Doleanţele Diasporei

Daniel Tecu presedintele FADERE (Federatia asociatiilor de români din Europa a trimis Miercuri 2 Mai 2012 o scrisoare Primului minitru desemnat in care i-a cerut ca Secretarul de Stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni  cât şi echipa ce va conduce acest Departament să fie formată din oameni care cunosc foarte bine aceste probleme. Cel mai recomandat ar fi ca aceste persoane să fie alese dintre românii care locuiesc in Diaspora.

In continuare au fost prezentate o serie de probleme cu care se confrunta Diaspora română.

Va prezentam mai jos continutul scrisorii.

* *Stimate Domnule Prim-ministru,

Vă felicit pentru noua misiune pe care o aveţi de a forma si conduce o echipă de Miniştrii şi Secretari de Stat cu care să puteţi îndeplini programul dumneavoastră de Guvernare.

Românii din Diaspora se confruntă cu o serie de probleme specifice si pentru aceasta vă rugăm ca* Secretarul de Stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni* cât şi echipa ce va conduce acest Departament să fie formată din oameni care cunosc foarte bine aceste probleme. Cel mai recomandat ar fi ca aceste persoane *să fie alese dintre românii care locuiesc in Diaspora.*

Vă rugăm, de asemenea, să facilitaţi fluidizarea comunicării între echipa DRP şi Ministerele cu care românii din Diaspora au un contact direct (Externe, Muncii, Sănătăţii, Educaţie, Interne).

Contaţi pe ajutorul şi sprijinul nostru atâta timp cât vom vedea că vă interesează soarta românilor din Diaspora şi, evident, veţi face paşi în rezolvarea problemelor cu care, în momentul de faţă, aceştia se confruntă.

Vă amintim câteva dintre aceste probleme:

–  Începerea urgentă a unui dialog cu guvernele ţărilor europene care au introdus restricţii pe piaţa muncii pentru români, dialog care să aibe ca rezultat liberalizarea pieţei muncii în toată Europa.

– Scăderea taxelor consulare care în acest moment sunt nejustificat de mari.

– Deschiderea unei perioade în care toţi românii care au lucrat ilegal în străinătate si care, din acest motiv, nu au avut o contribuţie la fondul de pensii să o poată face retroactiv.

– Finanţarea repatrierii românilor decedaţi într-una din ţările europene si repatrierea urgentă a tuturor corpurilor neînsufleţite care din anumite motive nu s-a putut face până în acest moment.

– Asigurarea dreptului de vot pentru toţi românii din Diaspora prin mărirea numărului de secţii de vot şi introducerea votului prin corespondenţă sau a votului electronic.

– Creşterea numărului parlamentarilor pentru Diaspora, astfel încât să fie direct proporţional cu numărul românilor care locuiesc în afara ţării.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care românii din Diaspora se confruntă şi care am dori să le aveţi în priorităţile dumneavoastră.

Vă mulţumim şi vă dorim succes!

Daniel  Ţecu,

Preşedinte FADERE   Madrid,

Lasati un comentariu