Gala EUROPAfest 2012 – laureați de excepție, muzică de calitate, public entuziast

• publicat la: 22 mai 2012
Gala EUROPAfest 2012 – laureați de excepție, muzică de calitate, public entuziast

După aproape 3 săptămâni de festival EUROPAfest s-a încheiat pe 19 mai cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition și Jeunesses International Violin Competition desfășurate în cadrul festivalului în perioada 12-19 mai 2012.

În prima parte a serii publicul iubitor de muzică de calitate, precum și susținătorii tuturor concurenților s-au delectat cu jazz de calitate, în interpretarea celor 4 trupe finaliste – Quentin Angus Quintet – SUA, Australia, Artbeaters – Slovenia, Jazz in Dreadlocks – Polonia și Lindeborg / Aadnekvam Duo – Suedia. Timp de 7 zile de concurs piesele lor au putut fi ascultate și apreciate în cadrul EUROPAfest 100% jazz and more, care a prezentat 14 trupe din întreaga lume, iar pentru ultima dată în Gală, într-o atmosferă de neegalat.

Seara a continuat cu decernarea premiilor la Jeunesses International Violin Competition pentru cele trei categorii de vârstă.  Câștigătoarea categoriei B (până la 14 ani) a fost Lara Boschkor din Germania care a obținut din partea juriului nota 10 în unanimitate. O prezență gingașă dar matură, a primit la sfârșitul interpretării piesei „Variațiuni pe o temă din Carmen” de Pablo Sarasate aplauze de neoprit. Premiul I pentru categoria C (14-18 ani) a fost obținut de irlandeza Hickey Mairead, la rândul ei cântând  o altă lucrare notabilă a lui Sarasate – „Melodii lăutărești”-  iar talentul deosebit cu care mânuia vioara a atras admirația tuturor. În cele din urmă, premianta categoriei D (18-30 ani),  Park Sujin a interpretat „Poloneza în la major” de H. Wienawski cu dăruire, virtuozitate și talent care au impresionat profund întreaga sală.

De asemenea, Casa Regală a acordat „Diploma de excelență pentru susținerea culturii și tinerilor”, spre încurajarea mecenatului cultural.

Mai mult, înainte de a afla câștigătorii Bucharest International Jazz Competition 2012, membrii trupelor finaliste de jazz au fost invitați pe scenă pentru a crea un moment special – jam session pe piesa „St. Thomas” compusă de Sonny Rollins, momentul reflectând bucuria improvizației spontane din jazz. În aplauzele audienței au fost anunțați castigatorii Grand Prize Winner – Artbeaters / Slovenia, Best Band – Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia și premiul de popularitate acordat trupei Quentin Angus Quintet / SUA, Australia.

După 2 ore și jumătate de muzică, emoție și  plăcere, publicul a părăsit cu greu sala, oscilând între nostalgia unui final și entuziasmul ediției viitoare.

Sub sloganul „It’s all about live, quality music!” EUROPAfest a oferit în perioada 4-19 mai concerte de jazz, blues, pop și muzică clasică, cu peste 300 muzicieni din 45 țări.

LAUREATII EUROPAfest 2012

BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION 2012

Finaliști:

Quentin Angus Quintet – SUA, Australia

Artbeaters – Slovenia

Jazz in Dreadlocks – Polonia

Lindeborg / Aadnekvam Duo – Suedia

Premiul de popularitate

Quentin Angus Quintet – SUA, Australia

Best Band

Lindeborg / Aadnekvam Duo – Suedia

Grand Prize Winner

Artbeaters – Slovenia

JEUNESSES INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION 2012

Categoria B ( până la 14 ani )

Finaliști

Iacob Laura / România

Lundina Maria / Rusia

Popan Anna Maria / România

Ruseva Yoanna / Bulgaria

Vardanyan Mariam / Armenia

Zhuang Heyu / China

Zhuang Yun / China

Boschkor Lara / Germania

Premiul I: Boschkor Lara / Germania

Premiul al II-lea: Zhuang Yun / China

Premiul al III-lea: Zhuang Heyu / China

Categoria C ( 14-18 ani )

Finaliști

Daszkiewicz Aleksander / Polonia

Faber Line / Luxemburg, Belgia

Hickey Mairead / Irlanda

Kwasnikowska Roksana / Polonia

Bolozan Ionut / România

Bucholc Aleksandra / Polonia

Premiul I: Hickey Mairead / Irlanda

Premiul al II-lea: Bucholc Aleksandra / Polonia

Daszkiewicz Aleksander / Polonia

Categoria D (18-30 ani )

Finaliști

Haase Axel / Germania

Lakatos Robert / Serbia

Park Sujin / Australia – UK

Wen Xianbo / China – Germania

Premiul I: Park Sujin / Australia – UK

Premiul al II-lea: Lakatos Robert / Serbia

Premiul al III-lea: Wen Xianbo / China – Germania

Lasati un comentariu