Mămăliga,un brand național

• publicat la: 3 mai 2012
Mămăliga,un brand național

National Geographic Romania și Boromir au realizat în premieră povestea mămăligii. Mămăliga a fost readusă în atenție într-o atmosferă autentic românească, în cadrul unui eveniment dedicat organizat la Clubul Țăranului, din cadrul Muzeul Național al Țăranului Român, unde a fost lansat și numărul de aprilie al revistei National Geographic Romania.

Pe fondul muzicii tradiționale românești asigurată de Taraful de la Mârșa, cei peste 200 invitați au degustat mămăliga în combinație cu lactate și alte mâncăruri tradiționale. Artistul plastic Lucian Muntean a realizat pentru eveniment o expoziție în acuarelă care a avut ca temă principală mămăliga.

Esență a multor aspecte legate de istoria, cultura și chiar filozofia noastră, dar și obicei culinar marginalizat în ritmul alert al vieții actuale, mămăliga merită mai multă atenție. Pornind de la aceste idei a fost realizată și povestea acestui brand național, expusă pe larg într-un articol omonim din ediția de aprilie a revistei National Geographic.

Pare că vremea mămăligii clasice a trecut, dar ceaunul aburind ne-ar putea aduna în jurul său, așa cum făcea odinioară, pentru o oră de pace și comuniune familială.

Deși preparate culinare asemănătoare se întâlnesc în toate culturile latine, din Italia pâna în Argentina, pentru noi mămăliga este un adevărat brand național, născut la începutul secolului al XVII-lea. Gestul simplu, de a răsturna o mămăligă în mijlocul mesei, filmat și fotografiat azi de comeseni, ca  veniment exotic și festiv, se repeta cândva zilnic în casele românilor.

„Românii se definesc ei înșiși ca un popor de mămăligari, iar România e țara mămăligii. În timpurile actuale, alimentul a ajuns sintagmă națională, dar nu și un brand culinar de succes comercial”, declara Cristian Lascu, redactor-șef National Geographic Romania.

Cu toate că multe preparate noi și-au făcut loc în gastronomia modernă, mămăliga simplă sau în diverse combinații delicioase, însoțind lactate, ciorbe și mâncăruri din verdețuri, tocănițe, pește sau alte tipuri de carne, rămâne un preparat autentic românesc.

Mălaiul extra este aspru la pipăit, fără aglomerări, de culoare galbenă portocalie, cu particule albe. Din acest tip de mălai se prepară mămăliga mai moale, rapidă, care se pregătește ușor. Mălaiul superior este cel folosit în gospodăriile țărănești. Este măcinat grosier, grunjos, gălbui, cu particule albe sau galbene. Din el se poate pregăti o mămăligă tare, care poate fi tăiată în bucăți, asemenea pâinii.

Stiați că mălaiul poate fi folosit în cosmetică?

Punem în podul palmelor câte o linguriță rasă de mălai extra, apoi îl umezim puțin după care masăm fin obrazul, insistând asupra părților mai grase ale tenului unde apare de obicei acneea. Limpezim fața cu apă călduță apoi folosim o cremă foarte hidratantă. Această sănătoasă mască exfoliantă, folosită de bunicele noastre, poate fi aplicată de 2-3 ori pe săptămână. Încă după prima aplicare se vor simți efectele benefice, în special pentru doamnele și domnișoarele care au un ten gras, acneic. Are avantajul că nu prezintă efecte secundare.

Lasati un comentariu