Manifestări dedicate zilei de 9 mai

• publicat la: 8 mai 2012
Manifestări dedicate zilei de 9 mai

Ziua de 9 mai este o zi cu triplă semnificaţie,in care se marchează Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și Sfârșitului ceui de-al doilea război mondial.

Cu acest prilej,la  Monumentul Ostaşului Român din Carei vor avea loc manifestări care vor debuta la ora 10,00 cu un Te Deum și depunere de coroane de către instituțiile publice, instituțiile de învățământ, partide politice, asociații, fundații și cetățeni.

De la ora 13,00 va avea loc o Expoziție”Cele mai frumoase orașe din Europa Unită”,expoziţie  în aer liber,cu planșe realizate de toate școlile din Carei cu țările Uniunii Europene, pe gardul Parcului Dendrologic.

In urma cu 135 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.Cucerirea independenţei de stat a României este rezultatul efortului economic şi militar al poporului român şi, deopotrivă, al demersurilor diplomaţiei româneşti făcute în etapa premergătoare, în timpul şi după consumarea Războiului de Independenţă din 1877-1878.

Ziua Europei marchează rezultatele înregistrate de Uniunea Europeană: pace de durată, cooperare economică, liberă circulaţie. Aniversarea reprezintă şi o ocazie de a afla mai multe despre UE, participând la evenimente şi acţiuni pentru toate vârstele.

La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea Franţei, Germaniei şi altor ţări europene gestionarea în comun a producţiei de cărbune şi oţel.

Acest apel a reprezentat primul pas către crearea Uniunii Europene de astăzi – o structură formată din 27 de ţări, unite în respectul faţă de libertate şi principiile statului de drept, dar care recunosc şi apreciază, în acelaşi timp, diversitatea cetăţenilor europeni. Aniversarea declaraţiei Schuman este celebrată astăzi drept Ziua Europei.

Pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

redactia

Lasati un comentariu