Pelerinajul anual de la Cimitirul Săracilor

• publicat la: 14 mai 2012
Pelerinajul anual de la Cimitirul Săracilor

Ca în fiecare an, credincioşii greco-catolici din Carei participă la  Pelerinajul Național anual la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, pentru a comemora pe cei  care s-au jertfit pentru credință, episcopi catolici decedați in inchisoarea din Sighetu Marmației dar şi intelectuali,oameni politici şi ţărani care nu au vrut să abdice de la credinţa şi principiile lor.

Sâmbătă dis de  dimineaţă,doua microbuze cu pelerini au pornit la drum insotite de pr.Cristinel Balan de la parohia Sf.Anton.

Programul a inceput cu pelerinajul in procesiune de la Închisoarea din Sighet, prin centrul oraşului, până la Cimitirul Săracilor,Sfânta Liturghie arhierească fiind oficiată la altarul de vară, de cățre Preafericirea Sa Cardinal Lucian alături de întreg episcopatul greco-catolic.

În predica rostită cu această ocazie, Întâistătătorul Biserii Române-Unite cu Roma, Greco-Catolică, i-a îndemnat pe cei prezenți la urmarea lui Cristos cel care este Calea, Adevărul și Viața după cum au făcut-o și înaintașii lor în credință a căror jertfă se înalță zi de zi spre cer, întru miros de bună mireasmă spirituală.

Episcopii, preoții și persoanele consacrate,multime de pelerini,credincioşi din toate eparhiile Bisericii Greco-catolice,mai mult de 4.000 de suflete, unii sosiţi cu o seară inainte,pentru a participa la o veghe de rugăciune desfășurată în holul Muzeului Memorial(fosta închisoare) din Sighetu-Marmației   au venit să cinstească  memoria episcopilor martiri:Anton Durcovici, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, a tuturor mărturisitorilor credinţei şi a eroilor opozanţi ai regimului comunist.

De la an la an numărul pelerinilor este tot mai mare ,intărind astfel spusele scriitorului creştin Tertulian la sfârşitul celui de-al doilea veac de creştinism:  “Sângele martirilor este sămânţa noilor creştini”.

Ca  de fiecare dată cu ocazia pelerinajului din a doua sâmbătă din luna mai, la Cimitirul Săracilor,Comunitatea Surorilor de la Mănăstirea Maica Îndurerată din Sighet a găzduit cu mare drag enoriaşii careieni  sosiţi la această manifestare. Superioara Comunităţii, Sr. M. Teodorina este cea care a pus bazele Centrului de zi pentru copii şcolari Speranţa de la Carei in urmă cu 6 ani.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu