Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie

• publicat la: 11 mai 2012
Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie

Medicii pot prescrie, din iunie, retete in sistem electronic, acest program urmand sa devina obligatoriu incepand cu 1 iulie, a declarat vineri, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Dorin Ionescu.

„Sistemul privind prescrierea electronica a retetelor este pregatit sa intre in functiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie retetele in acest sistem incepand cu acesta zi, dar nu vor fi obligati. Este nevoie de o pregaire in acest sens”, a explicat Dorin Ionescu.

Directorul general al CNAS a mai spus ca, incepand din 1 iulie, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electronic.

„Din 1 iulie, insa, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electromic. Totusi, timp de cateva luni, prescrierea electronica va functiona in paralel cu cea clasica, pana la sfarsitul anului”, a adaugat Ionescu.

Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, anunta, in martie, ca a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic.

„Din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va functiona o perioada in paralel cu cel de acum”, spunea Duta.

Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata „Platforma informatica a asigurarilor de sanatate – PIAS”. Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor.

Potrivit CNAS, avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizeaza predictibilitatea consumului de medicamente si un management performant.

Prescriptia electronica va preveni frauda in sistem, care in prezent este estimata la doua-trei sute de milioane de euro, a mai spus, in martie, Lucian Duta.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu