Suedia a câştigat concursul Eurovision 2012. România – locul 12

• publicat la: 27 mai 2012
Suedia a câştigat concursul Eurovision 2012. România – locul 12

Reprezentanta Suediei, Loreen, a câştigat concursul Eurovision 2012, desfăşurat sâmbătă seară pe scena Crystal Hall din Baku, Azerbaijdan, cu piesa „Euphoria”.

Trupa Mandinga, care a reprezentat România în finala competiţiei, s-a clasat pe locul al 12-lea, cu melodia „Zaleilah”.

Locul al doilea a fost ocupat de Rusia cu 259 de puncte, iar locul al treilea de Serbia cu 214 puncte.

În Palatul de Cristal, o clădire nou-nouţă construită la Baku într-un timp record pentru a găzdui concursul, Loreen s-a impus cu melodia techno-pop „Euphoria”, chiar înaintea „Buranovskie Babuşki”, un grup de bunicuţe ruse dintr-un mic sat de pe Volga. Ele şi-au interpretat cântecul „Party for Everybody” într-un amestec de engleză, rusă şi udmurtă /limbă locală aparţinând grupului fino-ugric/.

Cântăreaţa din Suedia a câştigat finala Eurovision cu 372 de puncte, în timp ce artiştii români au adunat 71 de puncte, care i-au clasat pe locul al 12-lea, primite de la R.Moldova care a acordat 12 puncte, Spania – 10 puncte, Grecia şi Italia – câte şapte puncte, Azerbaidjan şi Israel – câte şase puncte, Irlanda – cinci puncte, Turcia şi Portugalia – câte patru puncte, Belgia şi Cipru – câte trei puncte, Franţa – două puncte, Danemarca şi Rusia – câte un punct.

În finală au concurat artişti din 26 de ţări, iar concursul a fost deschis de reprezentantul Marii Britanii, celebrul cântăreţ Engelbert Humperdinck, cu piesa „Love Will Set You Free”.

Show-ul, prezentat de Nargiz Birk-Petersen, Leyla Alieva şi Eldar Gasimov, a cuprins şi momente de muzică şi dans tradiţional din Azerbaidjan. De asemenea, au cântat şi câştigătorii Eurovision de anul trecut, organizat la Dusseldorf, în Germania, Ell şi Nikki.

Concurenţii au fost notaţi de telespectatori, prin apel telefonic şi SMS, şi de câte un juriu de specialitate din cele 42 de ţări participante la Eurovision, care a notat vineri seară.

Rezultatele televotingului au fost anunţate de reprezentanţi ai ţărilor participante, Paula Seling prezentând punctajele telespectatorilor români pentru finalişti.

Concursul a fost transmis de TVR 1, TVR Internaţional şi TVR HD.

Cele mai bune performanţe ale României în competiţia Eurovision au fost de două ori locul al treilea obţinut în 2010 de Paula Seling şi Ovi cu piesa „Playing with fire” şi în 2005 de Luminiţa Anghel şi Sistem cu „Let Me Try” şi o dată locul al patrulea în 2006 prin Mihai Trăistariu cu „Tornero”.

sursa agerpress

Lasati un comentariu