Vin examenele,psihologii avertizează: Nu există situaţii fără ieşire!

• publicat la: 29 mai 2012
Vin examenele,psihologii avertizează: Nu există situaţii fără ieşire!

Psihologii ii sfătuiesc pe părinti si pe copii să nu intre in panică. Vin examenele, iar atât părintii, cât si copiii care intră in probe ar trebui să stie că nu există situatii din care să nu poti iesi.

Asta după ce se stie că, in perioada examenelor, multi tineri ajung să facă depresii puternice si chiar să aibă gânduri  negre.

Multi nu mai văd iesirea, cad in depresii si auzim de ei că s-au sinucis sau au incercat. Cazurile apar acum, când tinerii sustin Bacalaureatul sau examenul de la finalul celor opt clase. Ei văd doar partea goală a paharului si nimic mai mult.

„Dacă nu iau Bacul e grav. Nu stiu ce păţesc, dar sigur e grav”, spune o tânără de la liceu. Există situatii in care elevii vad situatia si mai neagra. „Ma bate tata de nu ma vad! Cum sa nu iau Bacu’? Nici nu mă mai duc acasă!”, spune un alt tânăr absolvent din Petrosani. Iar situatiile de acest gen se repetă in fiecare clasa, la fiecare liceu.

Părinţii sunt primii vizati

Pe ei ii indruma psihologii sa nu isi umileasca si mai mult copiii. Ei sunt responsabili de faptele necugetate ale fiilor lor.

„Cel mai important lucru este ca si parintele sa nu loveasca in demnitatea copiilor. Pentru ca, oricum, el nu se simte bine ca nu a reusit si percepe asta ca un esec grav. Nu este OK ca si cel care ar trebui sa-l sustina sa vina si sa-l doboare si mai rau! Nu e cel mai jalnic! Ii inchide orizonturile. Copilul nu intelege acest lucru si vreau sa stie toti parintii ca ei sunt cei care trebuie sa-i ajute.

E important ca adultul sa ramana calm si sa stie ca fiul sau sau fiica sa e mai importanta ca orice pe lumea asta, iar daca Dumnezeu i-a dat un sut, atunci i l-a dat ca sa invete din greseli”, spune Silvana Capris, psiholog.

Putini copii ajung la psiholog, dar specialistii spun ca ideal ar fi sa vina si sa vorbeasca cu oameni abilitati sa le ridice moralul.

„Sunt putini, dar cei care vin pleaca cu ceva, asta e sigur, iar parintii ii sfatuiesc si pe alti parinti sa apeleze la un specialist. Asta pentru ca, pe langa faptul ca un specialist ii deschide capul parintelui, lucreaza pe atenuarea emotiilor negative ale copilului. Acesta e un atu, pentru ca alti copii, care nu reusesc in examene se vad neputinciosi si atunci nu mai cauta anturajul celor destepti si risca sa ajunga in anturaje nefaste pentru ei”, a mai adaugat psihologul Silvana Capris.

Nu de putine ori, in perioada examenelor, auzim de tineri care se sinucid. Anul trecut, o tanara din Lupeni si-a pus capat zilelor, chiar inainte de proba de Limba Romana. Toate sunt consecinte ale emotiilor negative, pe care parintii ar putea sa nu fie capabili sa le sesizeze din timp, iar specialistii tocmai asta incearca sa ne invete.

Lasati un comentariu