Absolvenţii de învăţământ din promoţia 2012 vor fi luaţi în evidenţa de AJOFM Satu Mare

• publicat la: 20 iunie 2012
Absolvenţii de învăţământ din promoţia 2012  vor fi luaţi în evidenţa de AJOFM Satu Mare

Conducerea A.J.O.F.M. Satu Mare consideră că este un moment important să transmită un mesaj absolventilor.  Este sfârsitul anului scolar si multi tineri ies de pe băncile scolilor si vor dori să muncească. Tocmai de aceea vrem  să vă informăm că avem  masuri care sa va ajute, care sa va sprijine in demersul de a gasi un loc de munca. Este un pas extrem de important. De multe ori, inceputul unei cariere determina intreaga viaţă profesională.

Trebuie, in primul rând, să veniti la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si sa va inregistrati. Numai inregistrandu-va veti putea beneficia de toate prevederile si facilitatile oferite de legislatia in vigoare.

Astfel, absolvenţii de învăţământ din promoţia 2012 se pot adresa la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare sau la Punctele teritoriale de lucru din Carei, Negresti Oas, Tasnad,Ardud si Turt de care apartin cu domiciliul, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, pentru a fi luaţi în evidenţă ca persoane în căutarea unui loc de muncă. În conformitate cu prevederile legale, absolvenţii de învăţământ, în vârstă de minim 16 ani care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj precum şi de alte servicii oferite de către AJOFM.

Se consideră că absolventul nu a reuşit sau nu a putut să se încadreze în muncă, dacă face dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-a înregistrat la agenţie / la punctul de lucru ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca , în vederea medierii pentru încadrarea în muncă. În cazul în care absolvenţii nu se înregistrează la AJOFM ori la alt furnizor de servicii specializate în termen de 60 de zile de la absolvire, în vederea medierii pe un loc de muncă vacant,  pierd dreptul de a primi indemnizaţia de şomaj.

Absolventii care se adreseaza agentiei pentru un loc de munca si care in termen de 60 de zile nu isi gasesc un loc de munca potrivit pregatirii profesionale, pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj prin prezentarea urmatoarelor acte: actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie; declaratia pe proprie raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului; adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, daca absolventul s-a adresat unui furnizor de servicii, acreditat conform legii precum si o adeverinta medicala de unde rezulta ca este apt de munca.

Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia.

comunicatAJOFM

Lasati un comentariu