Cazul Năstase, drama românilor

• publicat la: 23 iunie 2012
Cazul Năstase, drama românilor

Am urmărit în direct drama românilor prezentată de domnul Adrian Năstase. Am rămas bulversat și stupefiat, nu am dormit toată noaptea stând cu ochii lipiți de televizor. Mă încercau tot felul de sentimente. Am simțit că se produce o foarte mare nedreptate, că în țara asta se poate întâmpla orice și oricui, că imaginea justiției va suferi mult, implicit și imaginea României, că nedreptatea, minciuna și ipocrizia sunt la cote satanice, că nu mai există clasă politică reală în România. În același timp nu puteam să înțeleg atunci,  sub nicio formă gestul domnului Năstase.

Toată lumea îl cunoștea ca un om puternic, caz în care doi ani de pușcărie fie și cu executare nu putea să prezinte o dramă atât de mare. Atunci, de ce? De ce? Gestul său este consecința unei căderi psihice venite după mulți ani de agasare judiciară? În numele lui Dumnezeu, ce se întâmplă în țara asta?

Multe din comentariile pe care le-am auzit în aceste zile în mass media, sunt imposibile și inacceptabile. Mulți oameni si-au exprimat părerea în mass media legat de gestul domnului Năstase. Mă mir cum pot fi mulți dintre ei atât de mărunți în judecată.

Ca să înțelegem gestul domnului Năstase trebuie să înțelegem întâi nivelul la care se află, să înțelegem dimensiunea lui, ca intelectual de rang înalt, ca om politic de mare carieră, ca profesor care îndrumă pașii tinerei generații. Și cred că aici se află cheia.
Pe de altă parte, se știe că domnul Năstase este o persoană mult prea serioasă, o persoană mult prea responsabilă, o persoană care nu umblă cu cioara vopsită. Orice presupunere că și-ar fi înscenat sinuciderea este imposibilă.

Pe de altă parte, domnul Năstase nu a făcut un gest disperat, ci un gest calculat și judecat la rece.
Comandanții de oști care pierd bătălia, sunt urmăriți chiar dacă nu mai sunt în fruntea oastei. Unii din ei preferă să se sinucidă decât să ajungă la umilința și la justiția biruitorilor. Acesta este Adrian Năstase. Este un adevărat conducător. Gestul său aproape mediatizat nu reprezintă înscenare, ci reprezintă alarma data de el. Semnalul și mesajul pe care îl dă tuturor că se întâmpla lucruri antidemocratice extrem de grave în România. Și cred că domnul Năstase dorește să arate că pe lângă drama lui personală se află o dramă și mai mare, și anume cel al poporului român.

Gestul domnei sale este este și o victorie asupra determinării și a destinului personal și colectiv.

Condamnații care au avut șansa supraviețuirii în urma spânzurării de regulă sunt eliberați. Înseamnă că soarta, sau bunul Dumnezeu mai are socoteli ei. Năstase trebuie achitat și eliberat.

Dumnezeu să îl păstreze în viață și să îi dea sănătatea necesară pentru a continua acerba lui luptă pentru democrație.  Îmi este teamă că mesajul lui nu va fi înțeles nici în cele ce urmează.

Victor Oprea

comentarii

de pro si contra la 24 iunie 2012 - 01:30

Daca e vinovat, sa seada in puscatie. Totatunci rezonez cu regretul fata de caderea psihica a domniei sale. Si consider ca trebuia sa-l execute cu milioane…….., nu cu cateva zeci de mii de euro. A inceput dansul. Urmeaza Udrea et company!!!! Intresting

de lorena la 24 iunie 2012 - 11:30

mai,e muritor ca si noi si suntem egali, sau unii sunt mai egali decat altii.
sa plateasca dak a gresit ,dar repet e un om, un simplu om…si sa se faca dreptate si in cazul lui..

de robika la 24 iunie 2012 - 12:15

asteptam sa vedem cu nastase pe verestoy si pe kovavcs

de b.e. la 24 iunie 2012 - 15:10

drama romanilor?!?! cred ca delireaza autorul. trebuie sa stea in puscarie macar 30 de ani, si tot nu ispaseste pedeapsa meritata pentru stoarcerea de fonduri de la stat. numarul 1 alaturi de ilici ionici in hotie si in deturnarea de fonduri in conturi care stau bine mersi si azi. consecinta este saracirea populatiei. la puscarie hot jegos si lipsit de scrupule!
mi-e greata de articol si de autorul acestuia. sincer, nu credeam ca exista asemenea oameni. daca pot fi numiti oameni. chiar nu aveti jena de poporul asta atat de incercat de mizeriile bombonelului si a sleahtei lui de talhari?

de k.l. la 24 iunie 2012 - 16:08

nici nu stim daca sa radem sau sa plangem ca pentru noi inca nu a venit clipa si verestoy si borbely poate sa stea inca afara cu szakalas si jenoke ca sa mai umple sacu pentru tokos.sa fii tulipan sef si sa nu ai o casa a ta sau macar un lucru pe numele tau,sincer nu credeam ca poate sa fie asemenea oameni.chiar sa nu ai jena pentru cei care au ales din nou evaziunea si lipsa de respect pentru lege? oamenii au ales pe visnyai si beko si acum vor primi pe soferul distribuitor de ziare pentru ca primii nu sunt compatibili.dar ramane vecinul cu florile si se face loc si pentru contabil daca da demisia popa reformat.vine grata nu alta cand vezi ce se intampla la ei.

de gicu la 24 iunie 2012 - 18:32

pana sa ne dam cu parerea de cei de la bucuresti mai bine am vedea ce galite avem in curtea noastra din carei.

de Gabi D la 24 iunie 2012 - 18:50

V-a trebuit mult curaj d-le Victor Oprea sa scrieti acest articol si pot sa spun ca sunt in asentimentul dumneavoastra,mai ales,ca pe zi ce trece imi este tot mai greu sa citesc pe internet comentariile pline de ura ale oamenilor din aceasta tara!Oare in ce stadiu de viata ne aflam daca am ajuns(unii dintre noi),sa ne hranim cu ideea razbunarii,vrem sange in direct,vrem arestari,vrem lucruri pe care nu ni le-am dorit pana acum cativa ani…Cine(?) si ce(?) ne-a adus pana la aceasta dezbinare si ura?Ce sentiment traieste omul de langa noi ,pe care,se pare,nimic nu-l mai trezeste din amorteala decat ura si razbunarea?
Nimeni nu se mai gandeste la familie,la suflet,la morala…In ce tara traim?Mi-e pur si simplu frica de reactiile absurde ale omului de langa mine…vecin,prieten,cunoscut…Parca traim intr-o ginta si luptam sa supravietuim ,vanand tot ce misca pe langa noi(animale,pasari,oameni).!Imi pare rau ca s-a ajuns pana aici,atat in presa scrisa cat si la TV.Nu mai vreau sa traiesc sentimentul acesta niciodata! Parca oamenii sunt cipati si repeta la infinit aceleasi bazaconii!
Sanatate d-le ,,fost Prim Ministru”,cu bune si cu rele(nimeni nu e perfect ),ati fost totusi Ministrul Romaniei!
De aici si pana la a judeca motivul unei sinucideri e o cale lunga!Ne putem limita de aceste lucruri din simplul motiv ca le traiesc alti oameni care ajung la fapte extreme si nu noi!E usor sa improsti cu noroi in cineva pe care nu l-ai cunoscut absolut deloc…Acest aspect il poate oferi doar cel in cauza…

de VOPREA la 25 iunie 2012 - 21:48

Aveti dreptate Gabi.
Aceleasi sentimente ma incearca si pe mine.
Se pare ca nu numai cainii s-au salbaticit in Romania, si musca oamenii.

V. Oprea

de sanatate la 25 iunie 2012 - 23:58

bombonel,iliescu si turma lor de FSNisti au furat tot ce se putea fura in tara asta. si daca era impuscat, bombonel tot direct in celula trebuia bagat, dar ce sa faci, ii e frica de ce tratament il asteapta acolo. sa scape numai sapunul si sa vezi ce fericit va fi.
la puscarie cu neocomunistii care au subminat economia si industria tarii, care au asteptat privatizarile, si gramada de bani neinvestiti au mers in conturile lor din strainatate sau in conturile smecherilor prieteni ai partidului lui iliescu. vrem dreptate!

gicule,nu intoarce discutia, ca te dai de gol. esti mihai=emil=adina..etc.
daca nastase nu fura atat, automat se alocau mai multi bani pentru primarii, si gainari ca jenoke nu ar fi putut fura suficient cat sa faca rau orasului. jenoke daca a furat, a furat o gaina. nastase a furat o ciurda de vaci.

„Nimeni nu se mai gandeste la familie,la suflet,la morala…In ce tara traim?”
-el s-a gandit la familiile noastre cand a furat miliarde si a adoptat legi pentru smecheri? nu. atunci sa moara putrezind in celula. intr-o tara normala, si familia lui care a profitat de hotiile lui, ar merge cu el la racoare sa scape sapunul.

„Sanatate d-le ,,fost Prim Ministru”,cu bune si cu rele(nimeni nu e perfect ),ati fost totusi Ministrul Romaniei!”

-oare despre jenoke aveti puterea sa scrieti acelasi lucru, dat fiind ca el a furat doar o gaina, in comparatie cu ciurda de vaci a lui nastase?

v-oprea cineva sa fiti decent?

de adevarul la 26 iunie 2012 - 00:48

adevarul e ca mai vii deacasa daca recunosti ca ieno fura.ca fura si de la stat si de la oras e alta discutie important e ca ai sanatate sa recunosti si asteptam sa recunosti cat a furat si fura udmrul ondus de ieno.cine plateste balurile strugurilor si delegatiile nesfarsite de polgari veniti cu autocaru si unde se duc toate cele gatite la cantina de ajutor social a orasului? dupa ce lege ieno e inca liber si nastase dupa gratii????de unde are bani pentru fabrica de mobila cand nu are nici casa pe numele lui? din ce bani vrea sa cumpere casa lui kafka??acum 4 ani nu avea bani nici de telefon….cum poti sa ai atatea datorii si tu sa ceri de la familiile de saraci din carei sa plateasca impozite si taxe pe care nu ai platit la timp???

de sarpele la 26 iunie 2012 - 01:02

daca postacii lu jenoke ar sari si la servici cum sar cu comenturile pe buletindecarei.ro ar avea si primaria carei un site mai acatarii.da stim ca nu le are cu tehnica infomaticii cum le are cu cea a sustragerii de orice fel.

de Horia Mărieș la 26 iunie 2012 - 07:16

Pe bune, stimate Domnule Victor Oprea, este adevărat oare că n-a fost ceva în regulă cu Dvs. atunci când ați scris articolul de mai sus? Fiindcă așa se vorbește în urbe. Dvs. chiar ați trăit în România sau în vre-un Idealisland sau în Sindicalisland?

Vă citez scurt, deși ar mai fi și altele de băgat în seamă și de comentat vis-a-vis de rândurile Dvs.: „…să îi dea sănătatea necesară pentru a continua acerba lui luptă pentru democrație…”

„Lupta acerbă pentru democrație” a lui Adrian Năstase? Hai să fim serioși ! Poate lupta acerbă pentru a primi șpagă, mită din gros, etc. Ați fost cumva la Cornu? Bănuiesc că nu. Vă pot eu povesti la o cafea. Pe gratis. Nu cafeaua, ci povestea.

Mai citiți vă rog frumos câte puțin și din părerile unora mai răsăriți, Stimate Domnule Oprea. Și sfatul ăsta este tot pe gratis. Cititul face bine chiar și intelectului Dvs. Vorbesc foarte serios!

http://www.contributors.ro/cultura/cateva-amintiri-din-%E2%80%9Eepoca-nastase%E2%80%9D/

de George la 29 iunie 2012 - 13:16

Domnilor, noi sa avem mila de un biet ex Prim Ministru? dar el a avut grija de noi?. Ca am trait mai bine atunci decat acum, e cu totul altceva, dar ganditiva unde sunt banii cere au intrat in buget de la toate apartamentele care s-au vandut populatiei,unde sunt banii care s-au incasat de la toate fabricile , bancile etc.Au furat o intrega tara. Toti care au ajuns la sacul de bani fara fund s-au infruptat din el.

Lasati un comentariu