Ce s-a întâmplat la Strasbourg în iunie

• publicat la: 20 iunie 2012
Ce s-a întâmplat la Strasbourg în iunie

Este libertatea de circulație – una din cele mai mari realizări ale UE – în pericol? Este austeritatea singurul răspuns la criză? Reprezintă atacurile cibernetice un pericol real pentru infrastructura critică a Europei? Acestea sunt doar câteva chestiuni dezbătute de deputaţii europeni în cadrul perioadei de sesiune din iunie de la Strasbourg.

Deputaţii europeni au spus că vor lua în considerare apelarea la Curtea de Justiție în urma deciziei Consiliului de a exclude Parlamentul European din guvernarea Spațiului Schengen. Joi, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, și liderii grupurilor politice au spus că vor suspenda negocierile în cadrul unor chestiuni privind afacerile interne până la rezolvarea disputei privind Schengen.

UE are nevoie de un buget robust finanțat prin resurse proprii reale, precum taxa pe tranzacțiile financiare și o nouă taxă pe valoarea adăugată, au spus deputaţii europeni liderilor UE, care vor discuta bugetul 2014-2020 pe 28 și 29 iunie.

Următoarele reguli privind guvernanța economică trebuie îndreptate mai mult către creștere și responsabilitatea democratică, au spus deputaţii adoptând poziția Parlamentului European asupra legilor ce introduc, printre altele, protecția țărilor în pericol de faliment.

Parlamentul European susține acordurile comerciale cu Peru și Columbia, dar nu în detrimentul drepturilor lucrătorilor, au spus deputații miercuri în paralel cu vizita președintelui Republicii Peru la Strasbourg.

Un acord de liber schimb cu Japonia ar putea pune în pericol industria auto din UE, au spus deputaţii, cerând Consiliului să aștepte propunerile Parlamentului înainte de lansarea negocierilor acordului – care va trebui aprobat de Parlamentul European pentru a intra în vigoare.

Eurodeputata bulgară Iliana Ivanova, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), va părăsi aula pentru a deveni membră a Curții de Conturi, în urma aprobării sale în Parlament. Decizia finală va fi luată de Consiliu.

Marți, deputaţii europeni au discutat situația recentă din Tibet cu Înaltul Reprezentant UE pentru politica externă și de securitate, Catherine Ashton. „UE este îngrijorată de deteriorarea situației“, a spus dumneaei.

Deputaţii europeni au adoptat reguli noi pentru etichetarea și conținutul alimentelor pentru bebeluși și persoanele cu nevoi medicale. Aceste reguli vor proteja mai bine consumatorii și vor ajuta industria alimentară.

Deputaţii europeni au aprobat măsuri care consolidează protecția infrastructurilor informatice critice din UE împotriva atacurilor cibernetice.

După un scandal pe tema implanturilor mamare deficitare, deputaţii europeni au aprobat măsuri mai stricte de verificare a produselor și un sistem de autorizare înainte de intrarea pe piață.

sursa europarlam

Lasati un comentariu