Expoziţie de pictură Ştefan Gnandt

• publicat la: 18 iunie 2012
Expoziţie de pictură Ştefan Gnandt

Sala de expoziţii a Castelului a fost inaugurată cu expoziţia pictorului careian Ştefan Gnandt. Evenimentul a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de cultură din cadrul Primăriei Carei, şi Kiss Zita, referent la casa de Cultură Carei. Aşa cum puncta Bogdan Georgescu în prezentarea sa, Ştefan Gnandt s-a născut la Foieni la 13 august 1952, unde a urmat Şcoala Generală. Studiile liceale şi le-a făcut la Carei la Liceul de Cultură Generală, iar facultatea la Timişoara. Mama sa a fost prima care i-a descoperit înclinaţia spre desen, iar profesorul Bogáti  Sándor a fost cel care a avut încredere în viitorul său pe tărâmul artelor şi l-a încurajat să continue.

În perioada studenţiei a lucrat pentru mai multe reviste de specialitate, dar şi la Editura Facla, pentru care a realizat copertile la diferite cărţi. După absolvirea facultăţii s-a întors la Carei, unde a lucrat la Casa Pionierilor, apoi la Casa de Cultură. În anul 1983 pleacă la Baia Mare şi va lucra ca grafician de reclame. În anul 1988 se va stabili în Germania, dar cu sufletul a rămas alături de colegii săi de breaslă din Satu Mare, alături de care participă la toate evenimentele organizate de Filiala satu Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, al cărui membru este. Prin implicarea sa,se organizează în ultimii ani Tabăra Internaţională de pictură de la Foieni.

Ştefan Gnandt are lucrări în colecţii particulare din România, Germania, Ungaria, Elveţia, Franţa, SUA, dar şi în muzeele din Carei, Satu Mare şi Baia Mare.

I-au mai fost alături Johann Forstenheizler, preşedintele Filialei Satu Mare a Forumului Democrat German, precum şi actorul Szabó Tibor de la Teatrul Weöres Sándor din Syombathelz, Ungaria.

Vizibil emoţionat şi plăcut surprins de cei peste 100 de iubitori de arte vizuale care au participat la versnisaj, Ştefan Gnandt a declarat pentru Buletin de Carei: „Patria poate fi oriunde, dar locul natal este numai unul. Este o fericire deosebită să revăd Careiul şi Castelul renovat. Sunt onorat că am deschis seria de expoziţii din această frumoasă sală dedicată acestor evenimente şi mă bucur că sunt atât de mulţi iubitori de pictură în Carei. Această participare  în număr aşa de mare este, de fapt, tipică pentru careieni care sunt mari iubitori de cultură. La Satu Mare abia se adună 20-30 de persoane la vernisajul unei expoziţii, dar aici participarea este în număr impresionant.”


Diploma de Onoare pe care a primit-o din partea Direcţiei de Cultură a Primăriei Carei reprezintă gestul de recunoştinţă pentru un artist care nu şi-a uitat niciodată rădăcinile şi revine mereu în locurile natale pentru a-i bucura şi pe iubitorii de pictură  careieni cu lucrările sale.

Expoziția va fi deschisă de joi până duminică între orele 10 – 15, până pe data de 8 iulie.

Nicoleta Latiş

Lasati un comentariu