Hram la Căpleni

• publicat la: 14 iunie 2012
Hram la Căpleni

Duminică,10 iunie,la Căpleni a avut loc hramul bisericii Sf.Anton.

Una dintre vechile comunități românești din împrejurimile orașului Carei este cea de la Căpleni și este sigur faptul că aceasta este mult mai veche decât cea svăbeasca spre exemplu. Din documente reiese că aici au existat români uniți organizați într-o filie apoi parohie, fiind păstorită o perioadă de către preotul din Domănești.

În Șematismul Veneratului Cler al Diecezei Greco-Catolice române din Oradea, editat în anul 1909, este amintită Parohia Domănești și filia Căpleni cu un număr de 235 de români greco-catolici păstoriți de pr. Ioan Ajaki. Despre pr. Ioan Ajaki se știe că s-a născut în anul 1844 în orașul Carei, a fost hirotonit preot la data de 22 octombrie 1871 și a fost paroh pentru o perioadă scurtă, după hirotonire, în satul Santăul Mare (Bihor), iar din 1879 pastorul celor două comunități românești de la Domănești și Căpleni.

Pr. Ioan Ajaki moare în anul 1926 la vârsta de 82 de ani.

Un alt preot demn de amintit în acest scurt istoric al parohiei este preotul profesor Vasile Șuta, prezentat de altfel și în Șematismul Veneratului Cler al Diecezei de Oradea, editat în anul 1934.

Iată ce spune acest document istoric important:

„Căpleni, pr. On. Vasile Șuta

cantor: Mihai Burdea

curator: Ștefan Covaciu

Parohie veche, reînființată la 1924. Biserică de piatră zidită la 1887.

Hramul Sf. Arhangheli. Matricole de la 1790. Agru 10 membri şi Asociația Sf. Rozar cu 43 membri.

Nr. suflete români uniți: 282″

În Duminica tuturor Sfinților a fost sărbătorit unul dintre patronii acestui lăcaș de cult, Sf. Anton de Padova. Lithurghia a fost oficiată de patru preoți și anume pr. Daniel Iacob și pr. Cristian Balan din ordinul „Sf. Francisc”, pr. Gheorghe Opriș, fost adm. parohial aici cândva, în prezent parohul românilor greco-catolici din orașul Dearborn, statul Michigan – S.U.A. și pr. Eugen Radu Sava. Raspunsurile au fost date de catre corul bisericii Sf.Anton din Carei.

În cadrul sfintei liturghii s-au făcut pomeniri ale înaintașilor, ale celor care ne-au făcut cunoscută nouă evanghelia prin fapte și exemple. În mod deosebit a fost accentuată lucrarea Sf. Spirit prin cele două metode ale sale – pasiv și activ.

Faptul că Biserica Greco-Catolică a fost desființată, persecutată, umilită apoi reînviată arată că aceasta în mod vizibil este susținută de către acțiunea Sf. Spirit care i-a întărit, le-a dat speranţă şi curaj multor înaintaşi în închisorile prin care au trecut. Exemplul cel mai adecvat în acest sens este cel al preotului prof. Vasile Şuta, ultimul paroh greco-catolic dinaintea furtunii la care biserica noastră a fost supusă de regimul comunist.

Exemplul preotului Vasile Şuta este prezent şi astăzi în amintirea câtorva enoriaşi care şi-l amintesc venind pe jos din Carei pentru a celebra Sf. Liturghie aici.

Începutul comunismului a făcut ca peste parohia greco-catolică de aici să se aştearnă un văl al uitării, iar parohul lor să fie arestat apoi să moară ca martir al neamului şi al credinţei noastre. Acest fapt este eternizat printr-o simplă placă de granit aşezată pe frontispiciul bisericii care scoate în evidenţă cele arătate mai sus. Cei mai mulţi care nu l-au cunoscut sau puţinii care îşi aduc aminte de el, preotul Vasile Şuta rămâne ca şi o carte plină de frumuseţe pentru neam şi credinţă.

O viaţă exemplară. Iată încă un exemplu al acţiunii Sf. Spirit printre noi. Suntem convinşi că cei de la Căpleni vor şti să înnoade trecutul cu prezentul dar mai ales cu viitorul. Neuitând niciodată că cei care îşi uită trecutul nu au dreptul la viitor.

Iată ce se spune în necrologul preoţilor Diecezei Greco-Catolice de Oradea:

Şuta Vasile

– locul şi data naşterii – Cig, jud. Satu Mare, 8 ianuarie 1891

– starea civilă – căsătorit

– data hirotonirii: 30 ianuarie 1932

– calitatea avută în 1948: preot la Călpeni şi Lucăceni, profesor de limba română la Liceul „Vasile Lucaciu” din Carei

– condamnat administrativ la 48 de luni

– perioada de detenţie: 15.08.1952 – 04.08.1953

– locuri de detenţie: Bucureşti, Gherla şi Ghencea

– locul şi data morţii: 04.08.1953 – Ghencea

– note explicative: Absolvent al Facultăţii de Teologie din Gherla, apoi Absolvent al Literelor şi Filosofiei din Cluj. A fost profesor de limba română la Liceul „Vasile Lucaciu” din Carei (1923 – 1930). A fost o perioadă ziarist la Tribuna din Sibiu şi a participat la Alba Iulia în 1918 la Unirea Transilvaniei cu ţara mamă. În timpul ocupaţiei maghiare părăseşte Careiul, stabilindu-se la Beiuş, devine secretarul episcopului martir dr. Valeriu Traian Frenţiu şi administrează filia Brăteşti aparţinătoare parohiei Vintere (Bihor). Se reîntoarce în 1944 în Carei unde avea casă şi domiciliul său. Păstoreşte parohiile Căpleni şi Lucăceni unde îl găseşte anul 1948. Refuzând trecerea la ortodoxie, este scos din parohie şi se întoarce la Cig. Arestat în 16.08.1948, i se confiscă averea şi este dus la lagărul de muncă din Ghencea unde moare ca martir în 04.08.1953.

Pr. Eugen Radu Sava

Lasati un comentariu