Intervenţie reuşită pentru salvarea unui picior diabetic

• publicat la: 9 iunie 2012
Intervenţie reuşită pentru salvarea unui picior diabetic

Marţi, 5 iunie, de la ora 16, prof. dr. Galajda Zoltan asistat de dr. Maria Andrei, chirurg vascular de la Clinica nr. 2 din Cluj Napoca şi dr. Papp Csaba, medic anestezist din Debrecen, au efectuat o operaţie de salvare de membru inferior al unui pacient din Carei,judeţul Satu Mare. Acesta s-a prezentat cu puţin timp în urmă, la o consultaţie la Clinica Universitară  de Chirurgie Cardiovasculară din Debrecen.

Pacientul în vârstă de 48 de ani, pe fondul unui diabet zaharat asociat unei arteriopatii ale membrelor inferioare, a ajuns cu piciorul drept într-o stare critică având o plagă enormă în talpa piciorului,  ce penetra în profunzime aproape 8 cm. În această stare clinică, ar fi urmat inevitabil amputarea membrului, la o vârstă tânără, cu consecinţe pe viaţă.

După ce bolnavul a consultat mai multe centre din România, a ajuns şi la Clinica Universitară din Debrecen pentru a fi consultat de specialiştii chirurgi vasculari. Medicii chirurgi  vasculari ai clinicii au solicitat şi opinia prof. dr. Galajda Zoltan, care a considerat că merită a se încerca salvarea piciorului pacientului printr-o intervenţie chirurgicală de revascularizare a membrului, folosindu-se un protocol complex cu asocierea unui tratament local al plăgii mai puţin cunoscut.

Bolnavul s-a interesat imediat de costurile intervenţiei. Prof. dr. Galajda Zoltan l-a îndrumat spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, la Compartimentul de Chirurgie Vasculară. Mare a fost surprinderea pacientului, când la Satu Mare, a fost întâmpinat de acelaşi doctor care l-a consultat la Debrecen, iar faptul pentru care dr. Galajda l-a îndrumat acasă, a fost pentru ca pacientul să nu suporte costurile mari de tratament din Ungaria, având în vedere şansele reduse de reuşită ale operaţiei.

Bolnavul a avut multe cuvinte de laudă la adresa medicului curant actual şi al clinicii, respectiv dr. Maria Andrei, chirurg vascular de la Clinica nr. 2 din Cluj Napoca, fapt pentru care Galajda Zoltan a invitat-o să asiste la intervenţia chirurgicală programată la Satu Mare.

Operaţia a durat peste 4 ore, timp în care echipa de medici, la care s-au adăugat şi şeful secţiei de terapie intensivă Aurel Lupşa şi medicul anestezist Traianela Cucu Ionescu, au prelevat un grefon venos (o venă din membrul inferior al bolnavului) cu ajutorul căreia s-a reuşit revascularizarea membrului cu circulaţie arterială critică. S-au folosit tehnici de sutură minuţioase, cu fire foarte fine, vizibile doar cu ochelari speciali şi în acest fel, extremitatea distală a „bypass-ului” a fost suturată. Fără aceste tehnici, şansa de reuşită a intervenţiei ar fi fost foarte mică.

Tot datorită unui aparat special (cameră de luat vederi încorporată în lampa frontală a chirurgului, cu ochelari virtuali pentru asistent), achiziţionat la Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară de la Satu Mare, medicii anestezişti şi personalul ajutător din sala de operaţie au putut urmări diferitele etape ale intervenţiei pe monitorul sălii de operaţie, fără să deranjeze echipa chirurgicală.

Piciorul bolnavului fiind într-o stare septică, intervenţia s-a efectuat sub protecţia unui aparat, care printr-un burete special asigură aspiraţia continuă a plăgii din talpă, localizând şi tratând procesul infecţios.

În prezent, pacientul se află în convalescență, încă racordat la aparatul mai sus amintit, iar ţesutul devitalizat al plăgii a devenit normal şi este promiţătoare reapariţia pulsului arterial la nivelul gleznei, fapt demonstrat de examenul Doppler. După salvarea membrului inferior, bolnavul va necesita o intervenţie chirurgicală ortopedică de corecţie prin care bolnavul îşi va redobândi mersul atât de necesar.

Duminică, 10 iunie, va fi internat următorul pacient din Sibiu, care va fi operat în cursul zilei de marţi, 12 iunie a.c.

comunicat

comentarii

de Defta Mihaela la 30 iunie 2018 - 16:39

Tatal meu 69 ani,Dz tip2 de aprox 15ani,picior cu bypas(aprox 8 ani la fundeni)actual amputat pana la genunchi in ian 2018,2acc.vasc in dec si mai,am facut doppler vasc la celalalt picior dr, rezultate fff proaste,de la genunchi in jos nu mai sunt pulsatii.Va rog suntem disperati,nu mai stim unde sa ne adresam,cum putem sa l ajutam, toti ne spun ca are o varsta,multe complicatii,dar este tatal meu si nu ma pot uita la el, fara sa fac nimic,ajutati ma….multumesc cu mari sperante

Lasati un comentariu