Levănţica, un excelent calmant, pentru trup şi suflet

• publicat la: 16 iunie 2012
Levănţica, un excelent calmant, pentru trup şi suflet

Lavanda, o floare nu foarte pretenţioasă, are nevoie de soare şi puţină apă.

Originară din zona Alpilor, are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice si sudorifice si preparatele din lavandă – infuzia, tinctura, pulberea, uleiul gras ori otetul aromatic – sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, balonari si migrene, in nevroza si in suprasolicitare psihică, in afectiunile respiratorii si ale aparatului urinar.

Remediile naturiste din lavandă se pot prepara si acasă, in felul acesta existând certitudinea că ai la indemână, in caz de nevoie, un produs, sută la sută natural.

Pulberea se obtine măcinând fin planta bine uscată si mărunţită in râşniţa electrică de cafea. Se macină atăt planta cât se consumă intr-o săptămână, perioadă după care lavanda isi pierde din calitati. Pulberea se păstrează in locuri uscate, la rece si intuneric, in borcan de sticla inchis ermetic, cel mai bine la frigider. Câte o linguriţă cu pulbere, luată de trei, patru ori pe zi te scapă de agitatie.

Tinctura se obtine dintr-o parte pulbere de lavandă si trei parti alcool alimentar, vodcă sau tuica preparată in casă. Vasul, sticla ori borcanul, se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitând, din când in când, continutul pentru o mai bună omogenizare.

După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza la rece si intuneric, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese florile. Tinctura, câte o jumătate de lingurita, de trei, patru ori pe zi, rezolva problemele cardiace provocate de stres.

Otetul aromatic din lavandă se obţine din zece linguri de pulbere peste care se toarnă jumătate de litru de oţet de mere. Vasul, borcan sau sticla, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile, la temperatura camerei. Dupa acest interval de timp, lichidul se filtreaza si se foloseste la frectii si comprese. Ca să atenuezi stresul, pune pe frunte comprese cu oţet de lavandă.

In caz de dureri de cap, provocate de sinuzită, si nas infundat, pune in ceaiul fierbinte cu care faci inhalatii si câteva linguri de otet aromatic. Dacă esti foarte agitat si nu te mai poti controla, pune otet pe o batistă si respiră tinând batista in dreptul nasului.

Uleiul gras de lavanda este destinat masajului in caz de dureri reumatice, spasme musculare si nu numai. Peste cinci linguri de lavanda uscata si maruntita se toarna o jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui si amestecul se lasa la macerat, la caldura, timp de cinci zile, intr-un borcan inchis etans. Apoi, se filtreaza uleiul cu care se face un nou macerat, cu alte cinci linguri de planta uscata, vreme de cinci zile. Procedura se repeta pana cand esti multumit de aroma capatata de uleiul filtrat.

Infuzia se obtine din doua lingurite de planta uscata peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera vasul si, dupa zece minute, se filtreaza ceaiul si se indulceste cu putina miere de albine. Băută seara, infuzia de lavandă te scapa de insomnie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu