Prima împărtăşanie la Parohia Sf.Anton

• publicat la: 4 iunie 2012
Prima împărtăşanie la Parohia Sf.Anton

Duminică 3 iunie,in Parohia Sf.Anton de Padova din Carei a fost o zi cu dublă semnificaţie.Un număr de 5 copii au primit Prima Sfântă Împărtăşanie din mâna pr.paroh Cristian Bălan, in  Duminica Rusaliilor.

Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu bucurie în suflet ce se citea şi pe feţele lor, copiii au venit de dimineaţă  pentru a se pregăti de Sfânta Liturghie.

Acest eveniment a fost pregătit cu mult timp înainte, prin intermediul orelor de cateheză săptămânală. La primele întâlniri, copii aveau emoţii, nu ştiau cum se va desfăşura activitatea catehetică, dar în acelaşi timp erau dornici de a învăţa lucruri noi, de a-l cunoaşte mai bine pe Dumnezeu.Catehezele au fost diversificate, încercând astfel ca ei să vină cu bucurie.

In prima partea a Sfintei Liturghii de Rusalii,in predica rostită  de pr.Paroh Cristian Bălan  am aflat că “Rusaliile reprezintă “cascada” de lumină, de putere, de iubire ce i-a transformat în mod radical pe apostoli, care au devenit astfel mărturisitori curajoşi şi entuziaşti ai Domnului Înviat. Din acea zi Biserica şi-a început drumul şi nu s-a mai oprit niciodată. De aceea, Rusaliile nu sunt un eveniment ce a avut loc o dată acum două mii de ani, ci reprezintă o realitate permanentă, un eveniment ce are încă loc, un izvor ce ţâşneşte încă şi irigă inima Bisericii. Ceea ce s-a întâmplat atunci, se întâmplă şi astăzi, chiar dacă în moduri diferite:



Toţi s-au umplut de Spirit Sfânt şi au început să vorbească”. Atunci când Spiritul Sfânt este revărsat asupra unor persoane, acestea încep să vorbească. Cui? Lui Dumnezeu, înainte de toate. Se vorbeşte cu Dumnezeu într-un mod surprinzător de nou: Spiritul schimbă inima, dăruieşte o inimă de fiu, creează un raport de o familiaritate neauzită cu Dumnezeu, ce se exprimă printr-o laudă plină de entuziasm. Şi se vorbeşte şi cu ceilalţi proclamând acestora lucrările minunate săvârşite de Dumnezeu, anunţându-le Evanghelia, adică vestea cea bună că Cristos a înviat.

“În alte limbi”. Toţi cei care îi ascultă, chiar dacă sunt de limbi şi culturi diferite, îi înţeleg. Motivul? Spiritul Sfânt transformă raporturile dintre persoane. Acolo unde există iubire, acolo există profundă înţelegere, chiar dacă se vorbesc diferite limbi, pentru că Spiritul îi învaţă pe toţi credincioşii acel unic limbaj care e înţeles de toţi, limbajul iubirii. Din atâţia oameni diferiţi, Spiritul Sfânt formează o singură familie, Biserica, unde fiecare, păstrându-şi propria cultură şi propriile tradiţii, se simte acasă.

Iată minunea înfăptuită de Spiritul Sfânt: dăruieşte un mod nebănuit de nou de a trăi raportul cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Dăruieşte Bisericii şi creştinilor capacitatea de a transmite Evanghelia în “alte limbi”, adică cu entuziasm tineresc şi în formele cele mai potrivite culturii, aşteptărilor şi întrebărilor omului din orice loc şi timp” .

Preotul a amintit apoi că familia este prima biserică pentru copii,denumită biserica-domestică unde copii trebuie să facă primi paşi in taina iniţierii creştine cu ajutorul părinţilor lor.

Toţi cei prezenţi au fost invitaţi să se unească in rugăciune pentru aceşti copii care astăzi primesc prima Sfântă Împărtăşanie.

Pregătirea copiilor pentru acest eveniment s-a făcut cu ajutorul sorei Andreea de la Centru de zi Speranţa( de pe str.Bălcescu) şi a pr.Daniel Iacob.

După ceremonialul primei Sfinte Împărtăşanii   copii au primit mici  cadouri şi au fost invitaţi la o agapă frăţească alături de cei care i-au indrumat in timpul pregătirii lor.

Parohul Bisericii Sf.Anton aduce mulţumiri tuturor celor care au ajutat material şi spiritual pentru ca această sărbătoare să fie una foarte frumoasă, iar pe Isus cel înviat îl rugăm să-i ocrotească în continuare pe copii, să le întărească credinţa pentru a-l primi cât mai des în inimile lor.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu