Reintroducerea mărcii germane ar putea fi cheia supravieţuirii euro

• publicat la: 29 iunie 2012
Reintroducerea mărcii germane ar putea fi cheia supravieţuirii euro

Cu ocazia summitului european economiştii au creionat trei scenari pentru depăşirea crizei. Primul se pliază pe discuţiile privind crearea Statelor Unite Europene. Al doilea scenariu este catastrofic şi presupune renunţarea la euro în statele care nu-şi mai pot plăti datoriile. Iar cea de-a treia cale şi cea mai şocantă, este ca doar Germania să reintroducă marca, fără ca euro să dispară de pe piaţă.

Spargerea zonei euro este inevitabilă, astfel că strategia trebuie să bazeze pe un plan de demontare a monedei unice şi nu pe măsuri luate la întâmplare pentru salvarea ei. La întâlnirea liderilor statelor membre ale zonei euro, criza pare că se adânceşte. Spania a atras atenţia că nu se mai poate finanţa la costurile tot mai pentru credite, Franţa dezaprobă politica de austeritate iar Germania refuză să ajute financiar statele PIIG, fiind categoric împotriva emsiunilor de eurobonduri.

Problema principală este că zona euro este eterogenă punând laolaltă economii, culturi şi naţiuni foarte diferite unele de celelalte. Spargerea acestui conglomerat este inevitabil, mai ales dacă Spania nu va reuşi să se mai finanţeze de una singură, consideră o mare parte a analiştilor economici.

La Consiliul European principala temă de negociere a fost înduplecarea Germaniei să accepte finanţarea deficitelor înregistrate de statele din sudul Europei. Însă pentru aceasta trebuie integrare a sistemului bancar, dublată de una fiscală şi politică. Cu alte cuvinte, crearea Statelor Unite ale Europei, cu o autoritate centrală de administare şi control a bugetelor naţionale condusă de un lider european ales direct de cetăţenii UE. Problema este deosebit de delicată pentru că presupune renunţarea la suveranitatea naţională şi autonomia financiară de care se bucură în prezent statele membre.

sursa ziare.ro

comentarii

de Darie Nicolae la 30 iunie 2012 - 08:34

Asta a fost o cauza ca ne-am dodandit cetatenia maghiara!
Daca intra inapoi marca ger. vor aparea si granitele….,iar numai cu vize vor putea iesi cetatenii romani!!!

de Reika la 30 iunie 2012 - 09:22

Si la ce foloseste aceasta cetatenie? Tot aici lucram si romani si unguri si nu cred ca vine iarasi Inchizitia ca sa inchida granitele.Este mai mult o sperietura pentru cine e prost sa creada asa ceva.

de emil la 30 iunie 2012 - 09:48

asta era, zidarie! tu ai cetatenie maghiara dar ma trimiti pe mine de aici, desi eu sunt de aici! multumesc pentru marinimia si toleranta ta!

de marius la 2 iulie 2012 - 23:00

@darie! poate ca esti mai tare decat o frana de avion,acum, dar ma intreb daca, tu unul, primind cetatenie HU, ai realizat ceva…….Darie,Darie,neaose roman,mai asteptai putin si scapai si tu, ca si oricare roman de aceste oprelisti, pe care le avem acum!Ei, dar tu nu ai mai avut rabdare,……pe buna dreptate?darie, darie,……dar,ie!…..din pacate!

de emil la 3 iulie 2012 - 01:12

care neaos roman? ca e ungur care posteaza de la legelo es videke!

Lasati un comentariu