Top credite ipotecare pentru achiziţie locuinţă

• publicat la: 28 iunie 2012
Top credite ipotecare pentru achiziţie locuinţă

Contractarea unui credit este necesară atunci când vrem să ne cumpărăm o locuinţă, iar pretul este mai mare decât economiile pe care le avem.

Pentru acei clienti care nu se incadrează in conditiile impuse de programul Prima Casa, rămâne varianta clasică a unui credit ipotecar. Dacă in cazul programului Prima Casă, avansul minim este de doar 5%, pentru credite ipotecare acesta este de minim 25% la imprumutul in euro si de 15% la cel contractat in moneda nationala.

Un avans de 20% la creditele in euro poate fi acordat acelor clienti care au venituri in aceasta moneda.

Creditele ipotecare sunt acele imprumuturi care se acorda pe perioada medii sau lungi, avand ca destinatie cumpararea sau constructia unei locuinte, modernizarea sau extinderea acesteia, dar si pentru achizitia unui teren.

Atentie la costurile creditului

In piaţă există o ofertă diversa de credite ipotecare, insa si diferenta de cost este destul de mare. Astfel dobanda anuala efectiva pentru creditele in euro variaza de la un minim de 5.5% si pana la maxime care depasesc 10 procente. In plus, pe langa dobanda si comisioanele bancii mai aveti si alte cheltuieli suplimentare: evaluarea imobilului achizitionat, costurile notariale legate de ipoteca in favoarea bancii, asigurarea imobilului pe intreaga perioada a imprumutului, iar unele banci solicita si asigurare de viata.

Cele mai bune oferte la credite ipotecare in euro

Cea mai buna ofertă o regăsim la OTP Bank, care oferă o dobândă de 5.36% la achizitia primei locuinte sau 5.66% in rest, cu conditia virarii venitului prin banca. In cazul celor 2 credite, dobanda anuala efectiva (DAE) nu depaseste 6 procente, astfel ca diferenta fara de varianta de credit Prima Casa este mai mica de 1 procent.

Alpha Bank vinde credite pentru achizitie locuinta cu o dobanda de 5 procente peste Euribor la 3 luni, iar suma totala de rambursat este de 84.123 euro in cazul unui credit de 50.000 euro acordat pe o perioada de 20 de ani si cu un avans de minim 41%. Clientii bancii care isi vireaza salariul prin banca primesc o reducere de 0.25% fata de dobanda standard.

O alta banca care are o dobanda totala apropiata de 6 procente este si Banca Romaneasca, pentru vanzarea locuintelor din ansamblurile finantate de catre banca. Dobanda este de 4.9% peste Euribor la 3 luni, iar la acordare platiti un comision de 500 euro. Banca ofera gratuit clientilor asigurarea imobilului pe intreaga perioada a creditului.

Cele mai bune oferte la credite ipotecare in lei

Chiar daca imprumutul in moneda nationala presupune costuri mai ridicate, acesta poate fi luat in considerare prin prisma avansului mai mic, de doar 15% fata de 25% cat este la un imprumut in euro.

Cea mai buna oferta o regasim la ING Bank, care ofera clientilor o dobanda de 1.90% plus dobanda Robor la 3 luni, la care se adauga un comision de analiza de 215 lei si unul de acordare, in valoare de 1 procent din suma acordata. Dobanda totala ajunge la 7.57%, iar suma totala de rambursat pentru un credit de 250.000 lei, acordat pe o perioada de 20 de ani este de 472.084 lei. Pentru acest credit trebuie sa incheiati obligatoriu si o asigurare de viata.

Banca Transilvania vine cu o dobanda fixa pentru primii 2 ani de zile de 6.25%, dupa care devine variabila in functie de evolutia indicelui Robor la 3 luni, plus marja fixa a bancii de 2.4%. Suma totala de rambursat ar ajunge pentru acest credit la 482.051 lei. Banca solicita si o conditie suplimentara pentru acordarea acestei dobanzi preferentiale, virarea venitului prin banca.

sursa moneycenter

Lasati un comentariu