„Târgul de fete“de pe Muntele Găina,cea mai mare sărbătoare in aer liber din Transilvania

• publicat la: 21 iulie 2012
„Târgul de fete“de pe Muntele Găina,cea mai mare sărbătoare in aer liber din Transilvania

Comuna Avram Iancu din Munţii Apuseni şi Muntele Găina găzduiesc sâmbătă şi duminică „Târgul de fete“, manifestare unică în ţară cu o vechime de sute de ani. Moţii urcă pe munte pentru a sărbători frumuseţea zonei în care trăiesc.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Alba, care a alocat suma de 100.000 de lei. Sărbătoarea este cea mai mare organizată în aer liber în Transilvania. Sunt aşteptaţi să participe peste 5.000 de oameni. Programul celor două zile de distracţie cuprinde spectacole, expoziţii de artă populară şi focuri de artificii. Sâmbătă, pe scena din localitatea Avram Iancu a avut loc etapa finală a Festivalului – Concurs Cultură pentru Cultură.

Tot sâmbătă seara, pe Muntele Găina, are loc un program dedicat celor tineri. La ora 23.45 se va aprinde cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiților, iar de la ora 24.00 petrecerea va continua târziu în noapte cu focuri de artificii și discotecă în aer liber. În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, toate manifestările se vor muta pe Muntele Găina. De la ora 9.30 va avea loc un Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10.00 un alai tradițional de nuntă din comuna Sălciua va deschide spectacolul folcloric ce-l are ca invitat special pe Ionuț Fulea.

Duminică va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia, pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care vor veni duminică pe munte, vor avea surpriza de a o întâlni pe Crăiasa. Aceasta, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său și le va oferi brățări cu însemnele târgului și ouă aurite. Tinerii vor fi apoi trecuți într-un registru special, Registrul Îndrăgostiților, și vor primi un Certificat care să le ateste dragostea.

Programul “Târgului de Fete”:

Sâmbătă, 21 iulie, comuna Avram Iancu:
10.00 – Inaugurarea Primăriei Avram Iancu
11.00 – Parada Portului Popular
11.30 – Vernisarea expozițiilor organizate de comunele participante în concurs
12.00 – Festivalul concurs „Cultură pentru Cultură”, ediția a VII-a, etapa finală
15.30 – Invitați în recital: Ansamblul folcloric „Arieșul” din Câmpeni, Asociația coral-instrumentală „Filarmonia”, Ansamblul folcloric „Floarea de Colț” din Galda de Jos, invitați speciali: Lupu și Cornelia Rednic
20.00 – Spectacol etno Haiducii și Rustic
22.00 – Foc de artificii
Muntele Găina: 22.00 – spectacol etno Haiducii și Rustic
23.45 – Focul îndrăgostiților, aprinderea celui mai mare foc din Apuseni
24.00 – Discotecă în aer liber, cu DJ Raulo și MC Kotto, foc de artificii

Duminică, 22 iulie, Muntele Găina:
9.30 – Te Deum. Crucea Iancului
10.00 – Alaiul de nuntă
10.20 – Vernisarea expozițiilor meșterilor populari din județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara
10.30 – Vernisarea expozițiilor gastronomice Drumul balmoșului, primirea îndrăgostiților la Crăiasa de pe muntele Găina, spectacol folcloric cu Nunta de la Sălciua, Ansamblul folcloric al județului Alba, Ansamblul folcloric „Ritmuri Gărădene” din Hunedoara, Ansamblul folcloric „Doina Mureșului” din Arad, Ansamblul folcloric „Mlădițe de Tezaur” din Bihor. Invitat special: Ionuț Fulea

Dorin Ţimonea, Sursa: Adevarul

Lasati un comentariu