Avem nevoie de Centru de Recuperare Neuropsihică ?

• publicat la: 5 iulie 2012
Avem nevoie de Centru de Recuperare Neuropsihică ?

Dezbaterea publică iniţiată de Serviciul de Urbanism al Primăriei Carei a adunat în sala de şedinţe locuitori ai zonei vizate pentru construirea obiectivului Centru de Recuperare şi Reabilitate neuropsihică şi Locuinţe Protejate,reprezentanţi ai Grădiniţei din imediata vecinătate precum şi consilieri  municipali  din partea USL Carei.

Au fost prezenţi şi reprezentantul  Direcţiei pentru Protecţia Copilului, managerul de proiect şi directorul interimar ec.Marcela Pop,reprezentanţi ai societăţii care a întocmit proiectul 4 I Invest SA Cluj Napoca,Sebastian Egli,ca şef Birou Urbanism,Carmen Kalmandi şi Kalla Alexandru,şef centru Casa de Bătrâni Carei.

Potrivit celor declarate de directorul interimar şi manager de proiect ec.Marcela Pop,proiectul CONSTRUIRE CENTRU DE RECUPERARE ŞI REABILITARE NEUROPSIHICĂ şi  CONSTRUIRE 4 LOCUINŢE PROTEJATE “ – Carei, str. Tireamului nr. 14 şi nr. 23-25, al cărui beneficiar este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare a fost iniţiat încă din 2008,când la conducerea instituţiei se afla Adrian Marc.Valoarea proiectului este de 1,2 milione euro din care Banca Mondială asigură o finanţare în valoare de 930.000 euro.

Centrul de recuperare neuropsihică va avea o capacitate de 48 de locuri iar cele 4 locuinte protejate vor putea găzdui 24 de tineri,câte 6 in fiecare dintre cele  patru clădiri.

Dacă si acest obiectiv va fi aprobat,zestrea Careiului se va imbogăţi cu incă o instituţie destinată integrării şi recuperării persoanelor cu handicap neuropsihic.

Terenul  menţionat în proiect ca locaţie pentru 4 Locuinţe Protejate este situat pe strada Tireamului ,în imediata vecinătate a grădiniţei nr.5 şi a numeroase locuinţe particulare şi  momentan aparţine Domeniului Public al judetului Satu Mare.Pe acest teren exista până în urmă cu 2 luni o construcţie din cărămidă care a adăpostit de-a lungul timpului birourile de contabilitate şi statistică ale Spitalului Municipal Carei.Pentru construirea Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuropshică a fost identificat terenul de lângă centrul  Sf.Ana ,peste drum de Grădiniţa nr.5.

În sală au fost prezente şi reprezentantele Grădiniţei nr.5 care în prealabil au depus un protest scris la Primăria Carei,ca urmare a nemulţumirii părinţilor legate de destinaţia spatiului din imediata apropiere a unităţii de preşcolari.

Lor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai locuitorilor de pe strada Tireamului,dintre care cei care au luat cuvântul au fost Aniţaş Vasile şi prof.Beltechi Francisc.

“A fost acolo la teren Csehi Arpad şi primarul Kovacs şi noi am spus că nu suntem de acord ca acest centru să se faca în acel loc.Se poate face şi în alt loc”, a afirmat Aniţaş Vasile.

Şi locuitorii  din apropierea terenului vizat au depus o sesizare la Primărie.

Beltechi Francisc,cel care are casa  lângă terenul pe care se doreşte construirea locuinţelor sociale protejate,a dorit să menţioneze că deja se află în apropiere centrul Sf.Ana şi Centrul de Bătrâni iar înfiinţarea de noi astfel de centre va duce la un disconfort pentru locatarii din apropiere.

“În primul rând vreau să vă spun că nu aţi anunţat pe niciun vecin ca să vină la dezbatere pentru că nu toţi au calculator şi internet.În urmă cu doi ani,a apărut în presă un articol în care directorul de atunci ,Marc Adrian spunea că aceşti tineri  pe care vreţi să îi aduceţi acum la noi au un comportament agresiv  şi nu sunt dispuşi să muncească şi să se integreze în comunitate.Atunci noi cum să procedăm?” menţionează Francisc Beltechi.

Din partea Primăriei Carei,Sebastian Egli,şef Birou Urbanism a declarat că “sincer,abia de trei săptămâni ştiu de acest proiect aşa că nu pot să vă dau prea multe detalii.Probabil vor veni la noi pentru autorizaţia de construcţie şi vom afla mai multe.”

Societatea care s-a ocupat cu întocmirea proiectului,SC  4Iinvest SA din Cluj Napoca  a avut în sală două reprezentante.Firma clujeană a încercat să aducă argumente în favoarea construcţiei acestui Centru de Reabilitare  într-un mod inedit,abordând un limbaj puţin diferit celui uzual utilizat  la asemenea întâlniri.

‘Să vă gândiţi că îţi ave  70 de locuri de muncă prin realizarea acestui centru.De ce să nu fiţi deacord ? Mai bine să vedyeţi tătă zâua buruienyle piscoşe din curte?”

Din partea consilierilor municipali au luat cuvântul Adrian Bucureştean,Ilie  Ciută,Bontea Dan şi Alina Mocanu care au considerat că pentru persoane cu handicap,care sunt în situaţia de a se recupera ar fi nevoie de mai mult spaţiu,spaţiu care să cuprindă şi o zonă verde pentru recreere şi care să le asigure şi mai multă linişte.În acest sens ar fi fost bine să se iniţieze o consultare în timp util  pentru a se putea eventual identifica o altă locaţie mai potrivită acestui scop.

Cert este că termenul de finalizare impus de Banca Mondială este sfârşitul lui februarie 2013 iar proiectul nu a primit încă nici avizul Consiliului Local Carei ,care va fi factorul decizional în această situaţie.

Daniela Ciută

comentarii

de una la 6 iulie 2012 - 09:18

In ce procent persoanele internate in viitorul centru sunt careieni??????????
Probabil raportul este asemanator cu cel de la Centrul Sfanta Ana………..
Suntem chiar prostii judetului sau ai DGASPC(Consiliul Judetean)?
Este o afacere banoasa pentru cineva??????
Doamnele de la Cluj isi pierd castigul finaciar daca proiectul nu se realizeaza, adica le doare in cot de noi sau de consecintele proiectului asupra locuitorilor din zona mai sus mentionata……

de tireamului la 6 iulie 2012 - 09:41

dati seama daca csehi si kovacs fost acolo cine are interesul pentru asta!

de razvan la 6 iulie 2012 - 09:52

Careiul va fi transformat in orasul handicapatilor. Momentan exista trei case de tip familiar cu copii „adulti” cu dizabilitati plus centrul Sfanta Ana cu 50-60 de beneficiari. Imobile amplasate toate, aproape de centrul orasului .
acest centru se face la Carei cand exista la doar cativa Km ,in loc Cauas un centru gata construit , care a fost inchis in urma cu cativa ani, iar personalul a fost imprastiat in tot judetul.Afaceri politice!

de tepes la 6 iulie 2012 - 17:03

unde sunt cladiri construite special pentru asa ceva cum sunt cele de la Cauas consiliul judetean le plaseaza primariilor care din lipsa de bani le vor lasa sa se distruga . Cantina dotata ,dormitoare , sali de clase, incalzire cenrala , etc. Asta a fost pe vremea udmr sa vedem acum ce vor face actualii.

de csibi la 6 iulie 2012 - 19:10

daca in 2008 a fost inceput proiectul atunci sa tragem in teapa pe marc cu csehi si cu kovacs ca ei au facut pana la acest nivel proiectul pe ascunse si acum vin la popor sa ceara cica aprobare…frica e ca nu iese comisionu la polgarbacsi????

de aldo la 7 iulie 2012 - 09:56

domnu belteki nu va mai necajiti degeaba ca udmr va aproba proiectul pentru transformarea orasului in centru judetean de handicapati .de ce credeti ca nu au fost la sedinta cu oamenii?

de cititor la 7 iulie 2012 - 11:48

oare de ce aceasta dezbatere nu a fost mai mediatizata? nu am citit despre ea in presa judeteana desi municipiul carei este al doilea oras din judet. La sedinta nu au fost prezent nimeni de la udmr si nici unul din primari.Dar nici cand au scos trandafiri in oras nu au intrebat pe locuitorii daca sunt de acord.Bine ca pe noi pune sa platim impozitele si sa primim pe toti handicapatii.Propun sa se faca acest centru pe strada caplenilor.

de Horia Mărieș la 7 iulie 2012 - 12:09

@cititor la 7 July 2012 – 11:48.

OK, pe str. Căplenilor, dar vis-a-vis sau alături de nr. 10?
Eu propun alături, ca să fie mai aproape și ca să poată fi dus f. repede acolo.

de jiga la 7 iulie 2012 - 15:03

vorbiti voi cat vreti ca jeno baga la voi luni in sedinta acest proiect sa aprobati frumos cu mana sus toti consilierii udmr pentru aducere handicapati in nagykaroly

de emil la 7 iulie 2012 - 16:23

@ jiga

cam asa e cu democratia in carei.

de Horia Mărieș la 7 iulie 2012 - 17:51

Subiectul este mult mai serios decât l-am tratat (până și eu) până acum.

Acordăm o bilă roșie pentru faptul că a fost inițiată o dezbatere publică de către Serviciul de Urbanism al Primăriei Carei, referitoare la acest subiect.

Asupra faptului că prin această dezbatere publică Primăria Carei a dorit să se spele doar pe mâini ca și Pilat din Pont (Quintus Pontius Pilatus, Poncius Pilátus), că a dorit sau nu doar „expedierea” proiectului, invocând opiniile exprimate în cadrul dezbaterii publice de către locuitorii zonei, nu ne putem pronunța, fiindcă de sinceritatea celor de la Primăria Carei noi nu îndoim extrem de serios.

Acordăm o bilă extrem de neagră Primăriei Carei pentru faptul că deși proiectul al cărui beneficiar este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare a fost inițiat încă din anul 2008, reprezentanții acesteia se fac că plouă, se fac că n-au știut nimic, se fac că nici usturoi n-au mâncat și că nici gura nu le miroase.

Cităm din B. de C.: „….sincer, abia de trei săptămâni ştiu de acest proiect aşa că nu pot să vă dau prea multe detalii. Probabil vor veni la noi pentru autorizaţia de construcţie şi vom afla mai multe.”

Cităm din Szatmári Friss Ujság, și anume din articolul – Vita a „védett házak” körül – autor domnul Fischer Botond: „La acest caz este interesant faptul că deși Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare a inițiat proiectul încă din anul 2008, la Carei practic nimeni nu știa până acum nimic despre el. Nu a avut loc nici o înțelegere, nici o consultare, nici cu Primăria Carei și nici cu locuitorii zonei. Personalul Primăriei Carei a luat cunoștiință de proiect doar cu ocazia depunerii cererii pentru autorizația de construcție. (Fiindcă, conform proiectului, Centrul de Recuperare trebuie să intre în funcțiune în ianuarie 2013 credem că acest termen este aproape irealizabil)”.

Suntem absolut convinși de faptul că nici B. de C. și că nici Szatmári Friss Ujság nu și-au dezinformat cititorii referitor la acest subiect.

Dar mai suntem absolut convinși și de faptul că atât reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, ai Primăriei Carei în frunte cu primașul Kovacs Jenoke, ai Consiliului Județean Satu Mare în frunte cu fostul președinte Csehi Arpad sunt sau niște proști căzuți grămadă în șanț, plus niște iresponsabili, sau sunt niște mincinoși nerușinați. Pariem pe adevărul ambelor variante.

Este de necrezut că un proiect, chiar dacă a fost inițiat la 35 de km de Carei, chiar dacă a fost întocmit de către 4 I Invest SA la Cluj Napoca, să fie atât de ‘secret’ încât nimeni de la Primăria Carei să nu știe absolut nimic despre el. Păi cui vindeți voi gogoșile astea baratok?

Nu vă dați seama cât sunteți de ridicoli? Terenul ăla de la adresa Carei, str. Tireamului nr. 14 şi nr. 23-25 cine pisici l-o fi destinat proiectului dacă nu Primăria Municipiului Carei? Păi terenul respectiv nu se află oare în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Carei? Ce este Careiul ăla, un sat fără câini?

Cum face 4 I Invest SA Cluj Napoca un proiect pe acest teren fără ca nimeni de la Primăria Municipiului Carei să nu știe nimic de toată această afacere? Chiar toată lumea de la Primăria Carei are neuronii tociți, are memoria ștearsă sau spălată, chiar nu există în Carei nici un Birou de Publicitate Imobiliară = Cadastru, nici o Carte Funciară? Sau este foarte greu de citit o carte, – de orice fel – la Primăria Carei?

Păi nu zicea în cursul dezbaterii domnul Aniţaş Vasile: “A fost acolo la teren Csehi Arpad şi primarul Kovacs şi noi am spus că nu suntem de acord ca acest centru să se faca în acel loc. Se poate face şi în alt loc”.

Dar amețiții ăștia doi, jenoke si arpika la ce echipă de retardați mintal au jucat până acum de nu știa absolut nimeni nimic la Carei de acest proiect?

NU drághe domnilor de la Primăria Municipiului Carei, nimic din toate astea, sunteți pur și simplu niște mincinoși nerușinați. Q.e.d.

O să supăr poate rău pe unii, dar după umila mea părere, un astfel de proiect, chiar dacă a început cu stângul, trebuie făcut neapărat.

Este o prostie colosală să pierzi 1,2 milione euro din care Banca Mondială asigură o finanţare în valoare de 930.000 euro.

Este o dobitocie inimaginabilă să pierzi posibilitatea de a construi 4 locuințe care vor putea găzdui 24 de tineri, câte 6 in fiecare dintre cele patru clădiri. Nu mai sunt oare de loc tineri defavorizați în municipiul Carei? Nu mai trebuie făcut chiar nimic pentru ca astfel de tineri să fie integrați în societate? Mă îndoiesc adânc, ba chiar până la pământ.

Este o eroare – ca să nu spun altfel – să nu profiți de oportunitate și să nu construiești un Centru de Recuperare Neuropsihică, într-o perioadă de criză, când numărul unităților sanitare din România a scăzut vertiginos.

Careiul chiar n-are locuitori care să aibă nevoie de recuperare neuropsihică? Mă îndoiesc serios că n-are, și sunt convins că primul pacient al Centrului ar trebui să fie chiar primașul, ca să dea unn exemplu pozitiv și ca să demonstreze pe pielicica lui că a făcut – în sfârșit – și el o treabă ca lumea în Carei.

Numai LOCAȚIA, numai TERENUL afectat proiectului va trebui să fie serios regândit de către consilierii locali, astfel ca să nu mai fie afectate interesele și sensibilitățile locuitorilor zonei, ca cele exprimate în cadrul dezbaterilor publice din ziua de luni 2 iulie 2012.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de emil la 7 iulie 2012 - 20:58

@ Horia Maries

Si chiar are importanta ca se supara unii? Parca pe mine sau pe dvs. nu ma (va) supara parerile unora? Totdeauna se supara cineva, daca nu oameni, atunci macar postaci. Cred si eu ca nu e rau sa se realizeze proiectul, chiar daca locatia mi se pare putin inspirata din cauza apropierii gradinitei. poate s-ar putea muta gradinita, daca nu se poate face centrul in alta locatie. ar fi bine ca decidentii sa se gandeasca la pericolele potentiale pentru copiii aceia, daca supravegherea bolnavilor are doar o singura fisura si, doamne fereste, vreun copil (sau mai multi) cad(e) victima unui bolnav care nu raspunde de faptele sale.

de Horia Mărieș la 7 iulie 2012 - 21:14

@emil la 7 July 2012 – 20:58

Pentru mine chiar că nu mai are absolut nici o importanță dacă se mai supără cineva sau nu.

LOCAȚIA, TERENUL (terenurile) afectat(e) proiectului însă musai trebuie ales(e) cu maximă (deplină) responsabilitate.

În rest, proiectul poate să fie chiar unul foarte OK.

de povesti la 7 iulie 2012 - 23:10

4,57 RONi euro-ul.
restul sunt povesti useliste.
detto

de Gabi D la 8 iulie 2012 - 00:09

Si eu il consider un proiect care nu trebuie ratat,ci demarat!Nu mai putem pierde la nesfarsit bani europeni doar pentru ca unora,chiar nu le pasa!Si sunt foarte multi oameni care vor avea nevoie de acel centru,sa nu uitam ,ca oricare dintre noi am putea ajunge acolo!Viata e plina de surprize,nu credeti?

de Horia Mărieș la 8 iulie 2012 - 04:49

Oare de ce, eu, cel aflat la 750 km depărtare de locul de desfășurare al evenimentelor pot afla foarte repede astfel de informații – dacă vreau, iar cei care dorm comod în fotoliile Primăriei Municipiului Carei, în frunte cu primașul jenoke si sunt plătiți binișor din banii contribuabililor careieni, cei ce se prefac că muncesc/asudă din greu la locurile lor de muncă, trebuie sa se scuze penibil de jenant, spunând: …. “sincer, abia de trei săptămâni ştiu de acest proiect aşa că nu pot să vă dau prea multe detalii. Probabil vor veni la noi pentru autorizaţia de construcţie şi vom afla mai multe.”

Pentru evitarea suspansului, vă răspund tot eu: diferența rezidă doar în modul în care fiecare dintre noi percepem înțelesul cuvântului „mouse”. Mă refer evident la cel folosit de Walt Disney, și anume la Mickey Mouse.

…………………………………………
http://www.cjsm.ro/djpc/protectiacopilului.pdf

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare este serviciu public specializat organizat ca instituţie publică de interes judeţean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare.
……….
II Proiecte care se află în derulare pe parcursul acestui an (2008).

În cadrul DGASPC Satu Mare, se derulează următoarele proiecte:

Proiectul: „Cristiana” – Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică și Locuițe Protejate Carei în parteneriat cu Organizația Carei Satu Mare.

Programul: Programul de Asistență Socială – Proiectul privind Incluziunea Socială prin Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse.

Finanțatori: BIRD și bugetul de stat.

Buget: 1.120.000 Euro (contribuție proprie 150.000).”
……………………………….
(documentul ce poate fi citit pe portalul CJ SM la /hotarari/hcj67_2008.pdf)

„ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE
HOTĂRÂREA NR. 67 /2008 privind aprobarea promovării unui proiect de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare pentru accesarea unor fonduri nerambursabile din cadrul Programului de Incluziune Socială finanţat de Guvernul României prin împrumut acordat de către Banca Mondială Consiliul Judeţean SatuMare întrunit în şedinţă ordinară,
Având în vedere Expunerea de motive nr.3239/26.03.2008 a d-lor Buzgău Oliviu,
Iosif Gabor şi Iosif Pinter, consilieri judeţeni membri în Colegiului Director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, Raportul de specialitate nr. 7128/26.03.2008 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare şi Raportul Comisiei de specialitate;
Ţinând cont de prevederile H.G.R. nr. 1.175/2005 privind aprobarea Strategiei
naţionale pentru protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap în perioada 2006-2013;
În baza prevederilor art.91 alin.1 lit.a, d, şi f), art.91 alin.2 lit.b), art.91 alin.5 lit.a pct.2 din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale, republicată;
În temeiul prevederilor art.97 alin.1 şi ale art.115 alin.1 lit.c) din Legea
nr.215/2001 a administraţiei publice locale, republicată

H O T Ă R Ă Ş T E :

Art. 1 Se aprobă promovarea unui proiect de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare pentru accesarea unor fonduri nerambursabile din cadrul Programului de Incluziune Socială finanţat de Guvernul României prin împrumut acordat de către Banca Mondială în baza Acordului de împrumut nr.L4825RO dintre România şi BIRD, semnat la Bucureşti în data de 4 iulie 2006 şi ratificat prin Legea nr.40/2007, cu termen de depunere 7 aprilie 2008.
Art.2 Se aprobă restructurarea Centrului de îngrijire şi asistenţă socială Carei prin înfiinţarea unor noi servicii sociale pentru persoanele adulte cu handicap după cum urmează :
– Centru de recuperare si reabilitare neuropsihică, cu o capacitate maximă de 50 de persoane;
– 4 Locuinţe protejate, cu o capacitate de 6 beneficiari/locuinţă;
Art.3 În situaţia aprobării finanţării proiectului de mai sus, Consiliul Judeţean Satu Mare se angajează să asigure o contribuţie proprie în bani de minim 15% respectiv 150.000 euro din valoarea proiectului, după rectificarea bugetului de stat pe anul 2008.
Art. 4 În situaţia aprobării finanţării proiectului de mai sus, Consiliul Judeţean Satu Mare, se angajează să nu schimbe destinaţia terenurilor precum şi a noilor clădiri construite prin proiectul de mai sus pe o perioadă de 10 ani de la darea în funcţiune a acestora.
Art.5 Consiliul Judeţean SatuMare împuterniceşte pe Preşedintele Consiliului
Judeţean Satu Mare şi pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare să semneze cererea de finanţare a proiectului precum şi contractul de finanţare în situaţia aprobării lui.
Art.6 Consiliul Judeţean Satu Mare agrează în principiu încheierea unui contract de parteneriat cu privire la obiectivele prevăzute în prezenta hotărâre între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare şi Organizaţia Caritas Satu Mare, urmând ca acest contract să fie validat printr-o hotărâre de consiliu judeţean.
Art.7 Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri Direcţia Generală de
Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare.
Satu Mare, 31.03.2008
Preşedinte,
Contrasemnează:
jr. Gheorghe Ciocan Secretar al judeţului,
cons. jr. Cornelia Bota”
………………………………………

Nu putem să nu rămânem bine fixați la convingerea exprimată deja suficient de ferm mai sus, și anume că reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, ai Primăriei Carei în frunte cu primașul Kovacs Jenoke, ai Consiliului Județean Satu Mare în frunte cu fostul președinte Csehi Arpad Szabolcs sunt sau niște proști căzuți grămadă de beți ce erau în șanț, plus niște iresponsabili, sau sunt niște mincinoși nerușinați. Pariem pe adevărul ambelor variante.

Dar amețiții ăștia doi, jenoke si arpika, la ce echipă de retardați au jucat oare în perioada 2008-2012 de nu știa absolut nimeni nimic ]n Carei de acest proiect?

N-au jucat oare împreună la UDMR? Unul pe post de președinte al Consiliului Județean Satu Mare și mare șef UDMR județean, celălalt pe post de primaș al Careiului și de mare lider UDMR careian?

Amețiții ăștia doi jenoke si arpika chiar n-au discutat absolut nimic împreună despre un proiect de 1.120.000 Euro aflat în parohia CJ Satu Mare și care trebuia să fie realizat în municipiul Carei?

Amețiților, dacă vă considerați creștini, milostivi față de semenii voștri aflați în dificultate, știați măcar că proiectul și Centrul în sine poartă numele de „Cristiana”? Fac pariu pe orice vreți că nu, fiindcă numele respectiv nu începe cu „b” de la „bor” sau de la Boros.

Ăstia doi chiar n-au avut timp să discute la ședințele CJ Satu Mare, la ședințele organizației UDMR județene, în timpul campaniei electorale recente, la bairamurile organizate în cinstea lor de Asociaţia Cavalerilor Vinului Sf. Orban din Carei (vezi articolul din B. de C.: „Vinul de Pir e cel mai bun” • publicat la: 25 March 2012 – referitor la al XVII-lea Concurs de vinuri de la Carei desfăşurat la Motelul Vraja Viilor) decât despre gustul amar-acrișor al vinului făcut din (planta) numită pir?

Dumneavoastră, stimați contribuabili (și alegători) careieni, aveți timp să-i mai credeți pe panglicarii ăștia doi numiti jenoke și árpika?

Eu unul vă spun foarte sincer: NU, și nici în ruptul capului !

NU drághe domnilor de la Primăria Municipiului Carei, nu se mai acordă nici un fel de credit vorbelor dvs de data asta, sunteți pur și simplu niște mincinoși nerușinați.

Așteptăm reacția noului președinte al CJ Satu Mare profesorul Ştef Mihai Adrian, așteptăm să vedem cum va reuși să dreagă busuiocul prostiei congenitale comise de actualul vicepreședinte al CJ Satu Mare – economist, jurist, Csehi Árpád Szabolcs, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare, de primașul reales al municipiului Carei inginerul Eugen Kovacs Jenoke. Stim ca nu suntem cititi la Satu Mare, dar poate le sopteste totusi cineva ceva despre măscările noastre de pe aici și celor de la CJ Satu Mare.

Mai așteptăm (fără nici o speranță) și dreptul la replică, consistent, la obiect și la subiect, exprimat tot aici, la Comentariile de la B. de C., de reprezentanții (sau boroșpostacii) Primăriei Municipiului Carei.

Murim de nerăbdare să citim câteva slove exprimate în limba lor clasică de lemn ștefangheorghistă.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații.

de Miki la 8 iulie 2012 - 06:43

Dupa bogracspiperat de Capleni au aparut povesti de ora 23 si10.Spuneti la handicapatulasta ca si hunorii din parlament au votat pentru suspendarea lui Basescu cu care au guvernat in ultimii ani spre ducerea poporului in iad.

de emil la 8 iulie 2012 - 07:06

@ povesti tampit

cursul BNR este 4,5142! ti s-a urcat bogracs-ul la mansarda si ai confundat pe 1 cu 7! il vrei in continuare pe chioru` cel mincinos ca si tine? voteaza-l, cretinule, ca, oricum, de data asta pleaca nemernicul!

de emil la 8 iulie 2012 - 07:07

vinul D.P.I.R e cel mai bun!

de emil la 8 iulie 2012 - 07:17

nu-i mai cred nici ungurii, dar multi din ei ii voteaza totusi, ca sa aiba primar ungur, fiindca asta este o calitate indispensabila a primarului din Carei. daca nu e „de aici” (adica ungur, fiindca nici actualul primar nu e din Carei, ci din baraju=asuaju de sus)nu e bun de primar. daca asa le place,e bine, poate face spuma, sa se spele pe cap sau sa se barbiereasca cu el.

de Horia Mărieș la 8 iulie 2012 - 07:27

@Miki la 8 July 2012 – 06:43

Ce să-i povestim ăluia care scrie @povești la 7 July 2012 – 23:10, că tot nu va pricepe nimic !?!

Pe el îl interesează oricum numai cursul 100 HUF/RON, nu cursul EURO/RON.

Oricum, îl informăm pe povestitorul de după bográcsul ultrapiperat de Căpleni că în ultimele 10 zile bancare, cursul 100 HUF/RON a variat de la 1,5439 la 1,5690 adică a avut o variație (foarte îngrijorătoare credem noi pentru jenőke și gașca lui) de 1,59974560540812 %.

Cred că a făcut pe el cel ce spune @povești la 7 July 2012 – 23:10 și primește salariu în RON (Lei) în Românica, fiidcă va trebui să plătească pâinea cea de toate zilele la Nyirbátor sau la Mátészalka cu 1,6% mai scump. Nu-i va mai funcționa ca lumea micul business de subzistență numit trafic de frontieră.

În ce privește cursul EURO/RON, nu știu de ce-l Dabija (vorba lui @emil) pe @povești la 7 July 2012 – 23:10, fiindcă oricum după 29 iulie a.c. cursul EURO/RON va reveni la normal.

Așa se întâmplă întotdeauna când dai de-a dreptul cu piciorul în fundul unui dictator, mai variază / mai tremură și cursul de schimb, n-ai ce-i face.

Tremură el din toate balamalele până și vitézul de jenőke, cum să nu tremure un nenorocit de curs de schimb?

de marius la 8 iulie 2012 - 13:06

maries!!! nu trebuie sa acoperi cursul dezastruos (pentru leu, evident) prin schimbarea lui basexu. ai rabdare si vei vedea de ce is capabili FSN-istii.
ma mir ca un om destept ca tine are dubii ca PSD, PNL si PDL, UDMR sunt 4 gasti adversare la tv si prietene pe la colturi/restaurante/locuri secrete, etc.

de robi la 8 iulie 2012 - 13:33

sovinii csehi si cu kovacs primarul cu salarul taiat cu 30% isi pregatesc locul pentru pensie…..minden magyar szamit e sloganul cu care au scos ungurii la vot si au facut campanie cu banii de la basescu si acum au votat suspendarea lui in parlament…faina natie..

de Horia Mărieș la 9 iulie 2012 - 12:27

@marius la 8 July 2012 – 13:06

Stay cool.

Nu acopăr nici un fel de curs dezastruos, asta dacă poți citi atent tot ce am scris mai sus. Am și răbdare și tutun.

N-am nici un fel de dubiu, de nici un fel. Politica a fost, este si va fi întotdeauna o damă de consumație, indiferent cine este la putere și cine se înfruptă din ciolan. Chestie valabilă în orice societate, nu numai în societatea noastră.

Dar asta nu înseamnă să te agiți gratuit și să nu stay cool. Calmează-te. Suntem prea mici ca să facem noi doi jocurile.

Vezi mai bine ce faci pe plan local cu Polgarjenoke bacsi si cu gașca lui.
Concentrează-te pe cămașa care îți este mai aproape de piele, lasă deoparte generalitățile, teoriile referitoare la problemele politice majore ale țării.

Cât timp o să mai ascunzi (ascundeți) gunoiul (local) sub preș? Aud?
Combate pe tema asta, adică pe tema realităților careiene, lasă-i matale pe ștabii de la diverse partide în pace, că nu dau nici ei nici măcar un crăițar găurit pe tine. Bagă la cap postulatul ăsta.

de marius la 9 iulie 2012 - 12:52

ai dreptate maries, cu amendamentul ca lucrurile de pe plan local sunt influentate in principal de bugetul care se aloca sau nu se aloca (in caz ca tara e, sa zicem, devalizata).
ma bucur ca sustii (sper ca am inteles bine) faptul ca atat jenoke/boroska/keizerke, cat si biciclistul/consilierul atotcunoscator sunt niste oameni cu interese strict politice si prea putin deranjate de cei care ii finanteaza,adica noi.

de marius la 9 iulie 2012 - 12:53

sunt influentate in principal de bugetul care se aloca sau nu se aloca de la CENTRU

de Horia Mărieș la 9 iulie 2012 - 15:04

@marius la 9 July 2012 – 12:52

Da, bugetul de alocă de la centru, via șefuleții de la Satu Mare. Că de aia există CJ Satu Mare și Prefectul Jud. Satu Mare. Ca să împartă. Cine-mparte parte-și face.

Pentru un buget de venituri si cheltuieli local acceptabil, al Primăriei Mun. Carei, trebuie să te zbati, să uzezi de toate șiretlicurile politice posibile, să faci lobby pe sus, pe la Centru, să deschizi fereastra și să intri pe ea dacă ai fost dat afară pe ușă, sa stii să propui si sa scrii proiecte pentru accesarea fondurilor europene, etc., pe scurt îți trebui un primaș cu cap. â

Aveți domnule dragă așa ceva, sau nu? Aceasta este întrebarea.

Nu-mi place sa mi se rastalmăcească spusele, sau ce scriu cu mânuța mea.

NU – nu susțin, NU – n-ai ințeles bine cele pe care le pui în gura mea.

Eu am scris: „lasă-i matale pe ștabii de la diverse partide în pace, că nu dau nici ei nici măcar un crăițar găurit pe tine”.

Eu mă refeream la (ordinea este cu totul si cu totul aleatoare): Blaga, Ponta, Kelemen Hunor, Antonescu, Vadim, Tokes, Diaconescu, Voiculescu si care or mai fi ștabi pe acolo, pe la vârfurile (șefia) partidelor.

Nu mă refeream la liderii de pe plan local, pe care nu-i cunosc. Nu-i cunosc practic pe nici unul, în afară de jenoke (doar de pe net), care pentru prostiile făcute în ultimii patru ani este oricum arhicunoscut pe tot mapamondul.

Dumneata, care înțeleg că ești careian, ar trebui să-i cunoști foarte bine, să-i caracterizezi, să spui dacă-ți plac sau nu, și să explici și de ce îți plac sau nu. Asta dacă nu ești, așa cum am spus-o deja – mai demult, un nihilist oarecare, căruia îi place doar să critice/ să distrugă tot ce există, dar care habar n-are cum ar trebui să se pună pună ceva în loc.

Înțelegi Mariuse?

(Am pus întrebarea în felul ăasta este doar ca răspuns la apeșativul „ai dreptate maries”. In paranteză fie spus, sunt cât se poate de flatat că am ajuns să mă tutuiesc până și cu un anonim oarecare și să mă trag de șireturi cu el.)

Lasati un comentariu