Boicotarea României

• publicat la: 25 iulie 2012
Boicotarea României

Boicotarea referendumului va adânci criza în loc să o rezolve.

Decizia de boicotare a referendumului are la bază un joc care se duce la două capete. Dacă jumătate plus unu dintre alegători nu se prezintă la urne, referendumul nu va fi validat de Curtea Constituţională. Iar, dacă se atinge pragul de prezenţă, tabăra pro-Băsescu va susţine că referendumul a fost fraudat. Cu câteva zile în urmă, Traian Băsescu declara ferm că se va despărţi de liderii PDL, dacă aceştia vor cere cetăţenilor să nu meargă la urne. Acum, situaţia s-a schimbat radical. Deja, Traian Băsescu vorbeşte despre fraudare aşa cum a făcut-o şi în 2004. Consecinţele unui asemenea joc pot fi dramatice.

Până acum, toate momentele electorale au fost recunoscute, indiferent cine au fost câştigătorii şi cine au fost perdanţii. Competiţia politică a fost purtată mereu la limită, dar niciodată nu s-a trecut peste voinţa exprimată la urne. Din păcate, astăzi s-a depăşit o graniţă dincolo de care nu ne poate aştepta decât haosul politic şi anarhia constituţională.

Apelul PDL va scădea drastic ponderea susţinătorilor lui Traian Băsescu care se vor prezenta la referendum. Rezultatele vor arăta o distanţă enormă între cei care susţin demiterea şi cei care vor ca Traian Băsescu să revină la Cotroceni. Cu toate acestea, preşedintele suspendat va spune că este foarte legitim să-şi reia mandatul pentru că alegătorii care au stat acasă sunt mai mulţi decât votanţii pentru emitere. În această logică, toţi absenteiştii devin automat susţinători ai lui Traian Băsescu.

sursa ziare.ro

comentarii

de dan la 25 iulie 2012 - 20:06

doar ca este exact impotriva recomandarilor europene de la Venezia privind referendumul. acolo se spune clar ca nu trebuie quorum, tocmai pentru ca aceia care nu se prezinta la vot sa nu fie asimilati cu cei ce voteaza impotriva.

de Gabi D la 27 iulie 2012 - 00:26

De ce nu spui ca numai in doua tari din Europa exista prag de 50%plus 1 de votanti inscrisi pe liste,in cazul nostru peste 9 milioane de oameni?Se intampla asa ceva in Italia,Franta,Germania?Nu!In Rusia, da! Si daca Basescu a fost reales cu peste 5 milioane de voturi de ce se impune sa fie reales cu peste 9 milioane?Nu mi se pare corect ca am fost manipulati din nou de gasca lui Basescu!Sper sa vina la vot peste 10 milioane de romani si sa nu mai aud de numele Basescu niciodata!

de emil la 27 iulie 2012 - 08:42

Doamne ajuta!

Lasati un comentariu