Ce trebuie să ştiţi despre plata contribuţiilor sociale la ANAF

• publicat la: 4 iulie 2012
Ce trebuie să ştiţi despre plata contribuţiilor sociale la ANAF

Contributiile sociale obligatorii sunt colectate, incepând cu 1 iulie, de către Agentia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit noului Cod Fiscal.

Dacă nu stiti exact ce aveti de facut, cui trebuie sa va adresati si unde sa platiti, iata un mic ghid care sa va ajute in plata contributiilor:

Categorii de persoane vizate

Noile prevederi se refera la anumite categorii:

– Persoanele care desfasoara activitati independente sau profesii liberale;

– Persoanele care obtin venituri din agricultura sau silvicultura;

– Persoane care au venituri din cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, drepturi de proprietatea intelectuala, venituri din strainatate si alte venituri care se supun impozitului pe venit;

– Persoane care nu realizeaza venituri impozabile;

– Strainii care au obtinut o forma de protectie in Romania.

Exista si exceptii, in privinta contributiilor facultative pentru asigurari de sanatate achitate de strainii care solicita dreptul de sedere in Romania sau de catre cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si contributiile de asigurare pentru concedii si indemnizatii care se achita de catre persoanele fizice care se incadreaza la articolul 1, alin. 2 din OUG 158/2005 (persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006), acestia urmand a plati, in continuare, la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartin.

Unde veti plati

In cazul asigurarilor sociale de sanatate datorate de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, alte activitati sau care nu obtin venituri, plata contributiei se va face in conturile deschise la trezoreriile operative ale statului.

Persoanele fizice vor vira contributia in contul deschis la trezoreria de stat in functie de domiciliul fiscal.

Virarea sumelor se va face pe baza codului numeric personal.

In cazul pensiilor, persoanele din categoriile avute in vedere, care se vor autoriza pentru activitatile respective (independente) dupa data de 1 iulie 2012, vor completa si vor depune declaratia privind venitul asigurat la organul fiscal de care apartine, in functie de domiciliu.

Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind venitul vor putea fi descarcate de site-ul ANAF.

De asemenea, si conturile bancare in care se vor putea face platile pentru contributiile sociale vor fi disponibile tot pe site-ul ANAF.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu