Comisia Europeană: îngăduitoare cu regimul Băsescu, nemiloasă cu eliberarea României

• publicat la: 15 iulie 2012
Comisia Europeană: îngăduitoare cu regimul Băsescu, nemiloasă cu eliberarea României

Comisia Europeană pune România la colţ, pe coji de nucă. Comisia Europeană, printr-un set de solicitări, tratează autorităţile române ca şi când în ţară ar funcţiona legea abuzului. Dar aceeaşi Comisie Europeană a tăcut, complice, când regimul Băsescu a încălcat toate regulile, inclusiv Constituţia, doar pentru a-şi subordona toate instituţiile şi toată ţara.

Comisia Europeană vine acum şi are – impardonabil – cerinţe care amputează, da, acesta este cuvântul potrivit, pur şi simplu, atribuţiile constituţionale ale unui preşedinte interimar. Solicitând imperativ ca „sub actuala preşedinţie” să nu se facă vreo numire în posturile de procuror general şi procuror şef al DNA şi totodată să nu se facă vreo graţiere, Comisia Europeană în primul rând intervine brutal şi nejustificat în activitatea preşedintelui interimar şi în atribuţiile constituţionale ale celui care girează funcţia prezidenţială. Ce înseamnă în cele din urmă cele două solicitări? O invitaţie de a ignora ce spune Constituţia. Pentru că preşedintele interimar are dreptul constituţional de a graţia sau de a efectua numiri în caz de vacantare a mandatelor din fruntea justiţiei.

Dar aceste două cerinţe ale Comisiei Europene pot fi privite şi din alt unghi de vedere: în prima zi de interimat, Crin Antonescu a afirmat categoric că nu va face vreo numire la vârful justiţiei şi nici nu va semna vreun decret de graţiere. A şi dat o explicaţie de bun-simţ: legitimitatea unui preşedinte interimar nu se compară cu legitimitatea unui preşedinte ales. Ţinând cont că Antonescu a făcut marţi seara declaraţiile respective, solicitările Comisiei Europene sunt cu atât mai inadecvate, neonorante pentru cei carele-au făcut şi mă opresc aici cu aprecierele, pentru că nu vreau să utilizez o expresie de cartier mărginaş.

Aceeaşi Comisie Europeană intervine nepermis şi în activitatea guvernului şi, mai ales a Parlamentului, uitând că Parlamentul este, conform Constituţiei, „organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. I se cere guvernului să abroge OUG 38 şi OUG 41, cele referitoare la modificarea unei singure şi minore atribuţii a CCR, respectiv organizarea referendumului. Trec peste faptul că aceste solicitări sunt copy-paste după cele ale PDL. A interveni şi a cere abrogarea unor acte normative ale guvernului, şi mai ales a unor acte normative care nu vizează probleme legate de viaţa sau activitatea populaţiei, reprezintă o imixiune directă în actul de guvernare. Nu pot compara cele două solicitări la adresa guvernului şi cele de mai sus care îl vizează pe Crin Antonescu decât cu pumnul în masă al comisarului adjunct pentru afaceri externe al URSS, Andrei Vîşinski, dat în Palatul Regal, pentru a impune guvernul Petru Groza.

Iar când printre „solicitări” se află şi una de genul „evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare”, suntem în faţa unei acuzaţii iresponsabile şi neverificate. De unde şi până unde bănuiesc domnii (şi doamnele) din Comisia Europeană că Monitorul Oficial a fost utilizat pentru publicarea selectivă a unor acte normative pentru a se evita decizii judiciare. Prin această solicitare Comisia Europeană compară pur şi simplu guvernul cu un borfaş de rând. Or, aşa ceva este inadmisibil din partea unui organism european şi îl descalifică. Şi mai dovedeşte ceva: oficialii Comisiei Europene s-au informat doar unilateral despre „cazul” Monitorul Oficial. Îmi pare tare rău, dar dacă oficialii UE iau drept bune bazaconii şi golănii de genul acesta sau acesta, sau dacă o ascultă doar pe Monica Macovei şi „asociaţii” şi nu ascultă şi „cealaltă parte” (apropo, domnilor, ăsta este un principiu sacru al actului de justiţiei), atunci nu pot să-i cataloghez decât că sunt de rea-credinţă. Nu am toate dovezile că să spun că dau dovadă şi de un neavenit partizanat politic.

Dar, privind retrospectiv, nu pot să nu constat că atunci când regimul Băsescu a făcut exact ceea ce critică acum Comisia Europeană, nimeni nu s-a sesizat să trimită „solicitări” privind „respectarea statului de drept”.

Comisia Europeană a tăcut atunci (2009) când Traian Băsescu a refuzat să numească un premier (nota bene, independent) al unei majorităţi confortabile a Parlamentului. Majoritate dată chiar de rezultate scrutinului parlamentar din 2008. La Bruxelles, nimeni nu s-a sesizat că Traian Băsescu a încălcat Constituţia.

Nici unul dintre oficialii europeni care astăzi pun condiţii autorităţilor române şi care cer ca parlamentarii incompatibili să demisioneze nu a reacţionat când Roberta Anastase opera, pe 15 septembrie 2010, furtul secolului din parlamentarismul european; nimeni din Comisia Europeană nu a văzut un „atac la Curtea Constituţională” refuzul aceleiaşi Roberta Anastase, care pur şi simplu nu a validat un vot corect al Camerei Deputaţilor, la numirea unui judecător al CCR; nici unul dintre cei care acum solicită să nu se mai „profereze critici la adresa CCR” nu a luat vreo poziţie când Traian Băsescu a numit CCR o „instituţie penibilă”; nu au auzit oare oficialii UE de repetatele atacuri ale lui Traian Băsescu la adresa Parlamentului?; nu a ştiut nimeni la Bruxelles – dintre cei care solicită guvernului Ponta să limiteze legiferarea prin ordonanţe de urgenţă – că guvernul Boc a fost campion la ordonanţe de urgenţă, foarte multe neconstituţionale, şi că pentru a ocoli deciziile CCR, acelaşi guvern dubla legile şi ordonanţele căzute la Curte? Aş putea umple zeci de pagini cu acte ale regimului Băsescu pentru care justificat Comisia Europeană ar fi trebuit să intervină. Dar nu a făcut-o. Pentru că a fost îngăduitoare cu regimul Băsescu şi este nemiloasă acum cu eliberarea României.

P.S. Nu pot, ţinând cont de contextul actual, să nu public un fragment de pe blogul „Conştiinţa unui liberal de stânga”. Un fragment care spune, în câteva cuvinte, tot ce ni se întâmplă astăzi. Şi nu este singura luare de poziţie de pe internet. Mai sunt zeci de mii cu subiect similar.

„Ei bine, dacă aţi crezut că nu există ceva mai rău decât URSS, acum aveţi prilejul să aflaţi că există: se numeşte UE. Cu capitala la Berlin! Ceea ce ne fac nouă acum reaminteşte, pentru cei care au trăit acele vremuri, ‘Primăvara de la Praga’ şi felul în care Moscova l-a îndepărtat pe acela care se abătuse de la dogmă. Tot ce pot să sper e că nu vom avea şi tancuri pe străzi. În rest, Dumnezeu cu mila!”

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu