Cum să-ți educi copilul să iubească natura

• publicat la: 24 iulie 2012
Cum să-ți educi copilul să iubească natura

Copiii din ziua de azi au prea multe „distracții” tehnologice care îi țin mult timp ocupați și departe de mediul înconjurător. Că este vorba de un joc video sau televizor ori alte astfel de activități, copiii uită să interacționeze cu partea lor naturală. Mulți părinți par să uite să-și învețe copii despre legătura lor cu pământul și rolul lor important în protejarea planetei pentru generațiile viitoare. Pentru cei care își doresc asta dar se simt neinspirați, iată câteva metode de a cultiva în copiii voștri o conștiință legată de o viață în legătură cu natura:

Fii un exemplu

Copiii noștri învață prin imițatie. Mai degrabă vor face ce face cel ce are grijă de el decât ce i se spune să facă.

Primu lucru este să opriți televizorul pentru perioade cât mai lungi. Iar când îl folosiți încercați să fiți foarte selectiv astfel ca în conștiința copilului să existe această preselecție a părintelui.

Știm cu toții cât de manipulative sunt programele de televiziune, incluzându-le aici și pe cele dedicate copiilor. Chiar dacă par inofensive, aceste canale pentru copii sunt bombardate de reclame de tot felul care îi încurajează să consume alimente nesănătoase sau să cumpere tot felul de jucării și tot mai mult si mereu altceva nou. Folosiți fiecare activitate a lor, chiar și cea de joacă îndrumând copilul să învețe ceva util.

Redu, refolosește, reciclează.

Învață-ți copiii despre gunoi și cum poate fi acesta reciclat și unde ajunge el în caz contrar. Copiii iubesc activitățile în care creativitatea lor este provocată. O idee bună este să vă rugați copilul să găsească alternative de refolosire a obiectelor de unică folosință din casă. Astfel el poate transforma gunoiul în comoară. De exemplu dacă iei cotorul de la hârtia igienică și pui în el câteva boabe de fasole iar apoi îi acoperi capetele, ai realizat un instrument muzical.

Vorbește cu copilul tău despre importanța împachetării minime și ce înseamnă să reciclezi și să refolosești.

Grădinaritul

Nu este nimic mai magic decât să-ți pui copilul să planteze o sămânță, să o îngrijească, și să o vadă cum crește. Asta îi va reaminti că toate lucrurile vii lucrează împreună pentru a prospera. În vreme ce își văd planta cum crește , copiii se simt mândri și vor petrece cu mai mult interes timp în natură sau în grădină. Dacă nu ai o grădină, îi poți da copilului tău câteva ghivece în care să-și planteze legume sau flori și el va fi la fel de inspirat. Pe lângă asta, copilul tău va mânca mai degrabă o legumă pe care el a plantat-o și de care a avut grijă.

Petrece timp în natură

Petrece cât mai mult timp cu copiii afară. Un picnic sau o plimbare în pădure, în parc sau pe malul unei ape este timp mult mai calitativ decât un film sau un resturant. Permite-i copilului să observe frumusețea care există în natură și ajută-l să înțeleagă legătura dintre toate formele de viață. Copiii sunt foarte atenți și înțelepți odată ce înțeleg ceva. Vorbiți-le ca unor adulți.

Petreceți timp cu animalele

Simpla conexiune dintre specii ne reamintește de cât de misterioase sunt viața și natura și cât de mult trebuie să cooperăm în natură ca să existăm. Copiii învață responsabilitatea și compasiunea din timpul petrecut alături de animale. Ei învață să respecte ființele vii doar stând în prezența animalelor.

Murdărește-te

Lasă-ți copilul să meargă desculț pe iarbă sau când se joacă în curte și permite-i să se murdărească. Exista cercetări care au legat în mod clar energia pământului de sănătatea omulului . Pe lângă asta, murdăria este o metodă bună de a-și antrena sistemul imunitar.

Inițiază programe de curățenie

Ia-ți copiii și pe cei ai prietenilor sau vecinilor și mergeți și curățați gunoaiele de pe o plajă sau dintr-o pădure. Atunci când fac parte dintr-un astfel de program, copiii văd schimbarea cum se produce sub ochii lor și cu ajutorul lor. Acest lucru îi va inspira și  își vor dori să facă mai multe.

Nu ai nevoie de lucruri complicate, de panouri solare și eoliene pentru a-ți învăța copilul despre salvarea planetei. Poți începe simplu prin a căuta să folosești servețele de material în loc de cele de hârtie sau sacoșe de hârtie în loc de cele de plastic. Este important să te folosești de orice lucru pe care îl faci și să scoți în evidență modul în care poate fi făcut astfel încât să fim în legătură și să protejăm planeta..viatadeviu.ro

Lasati un comentariu