Dezvăluiri: corespondentul „Le Monde”, Mirel Bran,abonat la banii ICR

• publicat la: 23 iulie 2012
Dezvăluiri: corespondentul „Le Monde”, Mirel Bran,abonat la banii ICR

Nu mai este o surpriză că aproape toate articolele din presa străină care vorbesc despre „lovitura de stat” din România au fost scrise de jurnalişti români aflaţi pe statele de plată ale unor instituţii ce folosesc banii publici pentru a susţine interese de partid. Astăzi, devoalatul zilei este Mirel Bran, în al cărui CV scrie că este corespondent al ziarului „Le Monde” şi al mai multor posturi de radio din Franţa!

Humanitas l-a făcut peste noapte scriitor!

Presa din România a preluat în aceste săptămâni mai multe articole foarte critice faţă de suspendarea preşedintelui Băsescu, ca şi cum ele ar reprezenta politica editorială a ziarului „Le Monde”. Efectul a fost colosal, întrucât, după cum se ştie, celebra publicaţie franceză are o orientare declarată de stânga, ceea ce i-a făcut pe ţuţerii prezidenţiali să spună USL şi, mai ales, PSD nu au susţinere nici măcar la cei din familia politică de stînga!

Puţini ştiu, însă, că atunci când este citat ziarul „Le Monde”, este citat, de fapt, un anume Mirel Bran, vechi client al Institutului Cultural Român (ICR), instituţie aflată până acum sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu! De fapt, până când a fost racolat în reţeaua de agenţi politici ai PDL şi ai lui Traian Băsescu, Mirel Bran era un corespondent oarecare, între atâţia alţii ce-şi câştigau cinstit o pâine. Statutul său s-a schimbat radical când „a semnat pactul” şi, abandonând principiile gazetăreşti, s-a pus în slujba partidului.

Astfel, în anul 2006, deşi n-avea decât experienţa scrisului prin ziare, Gabriel Liiceanu îi publică lui Mirel Bran, la Humanitas, romanul „Bucureşti, dezgheţul”, care nu e altceva decât o porcărie literară, aşa cum rezultă chiar din prezentarea editurii, care a inclus volumul în colecţia „în afara colecţiilor”: „Aceasta carte este o intalnire cu 24 de personalitati si incearca sa raspunda acestei asteptari. Preocupat sa se reconstruiasca, Bucurestiul imbratiseaza militanti care ii ancheteaza trecutul, oameni care incearca sa-i panseze ranile si sa-i faca auzita diversitatea”.

Şi, uite-aşa, reporteraşul devine peste noapte ditamai scriitorul, publicat chiar la Humanitas cu o carte de debut!

Debutantul Mirel a fost tradus imediat de către ICR în Franţa şi SUA!

Dar, pentru a accentua făcătura aceasta al cărei erou era Mirel Bran, Institutul Cultural Român (ICR) decide că această carte de debut trebuie musai să fie tradusă în Franţa (la Edition Autrement chiar în 2006) şi SUA (în anul 2007)! Ce Sadoveanu, ce Rebreanu… În opinia ICR, Mirel Bran devenise imediat cel mai mare scriitor al planetei, din moment ce cartea lui de debut, pe care nici românii n-au citit-o, s-a tradus aproape simultan în franceză şi engleză! De fapt, după cum se ştie, nu francezii sau americanii au cerut-o, ci ICR a plătit din banii statului român această mizerie, menită să dea o mai mare greutate agentului racolat pentru servicii politice!

Şi nici simpla traducere în SUA nu a fost de-ajuns, astfel încât agentul Mirel Bran a fost invitat în America să-şi lanseze capodopera, dar şi să conferenţieze puţin pe banii statului!

Cu nevasta la braţ, hai să ne trădăm puţin ţara!

Acum, minunaţi-vă, stimaţi cititori! Chiar pe site-ul ICR, citim:

Corespondentul român al revistei «Le Monde», Mirel Bran, se va afla joi, 27 septembrie, în sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York, pentru a participa la un dialog referitor la crearea imaginii unei ţări prin intermediul presei şi modalitatea de prezentare a României în ziarele străine.

Evenimentul va începe la ora 19:30 şi va fi urmat de prezentarea celei mai noi cărţi scrise de protagonistul serii, ‘Bucureşsti, dezgheţul’, informează ICR din New York”.

Cine-şi imaginează că Mirel Bran a fost singur în America se înşală! ICR-ul i-a suportat şi mofturile soţiei, Tatiana Niculescu Bran, şi ea mare cineastă de ocazie. Iată ce citim tot pe site-ul ICRNY:

5 pm

For God’s Sake

Dir. Tatiana Niculescu Bran, Mirel Bran, Ionut Teianu, 2007, 44 min

‘Crucified by fellow nuns and a priest, a young girl dies during a ritual of exorcism performed in a remote Romanian monastery.’ Thus read the headlines in dozens of newspapers around the world in June 2005. But what is fact and what is fiction in this sensational tale? This story was also the starting point of the theatre workshop carried within the Andrei Serban Traveling Academy this Sep in NYC”.

Deci, la ora 5 p.m., soţia prezintă un film, iar la ora 19.30, Mirel îşi lansează cartea! Trecem peste minciuna că Mirel îşi lansează ULTIMA carte, când, de fapt, ea este SINGURA.

Reţinem, însă, că celebrul anonim Mirel Bran vorbea în New York despre „crearea imaginii unei ţări prin intermediul presei şi modalitatea de prezentare a României în ziarele străine”!!!

Cine a citit ultimele sale texte în „Le Monde” poate să afle cum vrea Mirel să prezinte chiar ţara sa într-un ziar străin.

– „Le Monde” din 5 iulie 2012:

„Le premier ministre roumain est accusé de vouloir mettre au pas les institutions

Article publié le 05 Juillet 2012
Par Mirel Bran

continuarea in cotidianul.ro

Lasati un comentariu