Guvernul a schimbat legea referendumului

• publicat la: 5 iulie 2012
Guvernul a schimbat legea referendumului

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, că presedintele României poate fi demis cu 50% plus unu din numărul persoanelor prezente la vot, potrivit televiziunilor de stiri.

Conform legii actuale, presedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Decizia era de asteptat. Ba chiar inainte de sedinta extraordinara de Guvern in care s-a luat aceasta hotarare Eugen Nicolaescu a precizat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca orice modificarile aduse de PDL in 2010 acestei legi au ceva contrar deciziei Curtii Constitutionale si, prin urmare, nu se aplica.

„Acea decizie din 2007 nu a fost sub nicio forma modificata, inlocuita sau abrogata. Ea produce efecte pentru viitor. Orice act normativ care are incidenta cu acea decizie, lui i se aplica prevedereile acelei decizii. Daca legea PDL are ceva contrar – si are ceva contrar deciziei Curtii -, nu se mai aplica.

Cu alte cuvinte, ne intoarcem la legea initiala in care deciziile de validare a referendumului se iau cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot”, a spus Eugen Nicolaescu, intrebat fiind pe ce Lege a referendumului se va vota o eventuala suspendare a presedintelui.

Miercuri, Guvernul a mai adoptat o ordonanta de urgenta privind referendumul, prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR.

De ce s-a recurs la ordonanta de urgenta

Simplificarea demiterii presedintelui a fost votata deja de Camera Deputatilor, saptamana trecuta, cu 187 de voturi pentru si 57 impotriva. Anterior, si senatorii luasera o decizie similara, cu 75 de voturi pentru si sapte impotriva.

Insa, modificarile au fost atacate la Curtea Constitutionala de PDL, in plus mai era nevoie si de ratificarea presedintelui pentru a intra in vigoare. Toate acestea, insa, necesitau un timp.

Suspendarea se voteaza vineri

USL a citit joi, in plenul Parlamentului, documentul elaborat de juristii Uniunii prin care se cere suspendarea sefului statului.

La sedinta de joi din Parlament a participat si presedintele Traian Basescu, care a sustinut un scurt discurs.

El a declarat ca nu contesta dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui, precizand insa ca obiectivul acestei proceduri este intentia USL de a controla toate institutiile statului.

„As vrea sa va spun urmatorul lucru: multi dintre dumneavoastra credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anul 2004. Doamnelor si domnilorsenatorisi deputati, va inselati amarnic. Sunt opt ani de cand, cu migala, cu perseverenta, s-a construit independenta justitiei fata de politic.

Stiu ca aveti probleme de neinteles legate de acest lucru. Am vazut si afirmatiile facute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, ‘Trebuie sa controlam justitia’.

Dragii mei concetateni, aceasta vreme a trecut. Nu puteti sa intoarceti realitatile institutiilor precum Parchet General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie la modul de supunere din anii 2000-2004, iar tentativa dumneavoastra de a acapara toate functiile de decizie in nominalizarea inaltilor demnitari ai sistemului de justitie, va asigur, este una gresita si poate sa esueze lareferendum”, a declarat presedintele Traian Basescu de la tribuna Parlamentului.

Evenimentele de pe scena politica din România provoaca ingrijorari si pe plan extern. Eurodeputatii Alain Lamassoure si Elmar Brok, presedintii unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene sa urmarească atent evolutia politica de la Bucuresti si sa prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României in Consiliul European.

Daca propunerea de suspendare din functie a lui Traian Basecu va fi aprobata vineri, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

Conform Legii referendumului, cetăţenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la următoarea intrebare inscrisă pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui României?”

sursa ziare.com

Lasati un comentariu