Lozinci şovine la Festivalul Insula Secuiască: “Aici e Ardealul! România este mai încolo!”

• publicat la: 1 iulie 2012
Lozinci şovine la Festivalul Insula Secuiască: “Aici e Ardealul! România este mai încolo!”

Prima zi a controversatului festival Insula Secuiască a fost marcata de violenta verbală şi mesaje extremiste. Evenimentul a fost organizat din bani publici la Târgu Secuiesc de extremiştii maghiari din Grupare a celor 64 de comitate, cu sprijinul Primăriei. La festival a cântat o formaţie interzisă în alte ţări. Cine nu a avut bani pentru biletul de intrare a avut posibilitatea să doneze sânge pentru accesul la festival.

Atmosfera extremistă a fost încălzită de trupa Karpatia, interzisă în Slovacia pentru mesajele de reîntregire a Ungariei Mari. Ura faţă de Tratatul de la Trianon, prin care România a redobândit Transilvania, a dominat prima zi a festivalului Insula Secuiască, organizat prin bunăvoinţa şi cofinanţarea primăriei Târgu Secuiesc.

Lozinci sovine la Festivalul Insula Secuiasca: “Aici e Ardealul! România este mai incolo!”. Radicalii maghiar se comportă în România ca într-un sat fără câini. În Covasna ungurii se cred în Ungaria Mare.

sursa napocanews

comentarii

de emil la 2 iulie 2012 - 07:49

Aici e Romania! Ungaria este mai incolo! Dar nesimtirea asta de trupa Karpatia nu se poate interzice si in Romania ca in Slovacia?

de emil la 2 iulie 2012 - 08:05

Dar guvernul Romaniei ce pazeste, totusi?
Te pomenesti ca va discuta cu udmr pentru linistirea spiritelor si le va mai face niste concesii?

de emil la 2 iulie 2012 - 14:46

@ Nagymagyarorszag meghalt si nu mai invie, degeaba o tot strigati din mormant cu karpatia voastra cu tot! Si nu invie pentru ca era un stat multinational asupritor. Slovacii, croatii, romanii au vazut ce bine le fusese sub stapanirea ungureasca din 1867 pana in 1918 si au iesit urgent din ungaria aia mare – in care ungurii erau minoritari – cu pamanturi cu tot, lasandu-le ungurilor cam ce le apartinea dupa criteriul majoritatii populatiei.

de Deng la 5 iulie 2012 - 10:30

„România a redobândit Transilvania” :)) cum adica? Pana in 1918 era cumva pamant romanesc ????

de emil la 5 iulie 2012 - 13:20

@ deng
dupa criteriul modern al majoritatii populatiei (adica pamantul este al oamenilor), da era pamant romanesc, pentru ca romanii ii intreceau ca numar pe toti ceilalti la un loc. dupa criterii retrograde, medievale sau chiar mai vechi (comuna primitiva, tribalism etc.) din afara sferei modernitatii, conform ideii ca oamenii sunt ai pamantului, asa cum au sustinut permanent cercurile conducatoare ungare, e de refacut o discutie foarte lunga si fara sens, pentru ca principiul se aplica la natiuni/popoare, nu la minoritati, iar Transilvania e si acum majoritar romaneasca.
Ea nu a devenit peste noapte pamant romanesc, nu a devenit romaneasca prin faptul ca tratatul de la Trianon a atribuit-o Romaniei. Ea era deja romaneasca prin majoritatea populatiei, iar Trianonul a recunoscut acest adevar.

pe de alta parte, ai dreptate partial, formularea cu „redobandirea” nu e cea mai fericita, dar acopera (tot partial) un anumit adevar, anume ca in 1916, o parte a Transilvaniei fusese eliberata pentru scurt timp de armata romana, dar si ca in urma discutiilor de la Arad (noiembrie 1918), autoritatea guvernului ungar asupra Transilvaniei ar fi trebuit sa inceteze si sa treaca administratia in mainile Consiliului National Roman Central, autoritatea provizorie romaneasca in Ardeal. Mai mult, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia a hotarat in 1918 unirea Transilvaniei cu Romania. Cum 1918 este anterior lui 1920 (anul Trianonului) se poate vorbi, cam fortat, ce e drept, de redobandire, desi, asa cum ai remarcat, termenul nu e cel mai potrivit. Asta nu inseamna insa ca Transilvania nu era pamant romanesc, nici ca atribuirea teritoriului catre Romania nu a fost corecta in linii generale. ct despre detalii, daca esti curios, mai putem discuta. Ce nu discutam insa este caracterul romanesc al Transilvaniei.

Lasati un comentariu