Merele văratice sau sântilieşti – în ce fel te ajută

• publicat la: 20 iulie 2012
Merele văratice sau sântilieşti – în ce fel te ajută

De Sfântul Ilie se mănâncă mere, fructe  mult iubite de aprigul sfânt.
Se pare că si Sfântul Ilie cunoaşte valoarea nutritionala si terapeutica a merelor, aceste fructe miraculoase, răspândite in toată lumea, aliment si medicament in acelasi timp.

Există sute de soiuri de mere si nu intâmplător mărul este primul aliment care se introduce in alimentatia nou-născutului, pentru diversificare, si asta pentru că se digeră foarte usor, iar nutrientii din compozitie sunt complet asimilati.

Fructe complete

Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos, sunt foarte bogate in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, sustin imunitatea si previn aparitia bolilor canceroase.

Merele se recomanda, fara restrictii, in orice dieta, nu au contraindicatii, nu dau dependenta si nici nu au reactii secundare precum medicamentele recomandate de medici care sa suplineasca absenta lor din alimentatia omului.

Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor fara ca acestea sa fie curatate. Daca totusi nu se poate, atunci decojirea sa se faca in strat cat mai subtire si cojile sa nu se arunce.

Din coji uscate se poate face o infuzie de mere, racoritoare si bogata in vitamine si minerale, recomandata reumaticilor si persoanelor care sufera de guta.

Decoctul de mere se recomanda in bronsite, reumatism si afectiuni  intestinale. Se poate prepara atat din mere intregi, necojite, din mere uscate, cat si din coaja fructului, proaspata ori uscata. Se bea dupa pofta, patru-sase cani pe zi, fara contraindicatii.

In zilele fierbinti, un mar rece, scos de la frigider, nu numai ca taie setea si tine de foame pana la ora mesei, dar racoreste si energizeaza mai bine chiar decat cafeaua sau orice alta bautura continand cofeina.

Cojile de mere se pot tine intr-un bol in camera in care dormi ori lucrezi, impreuna cu coji de citrice, crengute de brad ori petale de flori de camp, discret mirositoare, pentru parfumarea aerului din camera. Iarna, in acelasi scop, cojile de mere pot fi tinute pe calorifer sau soba.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu