Mi-am vândut maşina. Imi mai primesc banii înapoi pe Casco şi RCA?

• publicat la: 16 iulie 2012
Mi-am vândut maşina. Imi mai primesc banii înapoi pe Casco şi RCA?

In momentul in care un conducator auto isi vinde masina, ramane, de cele mai multe ori, cu asigurarile nefolosite. Practic, poate incheia un RCA pe 6 luni si dupa 2 luni gaseste cumparator pentru autovehicul.

Ce se intampla cu restul de luni care nu au fost folosite si cu banii dati? Mai pot fi recuperati? Din fericire pentru soferi, se poate, fiind nevoie doar sa se tina cont de cateva aspecte.

Cum recuperez banii pe RCA?

Procedura de inapoiere a banilor pe RCA este validata chiar de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), astfel ca un asigurator nu are voie sa refuze solicitarea soferului in momentul in care si-a vandut masina, atat timp cat asigurarea inca nu a expirat.

Este, insa, necesar ca respectivul sofer sa nu fi fost implicat in accidente auto de nici un tip (nici macar usoare, soldate cu daune minore), pentru ca, intr-un astfel de caz, banii nu mai pot fi returnati. Astfel, in normele CSA se specifica: „Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita, aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului”.

In momentul in care solicita inapoierea banilor, soferul trebuie sa faca dovada vanzarii masinii, prezentand contractul de vanzare-cumparare, la care trebuie sa mai adauge o copie dupa asigurare, precum si actul de identitate.

De asemenea, pentru a putea primi banii inapoi, se recomanda ca solicitarea de recuperare a banilor pe RCA sa se faca in maxim doua saptamani din momentul in care masina a fost vanduta. Daca trece o luna de exemplu, este mai putin probabil ca asiguratorul sa mai fie de acord cu returnarea banilor. In plus, trecerea timpului inseamna implicit si pierderea de bani din perioada nefolosita pentru asigurare.

Suma care va fi restituita se calculeaza tinand cont de perioada de timp ramasa pana in momentul in care expira polita. Solicitarea de recuperare a banilor va fi adresata societatii de asigurari si nu brokerului de asigurare care doar a intermediat vanzarea politei.

Ce se intampla in cazul unui Casco?

In cazul unei asigurari Casco, cele mai multe companii prefera varianta de realizare a unui act aditional la polita in care se specifica faptul ca s-a schimbat posesorul masinii si, implicit, detinatorul politei.

Prima de asigurare nu ramane, insa, totdeauna aceeasi, ea poate creste in momentul in care noul sofer a fost implicat in mai multe accidente sau locuieste intr-o alta zona geografica considerata cu risc mare de catre companii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu