Referendumul la Carei

• publicat la: 29 iulie 2012
Referendumul la Carei

UPDATE 30 iulie

UPDATE

h21,00

Până la ora 21,00 5.609 careieni s-au prezentat la urne,adică 26,27%. În continuare,secţiiloe cu cea mai slabă prezenţă la vot sunt cele în care predomină etnicii maghiari.Astfel,la ora 21,00,la secţia de votare de la Grupul Simion Bărnuţiu,fosta şcoală 10,prezenţa era de 20,29%,la Seminarul romano-catolic,prezenţa era de 23% la fel ca la Liceul Teoretic iar la secţia de la fosta Şcoală generală 4,votaseră abia 20,78%.

La ora 15,00, în Carei, prezenţa la vot a fost de  3.044 de alegători, adică  14,5 % din totalul de pe listele electorale.

La secţiile de la Grup Scolar Simion Bărnuţiu sau de la Seminarul romano-catolic Kalasantius ,unde predomină etnicii maghiari  e o linişte deplină faţa de alegerile din 10 iunie când votanţii stăteau in umele perioade ale zilei la coadă pentru a-si putea exprima dreptul la vot.

Nici viceprimarul Keizer Ludovic nu a fost văzut  deşi in 10 iunie,la secţia de la Seminarul romano-catolic era o prezenţă constantă in preajma alegătorilor.La această secţie,la ora 17,00 votaseră doar 196  din cei 1677 de careieni cu drept de vot.

Dealtfel,era şi de aşteptat ca  etnici maghiari să stea departe de secţiile de votare după ce în editorialul din săptămânalul UDMR de joi,26 iulie ,aceştia au fost îndemnaţi să susţină  coaliţia din care făcea parte şi UDMR,iar  reprezentanţii lor din lăcaşele  de cult au susţinut ideea neparticipării la vot.

Majoritatea celor prezenţi la procesul de votare în primele ore ale zilei au afirmat că au venit pentru că îşi doresc o schimbare  în mai bine a vieţii lor şi  doresc de asemenea să îşi poată creşte în linişte copii,să nu mai asiste la circul creat în ultimul timp de disputele dintre cei care se eschivează să dea socoteală pentru faptele lor din ultimii ani.

Ilie Ciută, co-preşedintele USL şi preşedintele PNL Carei, a votat la Secţia de votare nr. 78, din incinta Şcolii cu clasele I-VIII nr. 1. La ieşirea de la urne  a declarat pentru Buletin de Carei:În primul rând mi-am făcut datoria constituţională. Este un drept câştigat greu în 1989 şi îndemn toţi cetăţenii să nu uite acest lucru. Nu există democraţie fără drept de vot. Am speranţa că de mâine vom intra în normalitate putându-ne ocupa cu toată forţa de lucrurile serioase atât necesare acestei  ţări.”

Rodica Maxi, consilier judeţean  USL, şi-a exprimat dreptul  de vot  la Secţia de votare nr. 82, amenajată în incinta Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 3.

La ieşire a declarat pentru Buletin de Carei: “Sper din suflet să îmi ia toată lumea exemplul  şi să vină la vot să îşi facă datoria de cetăţean.Este o datorie morală şi civică. Aş vrea să dau un exemplu pozitiv ,doresc să trecem de 60 % la Carei, deşi avem o populaţie majoritar maghiară însă gândesc optimist şi sper ca acest referendum să aducă de mâine mari schimbari în ţara noastră.

Buletin de Carei a fost prezent în majoritatea  secţiilor de votare şi a luat contact cu cetăţenii prezenţi  la vot.

Doamna Maria. C. a declarat pentru Buletin de Carei:  “Nu știu dacă va fi mai bine sau mai rău după acest Referendum, dar am venit să-mi fac datoria de cetățean. Eu nu am fost afectată de scăderile de pensii având pensia prea mică, dar fiica mea lucrează în învățământ și salariul i-a fost redus substanţial.”

De asemenea, Virgil. T. a spus: “După Liturghie mergem toți la vot. E viitorul copiilor noștri în joc. Vreau să nu mai fie circ și scandal politic.

Vom reveni cu amănunte .

redacţia

comentarii

de IO mircea la 29 iulie 2012 - 20:00

SA VINA REGELE!!!

de rococo la 29 iulie 2012 - 20:21

Maghiari nu traiesc in Romania? Nu indura aceleasi lipsuri ca si romanii? Bravo lor dau inca o data dovada de sacrificiu personal in favoarea celor care ii conduc si care au adunat in ultimii ani averi fabuloase .
Tineti cu ei ca o sa primiti si voi din averea lor , la pastele cailor.
Ati uitat cam repede pensiile taiate, salariile ciopartite scolile si spitalele inchise.
Voi nu aveti probabil copii la care le duceti dorul, ca au trebuit sa-si paraseasca tara, sa lucreze in strainatate.
Voi nu aveti nici bolnavi , care nu au medicamente sau chiar spitale unde sa se trateze.
Bravo voua voi aveti de toate ,stati acasa, ca acesta este in interesul vostru.
Ma bucur pentru voi ca va merge atat de bine.
Sa va dea dumnezeu sa va mearga tot asa o suta de ani.
Dar numai voua, celor care stati acasa.
Aztazi ati exprimat clar exact ce va doriti.

de IO mircea pentru rococo la 29 iulie 2012 - 20:38

ASTIA VOR SA LE FIE RAU TOT TIMPUL.

de rococo la 29 iulie 2012 - 20:46

Chair asa nu-i pot intelege? Atat de putin gandesc singuri?
Dar sunt printre ei oameni valorosi in fata carora iti scoti palaria,chiar nu au voie sa gandeasca ?
Ce se intampla cu ei?

de gizela la 29 iulie 2012 - 21:28

se intamplaca lajcsi verifica apoi cine a fost la vot si are pus pe buletin hartia de votat si apoi injura la ei si da afara. asa ceva se intampla la carei la primarie

de Horia Mărieș la 30 iulie 2012 - 00:10

Votul a fost ZDROBITOR împotriva lui Băse. Băse a pierdut lamentabil.
Cca 8 milioane de cetățeni români au votat împotriva marinarului.
Ora la care scriu este afișată mai sus.
La ora asta, cu datele bazate pe exit polluri paralele, PDL, respectiv Băse se laudă că a câștigat (prezența la urne fiind în aprecierea lor de doar 46% deci referendum nevalidat), iar USL a anunțat prezența la vot de cca 52% deci referendum validat.
UDMR prin abținerea de la vot (= boicot) a dovedit cât se poate de clar că rămâne aliatul de bază al PDL. Să fie sănătoși.

Vom afla datele oficiale peste câteva ore.

După umila mea părere, la 8 milioane de voturi contra, marinarul de cursă lungă n-are ce mai căuta în fotoliul de președinte al României.

Dvs., alegătorii careieni, care v-ați prezentat la vot în proporție de doar cca 30% aveți tot dreptul să aveți propria Dvs părere, pe care eu o să o respect.
Dar Băse este clar în afara voinței românilor. Mă repet: a ROMÂNILOR.

de miha la 30 iulie 2012 - 01:07

nesimtitu de jeno nu numai ca nu a venit cu panglica tricolora la monument dar avea camasa rosu,alb,verde..pai de ce nu se duce la ungurii lui sa ii dea salar si bani pentru fabrica lu fisu si sta ca cersetorii cu mana intinsa la statul roman dupa bani???ungurii au statut special in romania?? ei pot face evaziune fiscala si nu sunt pedepsiti ca blejnar sau alti romani???halal autoritati!!

de caraianu la 30 iulie 2012 - 01:32

jos basescu!!!jos udmr!!!!traiasca romania!!!!

de coriolan la 30 iulie 2012 - 08:27

Dragi conationali!Traiesc de peste treizeci de ani in acest oras si am foarte multi prieteni,respectabili si onorabili ,din randul dumneavoastra!Ce ma supara este faptul ca prea va lasati spalate creirele , de liderii pe care-i aveti,lideri, care prin ceea ce fac vorbesc si arata,va sfideza pur si simplu!Am un simplu mesaj,catre dvs!DESTEPTATI-VA!

de kati la 30 iulie 2012 - 09:11

turma de tulipani condusa de un evazionist si un gropar al sportului numit fotbal a stat incolonata in pozitie de drepti la indicatiile ungariei. PROPUN guvernului ponta sa le satisfaca dorintele si sa dea posibilitatea ungariei sa le plateasca salarile si pensiile daca tot se amesteca in vecini si ofera indicatii pretioase ! sa ii ia cu totul la ei! daca se poate impreuna cu basescu,idolul si exemplul lor in viata. un evazionist de carei nu putea sa ia exemplu decat de la un mafiot .rusine maghiarilor care apara un evazionist.halal lume,cica civilizata!

de proBase la 30 iulie 2012 - 10:25

gogomanilor,gogomanilor…..
in aceasta tara de gogomani
eu sant cek mai mare…
dintre fruntasii pulitici….

haa haa haa v-am ciuruit….

de .......... la 30 iulie 2012 - 11:47

…in tara orbilor
chioru e imperat

de gizi la 30 iulie 2012 - 14:19

cine rade la urma rade mai bine

de sumo la 30 iulie 2012 - 17:09

sa fiti mai seriosi ,parca in anii 80 in perioada national comunista erau ungurii vinovati pt. orice, criza economica, etc. pt orice, sigur pe plan intern e greu de gasit o alta minoritate care e asa de mare sa zicem ca cea maghiara.Cat e populatia judetului SM ? din totalul populatiei 60 % sunt romani, cat era prezenta la vot? 28% atunci cine nu sa dus la vot? pai nici romanii n au mers ,despre ce vorbim?Sunt ungur si am fost la vot si au fost si altii tot unguri din cercul meu de prieteni.
In judetul MM de ce a fost atat de mica prezenta la referendum sau in jud Cluj? nr , maghiarilor in aceste judete nu ajunge nici la 18 % atunci ? sa nu faceti pe altii vinovati pt esecul vostru, pe tara nr magharilor nu atinge nici 7 % circa 6,5% cam asa . Deci noi suntem de vina ? nu!!!!!!!! cei care au initiat referndumul nu au fost destul de convingatori nu au reusit mobilizarea cetatenilor.
Sa nu faceti vinovati pe maghiari ca nu e corect a facut Ceausescu in perioada national comunista , sper ca nu reantoarceti acolo.

de turmentatu la 30 iulie 2012 - 17:49

Ce mai zice HassMass uuuuu?

Zdrobitor ai?

de David la 30 iulie 2012 - 18:28

sa fim seriosi si sa lasam povestile pentru copii pe seara si sa nu faceti pe prostii ca poate ramaneti asa.. hai sa facem lucrurile mai simple si usor de inteles pentru toti si sa nu calatorim in jurul lumii cand noi locuim la CAREI.in orasul carei avem un primar sef la udmr care datorita datoriilor neplatite la statul roman de la care ia salar inca , are salarul taiat lunar de 4 ani incoace..tot sub conducerea lui orasul a fost taxat cu 30 de miliarde in proiectul de la castel pentru neregulile gasite acolo.cine e vinovat??? de 4 ani sfideaza comunitatea romaneasca din oras ca pe vremea cedarii ardealului.numai etnici maghiari sunt acceptati in toate comisiile din consiliul local iar in primaria carei din romania nu poti sa te angajezi daca nu stii limba maghiara si vrei sa spui ca nu ungurii sunt de vina?? au venit cumva rusii sa faca astea si nu stim noi?cine si-a mai permis ca sa ofere premii la sfarsit de ani la clase romanesti carti unguresti?? .sau sa angajeze profesori maghiari la clasele romanesti si culmea sa mai si predea istoria romaniei pe care ei de fapt voi nu o recunoasteti???vreti sa copiati actiunile lui Horty sau ce vreti voi de fapt,ungurii din Carei?? suntem cam satui de asuprirea udmrista a celor doi primari asupra romanilor din CAREI!!!
acum e esecul vostru dar voi de ce furati de la statul roman daca nu e al vostru???? ce cautati sa puneti unguri la institutiile de stat din romania daca nu e si statul vostru????nerusinarea la voi nu are limite.
cand ungaria a fost ajutata de romani sa scape de bela kun in 1919 a fost bine si ca multumire ati exterminat romanii in anii 40.
va faceti ca ati uitat si aduceti aminte doar ce va place,nu? voi nu ati fost in stare sa luptati nici pentru budapesta cand a fost atacata de turci dar veniti sa dati lectii la cei care va hranesc si va adapostesc si apoi muscati mana lor. tineti minte ca niciun dicator nu a trait vesnic asa ca nu mult mai aveti nici cu basescu vostru si veti mai si cadea din ceruri.

de Horia Mărieș la 30 iulie 2012 - 19:47

@de turmentatu la 30 July 2012 – 17:49

„Ce mai zice HassMass uuuuu?

Zdrobitor ai?”

Iar ai băut domnule prea mult vin făcut din pir la crama Cavalerilor Vinului Sf. Orban și te-ai turmentat? Peste 7,4 milioane voturi ZDROBITOARE împotriva marinarului chior nu-ți ajung ca să te convingi de cele ce se întâmplă în țara asta, cretinică boicotar condus spiritual de boros ernoke și de Viktor Orban? Singur nu ești în stare să decizi, fiindcă nu te duce mintea, ai nevoie de îndrumarea spirituală a unui stefangheorghist? uuuu?

„Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” este de 7.400.508, adică 87,52%, iar cele de la răspunsul „NU” – 943.031 – 11,15%, iar 111.797 au fost voturi nule, reprezentând 1,32%.” (BEC, 30 iulie ora 13:00)

Condoleanțe primarului Kovács Jenő pentru decesul tatălui său.

„Kovács Jenő távollétében tartotta meg a Nagykárolyi Városi Tanács tegnap havi rendes ülését, ugyanis vasárnap elhunyt a polgármester édesapja.” (Friss Ujsag, 2012. július 30., hétfő).

de astaDoare la 30 iulie 2012 - 20:04

“Rezultatul referendumului – complicitatea criminală între românul şmecher, dar ticălos, împreună cu ungurul ipocrit”

de GRIGORE la 30 iulie 2012 - 20:45

Referitor la nr persoanelor inscrise in listele electorale, sunteti sigure ca sunt reale? Dupa datele statistice din 2002, la o populatie totala de 21680974 locuitori, 3820512 locuitori erau cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani si 1636337 cu varste intre 15-19 ani. Drept de vot au persoanele peste 18 ani. Daca am face un calcul aritmetic simplu, populatia cu varste intre 15 si 18 ani ar fi de 1227253 persoane.
Adica, persoane minore, sub 18 ani ar fi 3820512+1227253 = 5047765 persoane.
Ponderea populatiei pana in 18 ani este de 23.28%.
Aplicand aceasta pondere la 21354396 persoane, dupa datele statistice, nu dupa recensamantul din 2011 (20254866 persoane), ar rezulta un nr de minori de 4971731 persoane.
Total populatie 2011 21354396 minus minori 4971731 = 16382665 persoane.
Ca referendumul sa fie valid, ar fi trebuit sa voteze 16382665/2+1=8191334 persoane”
Ceva comentarii?

de marinaru la 30 iulie 2012 - 21:10

Trimite laCC sau CCR….
Haa haa haa
haa haa haa…

de .............. la 30 iulie 2012 - 21:16

Grigore=H.M.
Haa haa haa

de cici la 30 iulie 2012 - 21:28

marinaru=de…=udmr carei=kovacs = evaziune=datorii=minciuna=sovinism=dezastru carei

de cici la 30 iulie 2012 - 21:46

haa haa haa haa haaa haaa

de Horia Mărieș la 30 iulie 2012 - 21:46

@ GRIGORE la 30 July 2012 – 20:45

De acord cu suspiciunile Dvs privind „…nr persoanelor inscrise in listele electorale…”.

NU, eu unul sunt convins că acestea nu sunt datele reale. Ca să se dovedească faptul că aceeste cifre nu sunt cele reale n-avem ce face decât să așteptăm rezultatele oficiale ale recensământului din 2011. Nu înțeleg neam de ce o freacă atât de mult INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA, cu atâtea sisteme informatice pe care le are la dispoziție. Este absurd ca în 2012, în era informaticii, nici INS si nici Ministerul de Interne să nu aibă date execte. Dar poate știe mai multe despre acest subiect analfabetul de Traian Igaș. Întrebați-l pe el.

Pe de altă parte, sunt convins (dar n-am probe certe) că și Primăria Mun. Carei a tras tare de păr rezultatele recensământului din Carei. Miza: orașul să aibă peste 20.000 de locuitori, lucru ce conferă anumite avantaje, vezi de exemplu un număr de 19 consilieri locali. Dar asta este o altă discuție.

Avem doar rezultate provizorii „Conform programului de desfăşurare al RPL 2011, Secretariatul Tehnic al Comisiei Centrale a RPL a centralizat la nivel naţional informaţiile generale referitoare la numărul populaţiei stabile şi fondul de locuinţe. Rezultatele provizorii obţinute se prezintă astfel:
Populaţia stabilă: 19,0 milioane (19.042.936) persoane.”
(sursa: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/alte/2012/Comunicat%20DATE%20PROVIZORII%20RPL%202011.pdf)

@David la 30 July 2012 – 18:28 „…tot sub conducerea lui orașul a fost taxat cu 30 de miliarde în proiectul de la castel pentru neregulile gasite acolo. cine e vinovat???”

Puteți vă rog frumos dezvolta mai pe larg afirmația Dvs de mai sus?
M-ar interesa să aflu câteva amănunte, dar numai dacă aveți date certe, date verificabile.

Cred că aceste date certe, verificabile, ar interesa (sau ar trebui să intereseze) și Instituția Prefectului Județului Satu Mare și alte niscaiva
‘organe’ mai specializate pe subiectul numit fraudă.

@………….. la 30 July 2012 – 21:16 >>>> Tot prostuț, tot prostuț ai rămas? Tratează-te.

de cici la 30 iulie 2012 - 22:05

astaDoare ca nu puteti sa dovediti ca seful vostru de udmr e curat…si sta la mila statului roman pe care il tot critica si din banii caruia aduce toti taranii din ungaria in delegatii LA CAREI SA BEA SI SA MANANCE.acum umbla pentru directorii unguri care pun profesori unguri la sectia romana si mai umbla sa scoata bani de la statul roman pentru seminarul la care plateste chirie cu sacu ca sa scoate cativa promovati la bac…de ce nu facut fabrica de mobila pentru fiu la carei ca sa intre ceva taxe la oras si nu la altii???de ce nu dat serviciul de securitate de la castel la cineva din carei ? mai bine da la cetateni din ungaria decat la careieni..dar pentru voi e bun ca va da salar fara munca…

de emil la 30 iulie 2012 - 23:43

@sumo
de fapt ce doresti sa spui?
1)cine ii face responsabili pe toti ungurii pentru prezenta la vot?
2)vrei sa spui ca nu exista nici un ungur care sa fie vinovat pentru asta?

1) ai dreptate, sunt si unguri care au participat la referendum si au votat, ba chiar au votat DA. si daca au votat NU (mai putini) este optiunea lor. Dar nu poti nega ca marea majoritate a electoratului unguresc din Romania nu s-a prezentat la referendum. Aceasta mare majoritate trebuie incadrata in categoria „nu ma intereseaza cine e presedinte in Romania”, „nu stiu daca vreau sa fie demis besescu”, „nu vreau sa votez” sau „vreau sa ramana besescu si nu ma duc la vot ca sa fie sub 50% + 1 alegatori prezenti si sa se invalideze referendumul”. Referitor la cei din urma, dezvolt subiectul la punctul 2. Cat despre etnicii romani care nu au venit la vot, ei au fost mai diversificati ca motivatie, pentru ca au fost si pdlisti & ppdd-isti care nu au venit la vot pentru ca partidele lor le-au trasat aceasta sarcina, plus motivatiile de la etnicii unguri. La acest punct 1 iti mai dau dreptate cu privire la faptul ca, intr-adevar, nu cei circa 900.000 de votanti etnici unguri care nu au venit au determinat procentul comunicat de BEC. e de discutat daca ungurii sunt intr-adevar cea mai numeroasa minoritate din Romania, sau au fost depasiti de tigani. Recensamintele zic ca nu. Sa le credem, cu toate ca stim ca oamenii au tot dreptul sa se declare ce vor, chiar si tigani fiind, iar unii dintre acestia din urma s-au declarat, de regula, fie romani, fie unguri. Ceea ce oricum, mai scade cu ceva numarul ungurilor (evident si pe cel al romanilor, dar acestia sunt majoritari in Romania) deci, nu relua placa cu victimizarea ungurilor in Romania, ca iar ajungem la discutii care nu convin unora dintre unguri. Dar, ca sa revin la problema 1, asa este, nu ungurii din Romania sunt vinovati de prezenta mai redusa la vot, aceasta a fost determinata, in principal,de prezenta relativ redusa (depinde si la ce cifre ne raportam) a etnicilor romani.
2)Insa, concluzia de mai sus trebuie nuantata, adica de ce „in principal”? Pentru ca si unii unguri – nu toti, numai unii – sunt vinovati pentru aceasta situatie. Care sunt aceia? Principalii instigatori sunt viktor orban, semjen si tokos, care au indemnat etnicii unguri sa stea acasa. Evident, aici intra si ultima categorie de la alegatorii etnici unguri de la punctul 1), pentru ca, instigati sau nu, ei au stat acasa, neprezentandu-se la vot. Am inteles ca acestia spera sa obtina ceva de la besescu si viktor orban si de aceea nu s-au dus la vot. Oricum, acestia sunt puternic indoctrinati de hungarism si au conceptii de factura quasi horthyste. Ma refer la aceia care au ascultat de doi oficiali din ungaria – ceea ce arata ca in mentalul lor problemele lor se rezolva in ungaria, nu in Romania(pe care i-as numi „exilatii” din patria mama ungaria mare, cea moarta din 1918) si antiromanul cetatean roman tokos, satana in sutana si puspok de burta calului.

In concluzie, nu vorbi in termeni de „voi” si „noi”, fiindca astfel chiar tu incurajezi la tratarea in bloc, adica faci ceea ce le spui altora ca nu e corect. Daca insa nu poti sa nuantezi si sa admiti ca, asa cum unii unguri au venit la vot, multi altii nu au venit – din mai multe motive – dar unii dintre ei nu au venit pentru ca li s-a spus ca besescu le va da ceva. daca il credem pe semjen, e vorba chiar de autonomia teritoriala a asa zisului „tinut secuiesc” cominternist. Si atunci, sumo, tu ungur corect care ai venit la referendum, de ce incerci sa-i aperi pe acei unguri incorecti care n-au venit la vot ca sa primeasca autonomia secuimii. Fiindca doar aceia au o parte din vina, care, in majoritate insa apartine, cum ai spus, etnicilor romani. Daca unii au generalizat si au acuzat toti ungurii pentru asta, au gresit flagrant. Dar, din nou, asta nu inseamna ca nu au fost si unguri care chiar au contribuit la prezenta relativ redusa.
„Relativ” redusa, pentru ca sunt statistici ale INS care spun ca trebuiau doar 8.300.000 voturi la referendum ca sa fie valid! Si s-au prezentat la vot peste aceasta cifra.

de emil la 30 iulie 2012 - 23:51

A ramas o fraza neterminata in comentariul de la 23:43

Daca insa nu poti sa nuantezi si sa admiti ca, asa cum unii unguri au venit la vot, multi altii nu au venit si te incapatanezi sa o tii ca se leaga lumea de unguri, incep sa ma gandesc cum e cu injectia de hungarism la coetnicii „tai” (ca tot ai vorbit de „voi” iar eu sunt dintre acei „voi”, adica roman). Se pare ca totusi nu poti trece peste impartirea asta „noi”=ungurii si „voi” romanii. E o chestiune de educatie.

de emil la 31 iulie 2012 - 00:02

@sumo
cat despre perioada lui Ceausescu, au fost destui unguri care au fost in functii, inclusiv de partid, nu mai vorbesc de stat. sigur, nu ca inainte de ceasca, atunci cand, prin anii `50, majoritatea comunistilor erau etnici unguri sau evrei si, evident, astia conduceau. nu se intoarce nimeni la vremea aceea, fii linistit, dar eu iti recomand mai multa atentie la horthysti, ca astia chiar vor sa ne intoarcem in 1940, sau chiar inainte de 1918 si las-o mai moale cu sensibilitatile antiromanesti. nu de alta, dar exista suficiente sensibilitati antimaghiare, iar ceea ce au facut mai ales orban si semjen nu este de natura sa incurajeze sentimentele fraterne intre unguri si romani (sau invers)si nici sa tempereze aceste sensibilitati, din contra, astia doi + tokos de burta calului cauta sa le inflameze. Depinde insa de „voi” ungurii – de aceasta data la general – cum va neutralizati sovinii antiromani traitori printre „voi” si evident, aia traiesc printre „noi”.

de Horia Mărieș la 31 iulie 2012 - 00:11

@emil la 30 July 2012 – 23:43 + emil la 30 July 2012 – 23:51

Ești bun.

de AdioPOPEYY la 31 iulie 2012 - 17:38

Pentru o mai uşoară înţelegere, specialiştii propun să rotunjim cifrele şi să luăm ca bază de calcul o masă electorală de 20.000.000 de electori. În acest caz, pragul de prezenţă la urne ar fi de 10.000.001 votanţi, adică jumătate plus unu din cifra totală.

În cazul unei astfel de prezenţe (de 10.000.001 votanţi), cei care votează DA ar avea nevoie de 5.000.001 voturi, întrucât adversarii lor, cei care votează NU, ar obţine un număr de 5.000.000 de voturi. Dacă votanţii cu NU boicotează alegerile, este absurd ca votanţilor cu DA să li se ceară un alt număr de voturi, adică 10.000.001, întrucât referinţa la pragul minim de jumătate din totalul electorilor dispare, trecând la numărul total de votanţi din liste!

Specialiştii dau şi exemple care arată situaţiile în care operează necesitatea pragului minim. Referendumul este invalidat dacă, dintr-un total de 9.000.000 de votanţi, 4.600.000 ar vota DA şi 4.400.000 ar vota NU, întrucât nici una dintre părţi n-a obţinut numărul minim de 5.000.001 voturi clar exprimate în favoarea opţiunilor sale, adică majoritatea ce are ca referinţă pragul electoral!

Dacă, însă, la aceeaşi prezenţă de 9.000.000 de voturi, numărul celor care votează DA este de 8.000.000, iar al celor ce votează NU este de 1.000.000, referendumul trebuie să fie validat, întrucât condiţia de a obţine minimul de 5.000.001 de voturi din baza referenţială este îndeplinită, chiar dacă numărul celor prezenţi nu a atins pragul de 10.000.001 voturi! Colocvial spus, dacă toate voturile până la atingerea pragului de prezenţă ar fi puse în dreptul celor care votează NU, ei nu ar mai putea realiza majoritatea căştigătoare.

Specialiştii consultaţi de noi explică şi aburditatea pe care Curtea Constituţională ar putea s-o impună după acest referendum dacă va invalida rezultatele, pe baza unui text ambiguu, care, la rândul său, este absurd.

Ei spun că spiritul textului de lege este clar, numai că formularea este ambiguă şi naşte interpretări absurde. Astfel, spiritul legii face trimitere la pragul minim de prezenţă la vot care este un prag referenţial, după care se stabileşte o majoritate necesară pentru cîştigarea referendumului, iar acest prag, fiind o constantă, nu poate fi fluctuant! Or, în cazul boicotului celor care ar vota NU, cei care ar vota DA ar fi obligaţi să obţină toate cele 10.000.001 voturi, adică majoritatea dintr-o altă bază de referinţă decât cea stabilită prin lege, adică din totalul celor înscrişi pe liste!

Concluzia este cât se poate de clară. Baza de referinţă este cifra de 10.000.001 voturi şi nu poate fi schimbată, iar condiţiile validării referendumului sunt două:

1. în cazul prezenţei de 10.000.001 votanţi, una dintre părţi are nevoie de 5.000.001 voturi şi

2. în cazul unei prezenţe de sub 10.000.001 votanţi, dacă una dintre părţi obţine 5.000.001 voturi.

Invalidarea referendumului se face numai în situaţia în care numărul de votanţi este sub pragul de 10.000.001 votanţi şi nici una dintre părţi nu obţine un număr de 5.000.001 voturi.

Dacă se va lua în calcul situaţia reală de la referendumul de duminică, este cât se poate de limpede că, pe baza analizei de mai sus, rezultatele trebuie să fie omologate, întrucât numărul voturilor DA este cu mult mai mare decât condiţia impusă de lege, aceea de a obţine jumătate plus unu din numărul ce determină pragul minim de prezenţă la urne necesar validării!

În acest fel, contează votul celor ce se prezintă la urne, nemaifiind influenţat de boicotul unei părţi, aşa cum prevede Convenţia de la Veneţia, respectându-se, în acest fel, şi necesitatea unei prezenţe semnificative la referendum, cum prevede hotărârea Curţii Constituţionale.
Accesări: 662
Ion Spânu
Publicat acum 23 minute

de emil la 31 iulie 2012 - 17:58

recensamantul masoara populatia stabila, listele de alegatori ar trebui sa includa cetatenii cu drept de vot. Adica, in principiu, toti cetatenii romani de peste 18 ani. Evidenta cetatenilor romani dupa CNP, ar trebui sa fie la SPCLEP sau cum naiba se numeste acel serviciu public comunitar care nu stie cate lubenite si prune are in traista. Toate CNP -urile romanilor sunt in baza de date a serviciului de pere, capsuni, lubenite si prune. Ca urmare, la acest serviciu ar trebui ca toate CNP-urile celor cu varsta sub 18 ani pana la alegeri sa fie eliminate dintr-un tabel ce ar contine numai CNP-urile persoanelor majore. Dintr-o data, am cobori la circa 15 – 16 milioane de alegatori potentiali. Din aceia se scad cei care nu au documente valide (B.I/C.I expirate), etc. Si am afla in sfarsit cum stam. Exista vreo 3 milioane de CNP despre care nu se poate spune nimic (traiesc sau nu, sunt in Romania sau nu, mai au cetatenia romana sau nu etc) dar si acelea pot fi defalcate pe sub si peste 18 ani. Si uite asa, am putea afla foarte rapid cam cati alegatori potentiali avem, ca sa nu bajbaim la fiecare amarata de confruntare electorala.

de emil la 31 iulie 2012 - 18:02

ca daca stam dupa primarii (care sunt obligate sa actualizeze listele) si dupa serviciile locale de taxe si impozite, plus serviciile locale de lubenite……. si prune, vom afla cam peste 125 de ani datele de care avem nevoie acum!

de emil la 31 iulie 2012 - 18:12

asa, ca un exercitiu ( ca tot vrea suspendatul exercitii de vizionare TV)cam de cat timp credeti ca are nevoia primaria Carei ca sa ne spuna 1)cati oameni platesc impozit pe locuinta personala, cati pe masini, cati pe terenuri si pe venituri agricole? Sau, chiar mai simplu, 2)cati platitori de impozite sunt in Carei?

Stie cineva raspunsurile la cele doua intrebari?

Precizez ca toate aceste persoane (care isi platesc impozitele legal)au CNP-ul introdus in baza de date a serviciului de taxe si impozite locale, deci listarea respectivilor cu CNP nu este o problema.

de abscons la 31 iulie 2012 - 18:42

ba este interese…
absconse……
este este o mare problem……

de Absconsul la 2 august 2012 - 13:50

Adevărul este că partidele au un interes major să ignore faptul că populația scade cu repeziciune. Motivul. Dacă ar ține cont de această realitate, nr. aleșilor locali ar trebui diminuat direct proporțional. La fel și fondurile. Populație mai puțin numeroasă, aleși mai puțini ! Numărul parlamentarilor ar trebui redus de asemenea cu cca 30-40 în funcţie de cifrele date de recesămînt, chiar din toamna lui 2012. Asta nu se va întîmpla pentru că ar fi un cutremur in toate partidele. Partidele sunt complice în menținerea unei situații demografice fictive care le aduce multe avantaje. Numai acum la referendum lucrurile au ieșit la iveală din cauză că interesele celor implicați sunt divergente pentru moment. PDL continuă cu minciuna pentru că ea l-ar salva pe Traian Băsescu. USL este silit ptr prima dată să spună adevărul despre numărul real de alegători pentru că de data asta numai adevărul i-ar aduce victoria.Dacă nu cumva este prea tîrziu. ”

de sumo la 3 august 2012 - 21:24

emil
tu ungur corect care ai venit la referendum, de ce incerci sa-i aperi pe acei unguri incorecti care n-au venit la vot
asa ceva nu exista, e dreptul oricarui om sa voteze sau nu , deci ungurul bun sau romanul bun , buni ca au mers la referendum ? si cei care nu au participat sunt foarte rai , baza democratiei este faptul ca eu decid daca ma duc la vot sau nu si cu cine votez , deci nu merge cu buni si rai aici.
Si daca ai citit ceva carti probabil ca stii ca romanii din transilvania in perioada dualismului aveau perioade pasive si active din punct de vedere politic, deci boicotul alegerilor nu este o inventie noua si nici una ugureasca, da sigur ca e usor de spus ca ungurii is de vina , pfuiiiiiiiiii jos cu ungurii si bla bla bla uri

de emil la 5 august 2012 - 07:38

@ sumo

ai inceput ca un ins corect si ai terminat in coada de peste!
unde am vorbit despre roman bun si ungur bun? Am vorbit despre cei care au procedat corect si cei incorecti! Ai mistificat spusele mele, inlocuind „corect” cu „bun”, le-ai asimilat, ai facut un ghiveci ca sa iti poti face „demonstratia” provocatoare si sa ajungi la concluzia ce se intrevedea drept posibila din prima postare sub nick-ul „sumo”. Citesti cum vrei tu si ce vrei tu, le rastalmacesti, le rasucesti, doar-doar iese ceva de genul ca „ungurii sunt de vina” ca sa-ti poti face numarul. Am spus ca aceia care nu au venit la vot au procedat incorect. Mai mult, am afirmat ca neprezentarea la vot a romanilor a fost determinanta pentru neatingerea pragului din cifra de 18 milioane. Vad ca nu esti capabil sa faci diferenta intre „unii unguri sunt de vina” si „toti ungurii sunt de vina”. Asta arata mai intai un disconfort semnificativ la chestiuni elementare de logica si in al doilea rand dorinta de a combate cu orice pret o afirmatie pe care eu nu am facut-o. E o tactica veche sa combati ceea ce „adversarul” nici macar nu a spus. Ea arata limpede reaua intentie. Adica, de fapt nu aveai nevoie de dialog, ci de un punct de pornire pentru a lansa aberatia ca ungurii sunt de vina, pentru ca apoi s-o combati „vitejeste” (adica sa fortezi usi deja deschise). Am afirmat eu ca ungurii sunt de vina sau ca boicotul este o inventie ungureasca? Nu! Atunci, de ce mi te adresezi?
Comparatia cu dualismul nu-si are locul aici, pentru ca acea perioada numai democratie nu a fost, chiar daca exista dreptul de vot. In plus, ceea ce incerci sa faci, comparand romanii majoritari in Transilvania cu minoritarii unguri din acelasi teritoriu este ca si cum ai compara apa cu titeiul. Pasivismul politic al romanilor transilvaneni avea ca fundament motivational nerecunoasterea desfiintarii autonomiei Transilvaniei si anexarea ei la ungaria dualista, iar neparticiparea la vot a unei mari parti a minoritatii ungare din Romania ce reprezinta? Nerecunoasterea apartenentei la Romania, sau ce?
Cat despre votul la referendum, desigur, fiecare e liber sa procedeze cum vrea, adica sa vina la vot sau nu, dar daca pdlistii si majoritatea etnicilor unguri au decis sa nu se prezinte(instigati de pdl, besescu, vikktor orban si alti oficiali ai statului ungar) tocmai pentru a ataca baza democratiei care este suveranitatea poporului exprimata prin vot, unii motivand cu aberatii ca lovitura de stat, altii sperand la aberatii ca autonomia asa-zisului tinut secuiesc, atunci, fata de cei care nu s-au prezentat la vot din motivele enuntate mai sus, am dreptul sa fac anumite afirmatii. Cand am spus „Dar nu poti nega ca marea majoritate a electoratului unguresc din Romania nu s-a prezentat la referendum. Aceasta mare majoritate trebuie incadrata in categoria “nu ma intereseaza cine e presedinte in Romania”, “nu stiu daca vreau sa fie demis besescu”, “nu vreau sa votez” sau “vreau sa ramana besescu si nu ma duc la vot ca sa fie sub 50% + 1 alegatori prezenti si sa se invalideze referendumul”. ” am explicat la punctul 2 ca am apreciat ca incorect ceea ce au facut ungurii din categoria a IV-a si etnicii romani pdlisti, nu am facut aprecierea in bloc, fata de toti cei care nu s-au prezentat la vot. Deci, daca tot mi te adresezi, fa efortul sa intelegi ce spun si apoi discuta ce am spus! Daca nu ai aceasta capacitate, ai macar bunul simt ca atunci cand vrei sa combati ceva, sa te adresezi celui care e autorul afirmatiilor de combatut. Doar nu crezi ca o sa stau toata ziua pe site-ul asta ca sa lamuresc pe toti incapabilii de a intelege, ce se impiedica mai mereu de afirmatiile mele. Mai ales cei din categoria mieluseilor de sub blanita ingenua a carora se disting destul de clar trasaturile diavolesti ale monstrului horthyst.

de emil la 5 august 2012 - 07:46

@sumo
ca sa nu mai fortezi alte interpretari, cand am zis „etnicii romani pdlisti” m-am referit la acei etnici romani pdlisti care nu s-au prezentat la vot pentru a se invalida referendumul, nu la toti pdlistii. Ca si unii unguri, unii pdlisti au votat, totusi, la referendum.

Lasati un comentariu