Români…Londra – vara 2012…Imagine… Mândrie… Cinste …Victorie…

• publicat la: 4 iulie 2012
Români…Londra – vara 2012…Imagine… Mândrie… Cinste …Victorie…

Cinci statii de metrou londoneze poarta nume românesti vara aceasta. Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Georgeta Damian, Elisabeta Lipa si Iolanda Balas sunt multiplii campioni olimpici români ale caror nume va fi rostit la Londra de milioane de turisti si londonezi care vor strabate capitala.
Alexandru Dan Dumitru a purtat in aceasta saptamana la Leeds flacara olimpica “ in numele intregii comunitati de români din UK”. Este singurul român din Marea Britanie selectionat pentru a purta flacăra olimpică, pentru intreaga sa activitate de voluntariat prin alergat pe care a desfasurat-o vreme de multi ani.

Intreaga comunitate a românilor din Leeds si imprejurimi se bucura astfel de acest eveniment care in cadrul comunitatii locale va avea ecou. Prin intermediul lui Dumitru se va discuta la Leeds despre români, despre comunitatea exemplara pe care preotul Constantin Popescu a reusit sa o creasca in jurul parohiei ortodoxe române de la Leeds.
17 evenimente culturale fac parte din Olimpiada Culturala lansată de ICR Londra in colaborare cu diferite institutii britanice. Prin intermediul lor Romania va fi prezentata la Londra in aceasta vara intr-o alta lumina decat pana acum.
“Edgerunner” este prima opera de arta publica a artistului român Paul Neagu care va fi instalata permanent la Londra in apropiere de fosta casa a sculptorului din Islington. Inaugurarea va avea loc la data de 27 iulie in cadrul unei ceremonii speciale inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice.

Olimpicii români se vor duela in timpul olimpiadei pentru cucerirea medaliilor si români din intreaga lume vor fi alaturi de ei cu sufletul, urmarindu-i si sustinandu-I; ei vor purta drapelul românesc la mare inaltime si vor aduce lacrimi de bucurie si emotie puternica atunci cand pentru ei se va canta imnul României.
Am discutat de multe ori cu prieteni si cunostinte din România sentimentul pe care il traiesti ca roman in strainatate atunci cand are loc un concurs, un meci, un eveniment in cadrul caruia sustii reprezentantul României.

Suntem prea patimasi noi cei din strainatate se spune deseori, acordam o importanta mult prea mare rezultatului si investim prea multe sentimente. O victorie a partii românesti ne bucura exagerat si o pierdere o luam personal, mi s-a spus de multe ori. Nu poti descrie sentimente celor care nu le-au trait asa cum nu poti nici tu poate intelege de ce lacrimezi de bucurie sau ti se ridica parul pe tine atunci cand România castiga o medalie si tu ai trait cu tot sufletul alaturi de cei care reprezinta Romania. Este firesc ca sentimentul sa fie mai profund atunci cand esti departe de casa. Pentru ca departarea te face sa simti de cele mai multe ori sentimentul romanesc mai profund decat cei care traiesc in Romania si vad mult mai des ca noi partea goala a paharului “ România” . Nu gresesc nici ei, nu gresim nici noi, doar privim România din unghiuri diferite.

Se schimba astfel pentru moment dezbaterea privind imaginea României si a românilor din Marea Britanie. Vom trai cu totii un nou episod, un episod in care imaginea pozitiva a valorilor va eclipsa cersetoria si furtul. Cinste celor care flutura steagul României in aceasta vara la Londra: olimpici, artisti, echipe organizatorice, oameni de rand. Cinste celor care cu sudoare prezinta lumii la Londra o “ Altfel de Românie”.

Cristina Irimie-romani.co.uk

Lasati un comentariu