RomâniaDA. Toţi copiii de aur ai matematicii

• publicat la: 22 iulie 2012
RomâniaDA. Toţi copiii de aur ai matematicii

Două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz au ajuns miercuri seară în România, prinse la gâtul unor români. Omer Cerrahoglu, Radu Bumbăcea, Octav Drăgoi, Ştefan Ivanovici, Ioana Tamaş şi Ştefan Spătaru sunt cei care le poartă, ei fiind medaliaţii Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată zilele trecute în Mar del Plata, Argentina.

Cu un total de 144 de puncte obţinute în cele două zile de concurs, cei şase – coordonaţi de prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România – au plasat România în top 10 din 100 de naţiuni câte s-au înscris la competiţie. „Locul nostru e în primele şase ţări în elita acestei discipline”, spune matematicianul Radu Gologan, trecând în revistă şi adversarii Românei la concursurile internaţionale de matematică: Coreea de Sud – care a şi câştigat în acest an Olimpiada cu 209 puncte, China – „câştigătoare prin tradiţie” (195 de puncte, la Mar del Plata), SUA – „a cărei echipă e formată doar din chinezi” (194 de puncte acum în Argentina) şi Rusia. Iar în primii clasaţi suntem şi noi”, afirmă antrenorul genialelor minţi.(…)

Cum se vede România prin ochii unui olimpic la matematică

In liceu, Radu Bumbacea a ştiut că matematica e drumul lui şi nu regretă alegerea. „Vreau să urmez o carieră academică”, declară el pentru gândul, povestind că, după ce-şi va finaliza studiile, se va întoarce în România. „Vreau să mă întorc la un moment dat. Şi n-am să vin pentru salariu. Aici e casa mea. Probabil că nu voi găsi o Românie foarte diferită de acum, dar există semnale pozitive şi o societate civilă din ce în ce mai activă”.

„Situaţia de azi nu putea fi prevăzută în urmă cu 5 ani”, explică Radu Bumbăcea, 19 ani. „Nu ştiu cum va fi România peste zece ani. Problema e cum te raportezi ca persoană la lumea în care trăieşti. Dacă cineva se raportează doar la succes probabil atunci nu are sens să se întoarcă în România.”

Un lot de aur

Octav Drăgoi, Ioana Tamaş, Ştefan Ivanovici şi Ştefan Spătaru sunt ceilalţi copii de aur din lotul naţional de Matematică, chiar dacă anul ăsta au luat primii trei argint, iar Ştefan cel Mic (Spătaru) bronz. „Psihicul contează, forma, starea de sănătate, experienţa. Toţi pot lua aurul”, explică Radu Gologan vorbind despre modul în care se desfăşoară un concurs internaţional. Sunt două zile de întrecere, iar probele durează 4 ore şi jumătate. „Degeaba faci în ziua a doua, dacă în prima nu ţi-a ieşit un calcul, ori e ceva care te nemulţumeşte”, povesteşte acesta.

Poveştile celor patru seamănă, ei fiind colegi şi de liceu, la Bucureşti. Doar Ştefan Spătaru e mai mic şi e la prima participare la Olimpiada Internaţională. La Mar del Plata a luat bronz, dar gustul aurului îl ştie de la Balcaniadele de Matematică, când a luat de două ori medalia strălucitoare.

Aur în anii trecuţi, argint anul acesta a luat şi Octav Drăgoi, originar din Slobozia. Din CV-ul lui nu lipsesc olimpiadele naţionale, concursurile Cangurul, balcaniadele de profil şi fireşte competiţia supremă – Olimpiada Internaţională de Matematică. Anul acesta a fost ultima ediţie la care a participat ca licean. gandul.ro

Lasati un comentariu