S-a încheiat campania electorală pentru referendum

• publicat la: 28 iulie 2012
S-a încheiat campania electorală pentru referendum

Campania electorală pentru referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu s-a încheiat, sâmbătă, la ora 7,00. Ea a început pe data de 7 iulie, a doua zi după ce Parlamentul a decis suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu cu 256 de voturi „pentru” şi 114 „împotrivă”.

Timp de trei săptămâni, Traian Băsescu a încercat să explice populaţiei de ce trebuie să revină în funcţie, participând la mitinguri organizate de PDL la Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucureşti, dar şi acordând zilnic interviuri în mass-media.
Aşa cum era de aşteptat, încă de la început, PDL s-a declarat solidar cu Traian Băsescu, susţinându-l în campanie, pe lângă cele trei mari mitinguri din ţară „pentru susţinerea democraţiei”, fiind organizate şi manifestări de mai mică amploare în diverse oraşe.

Dacă la mitingurile de la Cluj-Napoca şi Iaşi electoratul a fost îndemnat să îşi exprime opţiunea de vot împotriva demiterii preşedintelui suspendat, la mitingul de la Bucureşti discursul politic a fost radical modificat – PDL a decis să recomande neparticiparea la vot pentru „a nu se legitima o lovitură de stat”.
De cealaltă parte, atât preşedintele interimar Crin Antonescu, cât şi primul-ministru Victor Ponta, dar şi alţi lideri marcanţi ai Uniunii Social Liberale au susţinut importanţa participării românilor la referendumul din 29 iulie şi demiterea lui Traian Băsescu. Ei i-au îndemnat, în fiecare zi, pe cetăţeni să se prezinte la urne şi să îşi exercite dreptul constituţional.

Şi USL a avut mitinguri şi manifestări electorale în întreaga ţară, cel mai important fiind cel desfăşurat joi la Bucureşti, la care, potrivit organizatorilor, au participat aproximativ 40.000 de persoane din întreaga ţară.

În aceste trei săptămâni, atât Traian Băsescu, cât şi Crin Antonescu şi Victor Ponta au ieşit zi de zi în interviuri media, fiecare pentru a explica propria poziţie referitoare la demitere, iar lideri ai USL şi, de cealaltă parte, PDL au susţinut frecvent conferinţe de presă.
Duminică, 18.292.514 alegători sunt aşteptaţi la urne, fiind organizate 18.548 de secţii de votare, dintre care 18.242 în ţară şi 306 în străinătate.
În Bucureşti, cei 1.792.689 de cetăţeni cu drept de vot pot să îşi exprime opţiunea în 1.235 de secţii de votare.

Cetăţenii care participă la referendum urmează să se pronunţe prin ‘da’ sau ‘nu’ la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: ‘Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?’.

Demiterea este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne, însă pentru a fi validat referendumul la scrutinul din 29 iulie trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, adică 9.146.258 români.
Secţiile de votare se deschid duminică, la ora 7,00, şi se închid la ora 23,00, ultima raportare a Biroului Electoral Central privind prezenţa la urne fiind la ora 24,30.

sursa money.ro

Lasati un comentariu