S-a schimbat Codul fiscal – cum te afectează

• publicat la: 2 iulie 2012
S-a schimbat Codul fiscal – cum te afectează

De la 1 iulie se schimbă din nou Codul Fiscal.

Majorarea plafonului de scutire la plata TVA pentru firme mici, eliminarea dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, precum si reducerea la jumatate a deductibilitatii TVA pentru vehiculele achizitionate in leasing, trecerea administrarii contributiilor sociale la pensii si sanatate in competenta Fiscului sunt cateva dintre modificarile importante aduse Codului fiscal, la inceputul lunii iunie, prin OUG nr.24/2012, care au intrat in vigoare incepand cu 1 iulie.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru Ziare.com, continutul si consecintele principalelor prevederi noi ale Codului fiscal.

Una dintre cele mai importante modificari vizeaza majorarea plafonului de la care firmele sunt obligate sa plateasca TVA, de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, calculat la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, de 3,3817 lei/euro.

„Sunt scoase din zona activitatilor taxabile cu TVA toate acele intreprinderi care au o cifra de afaceri redusa. Sunt foarte multe afaceri din zona de IMM-uri care nu depaseau aceasta cifra. Cele mai importante consecinte vor fi pentru persoanele fizice autorizate, inclusiv liberi profesionisti si persoanele care realizau venituri din drepturi de autor, ziaristi, actori, cantareti, care erau intr-o zona gri a taxarii cu TVA.

Taxa pe valoare adaugata este o taxa neutra, in mod normal nu ar trebui sa afecteze PFA sau societatea, pentru ca TVA se adauga pe fiecare ciclu de circulatie a bunului sau serviciului de la producator la consumator. In realitate, cel care suporta acest TVA este consumatorul final, pentru ca toti ceilalti pana la consumator isi deduc intr-un fel sau altul TVA.

Astfel, poate afecta costul pentru consumatorul final in sensul reducerii costurilor produselor si serviciilor create de persoanele care nu mai sunt supuse platii TVA.”

De asemenea, in cazul vehiculelor achizitionate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, deductibilitatea integrala a taxei pe valoare adaugata se limiteaza la 50%, daca nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale.

„Aceasta este o greseala, intrucat piata leasingului, precum si piata auto se afla intr-o scadere accentuata.”

O alta modificare prevede ca, incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012, in cazul persoanei impozabile, organele fiscale ii anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive.

„Aceasta masura este similara cu declararea contribuabilului ca fiind inactiv. Este destul de periculos, deoarece, in primul rand, firma respectiva nu va mai putea sa emita facturi cu TVA si, astfel, nu va mai putea sa isi deduca TVA cu produsele cumparate. Totodata, de regula, acest gen de masuri sunt insotite de trecerea asociatiei fondatorilor, administratorilor etc in cazierul fiscal, situatie in care nu prea mai poti sa faci afaceri.

Contribuie la reducerea evaziunii fiscale, intrucat, in situatia in care nu mai poti emite facturi cu TVA, nu mai poti sa te pui in postura celui care are de rambursat TVA. Cele mai multe cazuri de evaziune sunt in zona de rambursare a TVA.”

De asemenea, se acorda o deducere a cheltuielilor cu ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului.

„In mod normal ar trebui sa deblocheze creditele neperfomante. In momentul de fata creditele neperfomante sunt preluate de regula de subsidiare ale bancilor tocmai din ratiuni fiscale mai putin de catre terti care arunca lichiditati in buzunarele bancilor, care de obicei inseamna 10% din totalul creantei, dar care ajuta la curatarea bilanturilor bancilor. Benefic va fi daca vanzarea creditelor neperfomante va fi facilitata catre terti, companii de recuperare de creante.

Cele mai multe credite neperformante sunt pasate subsidiarele bancilor fara ca acestea sa le vanda sau se le trateze in vreun fel. Cele vandute catre terti aceste create sunt circularizate, piata functioneaza. Sunt foarte multe apartamente nevandute ca urmare a faptului ca subsidiarele bancilor tin preturile ridicate. Firma de colectare nu va mai fi nevoita sa tina aceste preturi sus pentru ca daca va da de exemplu 10 centi pe o creanta de un euro, este suficent sa recupereze 20 de centi din executare pentru a face profit.”

Totodata, de la 1 iulie 2012, administrarea contributiilor sociale la pensii si sanatate datorate de persoanele fizice intra in competenta Fiscului.

„Contributiile se vor achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Sper ca Fiscul, spre deosebire de casele de asigurari de sanatate, sa aplice niste texte din Codul de procedura fiscala care spun ca inainte sa inceapa sa curga penalitati trebuie sa se emita un titlu executoriu, care sa aiba efecte numai pentru viitor.

Este obligatoriu sa inchei o asigurare de sanatate, asa cum este obligatoriu sa inchei asigurare pentru raspundere auto, dar acest lucru nu inseamna ca in lipsa unui contract incheiat cu o casa de sanatate ai obligatia de a plati aceste contributii.

Viitorul asigurat are posibilitatea de a opta intre mai multe case. In momentul in care vrei sa inchei un contract cu o casa de asigurari, aceasta cere dovada platii asigurarilor pe ultimii cinci ani de zile plus penalitati de peste 200%, ceea ce este impotriva textului 116 din Codul de procedura fiscala, care vorbeste de posibilitatea emiterii de penalitati exclusiv dupa ce se emite titlul executoriu si exclusiv pentru viitor.

Sper ca Fiscul sa aplice acest principiu, pe care l-a utilizat in alte situatii.

In acelasi timp, odata trecuta la Fisc aceasta competenta, este de asteptat sa se intareasca disciplina in acest domeniu si sa creasca gradul de incasare la bugetul asigurarilor de sanatate, iar acolo unde exista sume masive de incasat eu sper sa fie si platite, executite silit, cum ar fi cazul marilor societati de stat.”

Lasati un comentariu