Ştie Uniunea Europeană cine este preşedintele Curţii Constituţionale din România ?

• publicat la: 15 iulie 2012
Ştie Uniunea Europeană cine este preşedintele Curţii Constituţionale din România ?

Cine este Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, din România (CCR) , „omul lui Băsescu” căruia USL încearcă în aceste zile să îi slăbească puterea de decizie din cadrul celei mai înalte instanţe din România?

Perioada comunistă

Potrivit CV-ului său, Zegrean s-a născut în comuna Sânmartin din judeţul Cluj si A absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1980, la vârsta de 26 de ani. După absolvirea facultății a lucrat pe postul de consilier juridic la BJATM Bistrița (COMAT) (1980-1984) și apoi la ELECTRICA Bistrița (1984-1988). Atat BJATM-urile, cat si Electrica reprezetau obiective sensibile pentru Securitate in anii 80, fiind urmarite la sange. Arhivele CNSAS sunt pline de referinte la “supravegherea reciproca” practicata intre angajatii BJATM, unde baza materiala a poporului trebuia protejata in ultimii ani ai comunismului.

La Electrica, situatia era si mai incordata, fiind vorba de un punct judetean cu caracter strategic. Dosarele CNSAS arata ca Securitatea avea o slabiciune, in cazuri de gen, pentru economisti sau juristi care, dat fiind caracterul “contemplativ” al activitatii, avea un potential informativ optim, potrivit publicaţiei Ghimpele. Zegrean a obţinut un verdict de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS.

Începând din anul 1988 a profesat ca avocat în Baroul Bistrița-Năsăud.

Perioada „de tranziţie”. FSN + PD egal o singură interpelare parlamentară

La alegerile din 20 mai 1990 a obținut un mandat de senator în județul Bistrița-Năsăud, din partea FSN. În legislatura 1990-1992 a fost vicepreședintele Comisiei Juridice a Senatului și membru al comisiei de redactare a Constituției României. Ulterior a devenit membru al PD. La alegerile din noiembrie 2004 a fost ales ca deputat de Bistrița-Năsăud pe lista PD. În această calitate, a fost membru în Comisia juridica de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

Din 2004 până în 2007 Augustin Zegrean a avut o singură interpelare parlamentară. Mai mult, acesta nu a activat deloc în magistratură (ca judecător sau ca procuror), nu a avut o carieră universitară, nu are doctoratul în drept şi nu are nici operă juridică. În niciun caz nu poate fi considerat operă juridică un articol insipid publicat în 1991, cu titlul ” Explicaţii teoretice la legea fondului funciar “, cu care se mândreşte în CV-ul său modest.

În anul 2007 a inițiat proiectul de lege nr. 368/2007, privind „regimul juridic al bunurilor imobiliare aparținând cultelor religioase ortodox și greco-catolic din România”.Conform acestui proiect, restituirea bisericilor, caselor parohiale și mănăstirilor Bisericii Române Unite cu Roma ar fi urmat să fie făcută în funcție de ponderea credincioșilor din unitățile administrativ-teritoriale de la locul situării imobilului, ceea ce ar fi echivalat cu exproprierea BRU. Plenul Camerei Deputaților a retrimis proiectul la comisiile de specialitate, unde se găsește până în prezent.
Perioada contemporană: Judecător cu venituri de peste 5600 de euro pe lună

Cu toate că este doar un jurist fără experienţă, operă ştiinţifică sau activitate didactică, în 13 iulie 2007 a fost numit judecător al Curții Constituționale, la propunerea Președinției României, Traian Băsescu, pentru un mandat de 9 ani. În data de 17 iunie 2010 a fost ales, cu cinci din nouă voturi, în funcția de președinte al Curții Constituționale a României. ace parte dintre cei zece bugetari cel mai bine platiti de statul roman.

Veniturile lui Zegrean sunt de invidiat, el fiind unul dintre cel mal bine plătiţi demnitari din România. El a incasat in 2010 un salariu anual de peste 220.000 de lei, ceea ce lunar ar ajunge la suma de circa 18.700 lei, potrivit Gazetei de Bistriţa. In acelasi timp, presedintele CCR are si o pensie mai mult decat multumitoare, in 2010 acest venit fiind de aproximativ 86.000 de lei. Pe lună, cumulând salarul cu pensia, Zegrean încasează peste 5600 de euro pe lună.

Augustin Zegrean vorbeşte fluent limba maghiară.

Marius Sălăjean/napocanews.ro

Lasati un comentariu