Toată Europa se uită la România. Boicotul ajunge la Bruxelles

• publicat la: 25 iulie 2012
Toată Europa se uită la România. Boicotul ajunge la Bruxelles

După semnalul lui Traian Băsescu, PDL a cerut propriului electorat să nu meargă la urne. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a adoptat şi el aceeaşi variantă pentru a provoca invalidarea votului. Cu toate acestea, el a afirmat că va merge la vot, însă în lipsa mobilizării PDL votul său singular nu are cum să schimbe rezultatul, anunţă MEDIAFAX.

„Eu nu sunt cu sufletul împăcat pe această decizie a PDL-ului (cu privire la boicotul referendumului – n.r.). Fiecare să procedeze aşa cum consideră. Îmi e clar că nu mai pot câştiga la referendum. Eu aş fi fost mulţumit şi cu un 35 – 40 la sută“, a declarat Băsescu, citat de COTIDIANUL.

EVENIMENTUL ZILEI susţine că boicotarea referendumuluieste o soluţie anti- fraudă eficientă. În replică, anunţă ZIUA VECHE, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost „înşelaţi şi escrocaţi”“de către Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei Curţii Constituţionale de prezenţă la referendum.

„Sunt absolut convins că Partidul Popular European şi partenerii europeni vor constata că au fost traşi pe sfoară de Băsescu şi de PDL“, a spus Victor Ponta. El a precizat că Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

De altfel, deja Comisiei Europene i s-a cerut să prezinte o evaluare a situaţiei din România, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale care a avut loc ieri la Bruxelles. Cererea a venit din partea delegaţiei Spaniei, afirmă ADEVĂRUL, iar partea română a fost luată prin suprindere de apariţia acestui punct pe ordinea de zi. Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, prezent la reuniune, a criticat faptul că acest punct  a fost introdus în discuţie fără ca România să fie avertizată.

Pe de altă parte, preşedintele grupului socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, citat de ANTENA3, spune că românii trebuie să meargă la vot, să spună clar dacă îl mai vor sau nu pe preşedintele Băsescu. Şi vicepreşedintele grupului socialiştilor europeni, Marc Tarabella, este de părere că îndemnarea românilor să nu se prezinte la urne nu reprezintă un apel demn de un democrat.

Şi presa internaţioală a reacţionat la evenimentele premergătoare referendumului pentru validarea suspendării preşedintelui, care va avea loc pe 29 iulie, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Reuters anunţă boicotarea referendumului de către PDL şi face trimitere la semnalele de alarmă pe care Uniunea Europeană le-a trimis României cu privire la suspendarea preşedintelui Băsescu şi a acţiunilor Guvernului Ponta referitoare la modificarea pragului electoral minim pentru validarea referendumului.

Associated Press prezintă poziţia pe care premierul Victor Ponta o are faţă de decizia PDL de a boicota referendumul din 29 iulie. Potrivit AP, Victor Ponta consideră hotărârea PDL drept neconstituţională. Punctul comun prezentat de publicaţiile internaţionale, constată ROMÂNIA LIBERĂ, coincide cu cel al oficialilor Uniunii Europene şi anume, faptul că referendumul este un instrument democratic, care trebuie folosit de cetăţeni pentru a-şi exprima opţiunile politice şi nicidecum un mijloc prin care un partid sau altul să ajungă la conducerea unui stat.

Lasati un comentariu