CCR a violat Legea referendumului

• publicat la: 6 august 2012
CCR a violat Legea referendumului

Luni, 6 august, este o zi neagră pentru democraţia din România. Pentru a-l salva pe Traian Băsescu, Curtea Constituţională a legiferat ilegal şi tardiv cu de la sine putere. Ce au făcut judecătorii CCR nici în dictaturile din statele din lumea a III-a nu se poate întâmpla.

Text adăugat după 4 zile de la redactare

Vineri, 3 august, în Monitorul Oficial nr. 546 se publică Hotărîrea nr. 3 a CCR privind respingerea unor contestaţii ale PSD, PNL, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului referitoare la respectarea procedurii organizării referendumului din 29 iulie. Ce spune CCR nu comentăm. Luni, 6 august, însă CCR detonează o adevărată bombă. Pe site-ul instituţiei se republică la ora 1.34 PM (13,34 – n.a.) Hotărârea nr. 3 şi apare un paragraf nou, despre care se spune că „a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale”.

Numai că noul paragraf introdus – atenţie, la 4 zile după redactarea hotărârii şi la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial – aruncă în aer tot referendumul, pentru că stabileşte o regulă nouă în calcularea cvorumului de participare la referendum.

O regulă pentru salvarea lui Traian Băsescu

După cum se ştie, imediat ce judecătorii CCR au decis să amâne judecarea privind validarea sau invalidarea referendumului, Traian Băsescu, PDL şi sateliţii săi au început să pună presiune maximă asupra CCR. Presiuni care au dat roade. Paragraful „omis” iniţial şi introdus după 4 zile în Hotărârea 3 a CCR spune, negru pe alb, după ce lege se calculează practic cvorumul de participare la referendum. Se ştie, Legea referendumului prevede că acesta este valabil dacă la urne participă 50% + 1 din alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente. Pentru definirea termenului „liste electorale permanente”, Legea referendumului face trimitere la definiţia din legea alegerii parlamentului, care spune că în listele electorale permanente se înscriu doar cetăţenii cu drept de vot de pe teritoriul naţional. Curtea Constituţională însă vine cu o interpretare abuzivă şi în paragraful de care aminteam spune: „În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”. În Legea 370/2004 (de alegere a preşedintelui României), mai precis în OUG 95/2009, se dă următoarea definiţie: „Liste electorale permanente – listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv”. Ce înseamnă acest lucru? Că pe listele electorale permanente la referendum „intră” şi cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. În acest fel, practic, „curăţarea” listelor, la care s-a angajat ferm noul ministru Radu Stroe, se va reduce doar la morţi, condamnaţi, bolnavi psihic şi atât.

CCR a violat Legea referendumului

CCR a comis două uriaşe ilegalităţi prin introducerea paragrafului mai sus citat. În primul rând, Legea referendumului este clară: se utilizează definiţia listelor electorale permanente dată de Legea alegerilor parlamentare. Se utilizează definiţia dată de Legea alegerii preşedintelui (340/2004), dar, atenţie, numai când un referendum se defăşoară în paralel cu alegerile prezidenţiale. Suntem aici în faţa unei clare violări a Legii referendumului.

În al doilea rând, motivarea Hotărîrii nr. 3 din 2 august – cea publicată în…….cotidianul.ro

Lasati un comentariu