CCR amână decizia privind referendumul până pe 12 septembrie

• publicat la: 2 august 2012
CCR amână decizia privind referendumul până pe 12 septembrie

Curtea Constituţională a decis joi să amâne luarea unei decizii cu privire la validarea sau invalidarea referendumului până pe data de 12 septembrie.

Judecătorii cer să fie verificate listele electorale, dată fiind contradicţia în ce priveşte datele oferite.

Ministerul de Interne a trimis joi, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, CCR un document care arată că „MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale”.

Precizările au fost trimise CCR după ce Ministerul trimisese miercuri către Curte listele electorale care cuprindeau 18.292.514 de persoane, respectiv numărul precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie.

In documentul de joi însă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor arată că exista posibilitatea ca in listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate, dar şi alte situaţii în neregulă.

„Există posibilitatea ca în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate, care figurează în evidenţe cu domiciliul în România sau cetăţeni români care au plecat din ţară şi şi-au stabilit domiciliul în străinătate unde au obţinut documente ale statului străin, dar care figurează în evidenţe cu domiciliul în România, întrucât nu şi-au reglemntat statutul juridic faţă de statul român. Ca administrator al bazei de date, MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoriăţile publice locale, se arăta în documentul MAI.

În ce priveşte datele de la INS, se ştie că această instituţie a comunicat un număr de peste 16 milioane de români cu drept de vot, însă datele institutului nu sunt finale, ci parţiale.

Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că ştia că decizia CCR privind referendumul va fi luată joi, că amânarea acesteia nu îl îngrijorează şi că CCR trebuie să aibă la dosar „documente originale, nu trimise la BEC”.

Reamintim că dintre cei aproape 8,5 milioane de alegători care s-au prezentat la referendum, 87,52% au votat pentru demiterea lui Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale, anunţate miercuri de BEC.

UPDATE Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat, joi, după şedinţa Curţii Constituţionale, că din punctul său de vedere referendumul trebuia anulat pe motiv că s-a bazat pe date false (referire la numărul real de alegători – nr.). „Eu, după mine, trebuia anulat referendumul”, a afirmat Cojocaru.

Întrebată care a fost votul privind amânarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, judecătoarea spus: „Nu pot să spun”. cotidianul.ro

comentarii

de vio la 2 august 2012 - 21:44

Cine s-ar fi gandit ca masurile lui Bocsi Basescu de imputinare a populatiei se vor intoarce ca un bumerang impotriva lor??? E normal sa se faca o noua numaratoare a populatiei, natalitatea s-a redus dramatic de cand cei pomeniti au instaurat FOAMETEA in tara, la ordinul FMI! si au indemnat tinerii sa plece din tara lor.!Asa ca, va reiesi mai mult ca sigur ca 8,5 mil. votanti anti-base reprezinta peste 50% din populatia cu drept de vot! Doar in familia mea, cu neamuri cu tot, au votat 20 persoane anti-base, la indemnul meu!!!As fi votat si cu picioarele daca puteam, nu doar cu mainile, la ce dragi imi sunt! pacat ca nu se reiau si alegerile locale ca atunci ati vedea cate voturi mai ia kovacs daca se merge pe calea dreapta si nu cu 3 mii de voturi in plus la candidatul tulipan!! sunt sigur ca pentru el au votat si cei mutati de 10 ani din oras si mortii de acum 15 ani ca doar listele sunt supradimensionate!!!!

de coriolan la 2 august 2012 - 23:14

kovacs adulatorul basescian!A fost cel care a spus-o, putin sau mai mult, voalat ca este un admirator, basescian!Cine fura, fura, nu gluma!

de careian la 3 august 2012 - 13:32

kovacs a fost sa voteze,asa ca terminati cu intoxicarile.duminica noaptea i s-a stins tatal din viata.putin respect!!!!!daca s-ar relua alegerile,kovacs ar castiga din nou.de la mine din familie l-am votat 21 de persoane.sunteti jalnici.

de zoridezi la 3 august 2012 - 13:51

coica a dat telefon la kovacs asa ca a fost sa voteze dar numai el nu si cineva din familie.si mai mult respect va rog pentru locuitorii orasului care platesc impozite si taxe ! de ce nu impartiti la cei 21 care ati votat datoriile lui kovacs ca sa nu se mai faca de ras ca este dator???sunteti jalnici daca umlati la chestii cu decesu de parca altii nu ar mai fi avut asemenea situatii.

de gizi la 3 august 2012 - 15:45

daca careian e asa bun prieten cu kovacs atunci ar trebui sa aiba grija de el si sa acorde respect pentru el.un prieten se cunoaste doar la nevoie asa ca mai bine sa plateste pentru el datoriile ca sa nu mai rade lumea de el ca ne face si pe noi de rusine !
sau este bun kovacs numai pentru dat posturi si mancare gratis dar cand trebe ajutat sa plateste datoriile atunci uita de pretenie.

Lasati un comentariu