Cum ajută vinetele organismul?

• publicat la: 19 august 2012
Cum ajută vinetele organismul?

Stim cu totii cum arata vinetele, si cu siguranta am mancat macar o data in viata salata de vinete. Insa poate nu toata lumea stie ca o astfel de leguma furnizeaza organismului un intreg arsenal de vitamine si minerale. Pentru a va face o idee, 100g de vinete contin 24 calorii , 14 microg acid folic, 93g apa, 26 microg caroten, 1g proteine, 8 mg calciu, 4g zaharuri, 18mg fosfor, 200mg potasiu, 15 mg magneziu (pe langa vitaminele B1,B3, B6, A si C).

Dupa cum se observa, contin foarte multa apa, ceea ce ajuta la detoxificarea organismului ajutand astfel si la slabit (fiind si un aliment diuretic). Vinetele contin multa apa si fibre, dar foarte putine calorii, calmand astfel atat foamea cat si setea, fara a ingrasa. Fibrele pe care acestea le contin ajuta la marirea ratei metabolismului scazand nivelul de colesterol. In zilele de vara, acestea ajuta la hidratarea organismului.

Continutul de potasiu al vinetelor ajuta la stimularea inimii, fiind indicat consumul acestora de catre persoanele cu probleme cardiace.
Mai mult de atat, pot avea un efect calmant datorita magneziului, ceea ce le–ar putea incadra in clasa antidepresivelor. Ajuta totodata si la combaterea insomniilor si la temperarea starilor de nervozitate.

Pentru persoanele cu lipsa de calciu, vinetele pot fi din nou o solutie. De asemenea, ajuta la intarirea sistemului imunitar datorita vitaminei A si vitaminei C care lupta impotriva radicalilor liberi. In urma studiilor s-a constat ca este a doua leguma (dupa varza) care da cele mai multe roade in lupta impotriva cancerului.

Insa putem folosi chiar si frunzele acestei legume in scopuri benefice pentru organism. In acest sens, se pot folosi frunzele de vinete pentru calmarea arsurilor de soare, a hemoroizilor si chiar a abceselor. Efectul sau antiinflamator este deja cunoscut de multa lume.

sursa pro-sanatate.ro

Lasati un comentariu