Descoperire senzaţională la cuptoarele din Medieşu Aurit

• publicat la: 22 august 2012
Descoperire senzaţională la cuptoarele din Medieşu Aurit

In urmă cu câteva zile a fost deschis un nou şantier arheologic în perimetrul cuptoarelor dacice de la Medieşu Aurit, coordonat de arheologul Robert Gindele de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Pornind de la rezultatele scanărilor din anii trecuţi, specialiştii muzeului sătmărean au efectuat săpături în zona adiacentă locurilor unde au fost reperate cuptoare, iar surprizele nu au întârziat să se arate.

Săpăturile efectuate au scos la lumină artefacte extraordinare datate din epoca bronzului, mai exact cultura Suciu de Sus. Cele mai impresionante piese sunt patru vase, păstrate aproape intact care erau utilizate probabil în cadrul unui ritual sacru.

„Noile descoperiri de la Şuculeu – Medieşu Aurit atestă faptul că această aşezare despre care ştim încă destul de puţine lucruri a fost locuită continuu vreme de mii de ani. Peste aşezarea din epoca bronzului, unde se fac săpături acum a fost construită alta, prin secolele I-III după Hristos, cea din care provin cuptoarele dacice şi cu siguranţă că vom mai avea multe alte surprize în cadrul acestui şantier”, a declarat directorul Muzeului Județean, Liviu Marta.

Menţionăm că la Medieşu Aurit se află cel mai mare centru de olărit antic din Europa şi acest lucru va trebui valorizat mult mai eficient în rândul iubitorilor trecutului.

În acest sens, în luna septembrie la cuptoarele dacice de la Medieş va avea loc prima ediţie a festivalului dacilor liberi care va avea drept scop popularizarea acestui loc unic în România şi chiar în întreaga Europă.

sursa  portalsm.ro

Lasati un comentariu