Dispecerat integrat ISU- Ambulanţă

• publicat la: 10 august 2012
Dispecerat  integrat ISU- Ambulanţă

Unul din subiectele dezbătute la ultima şedinţă a Comitetului Consultativ, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, s-a referit la realizarea unui dispecerat integrat pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Serviciul SMURD din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare în vederea creşterii eficienţei şi reducerii timpului de reacţie. Urmarea acelei discuţii, în data de 9 august, sub patronajul prefectului Eugeniu Avram şi preşedintelui Adrian Ştef, a avut loc o şedinţă cu participarea inspectorilor şefi de la Poliţie. Jandarmi şi IJSU şi conducerii Serviciului de Ambulanţă.

Problema realizării unui astfel de dispecerat integrat a fost şi reglementată printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor 2021/691 din 12 decembrie 2008 în scopul realizării managementului integrat al solicitărilor privind urgenţele medicale, eficientizării dispecerizării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor, proiecte pilot fiind stabilite în 12 judeţe. Ulterior, printr-o dispoziţie MAI, MS şi STS din 2011, erau prevăzute care sunt obligaţiile şi atribuţiile ce revin IJSU şi Ambulanţei în cadrul dispeceratului integrat. La Satu Mare, până în prezent, s-au asigurat spaţiile necesare şi partea logistică la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, însă datorită lipsei de personal din partea Serviciului de Ambulanţă nu s-a putut materializa proiectul dispeceratului. Deblocarea recentă a unor posturi şi derularea procedurilor de angajare va permite realizarea dispeceratului integrat, însă, potrivit directorului Francisc Pataki, va mai fi necesară o nouă procedură de angajare pentru completarea numărului de angajaţi pentru funcţionarea dispeceratului în condiţii optime.

Prefectul Avram şi preşedintele Ştef au cerut un calendar al acţiunilor ce vor fi parcurse şi totodată au stabilit termenul de 1 octombrie pentru operaţionalizarea dispeceratului, dată pe care toţi cei implicaţi au afirmat că se va respecta. Cei doi demnitari au mai precizat că acest dispecerat comun ISU- Ambulanţă este etapa intermediară spre dispeceratul integrat judeţean în care să fie cuprinse şi celelalte structuri din cadrul MAI pentru ca orice intervenţie, indiferent de caracterul său, să se realizeze în cel mai scurt termen şi cu eficienţă maximă.

comunicat IP

Lasati un comentariu