Europa își deschide granițele pentru câștigătorii CNE.Echipa LT Carei la Bruxelles

• publicat la: 29 august 2012
Europa își deschide granițele pentru câștigătorii CNE.Echipa LT Carei la Bruxelles

Proiectul naţional Europa mai aproape de Consiliul Național al Elevilor s-a adresat tuturor elevilor de liceu din România şi a fost menit să promoveze şi să implementeze valori europene în sistemul de învăţământ.

Alături de un membru dintr-un Consiliu Şcolar al Elevilor, peste 80 de elevi, însemnând 27 de echipe din 14 judeţe,  s-au înscris în cursa pentru o excursie la Parlamentul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Proiectul a luat naştere la iniţiativa seniorilor Consiliului Naţional al Elevilor, Diana-Ioana Morea şi Andrei-Cătălin Gherghu, în parteneriat cu cabinetul europarlamentarului Norica Nicolai.

Acesta s-a desfăşurat în perioada 2 aprilie – 25 mai 2012 şi a constat în mai multe etape. După înscrierea propriu-zisă, a avut loc prima jurizare, având la bază planul de proiect trimis de echipele înscrise. Astfel, doar 14 echipe din nouă judeţe au avut oportunitatea de a-l pune în aplicare.

Juriul a fost format nu doar din iniţiatorii competiţiei, ci şi din europarlamentarul Norica Nicolai, respectiv preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Andrei-Bogdan Petre.

Timp de 10 zile, echipele finaliste au implementat proiectele propuse de acestea care s-au dovedit a fi un real succes, iar pe baza raportului de activitate, membrii echipelor cu cele mai bune proiecte au fost marii câştigători. Printre aceştia se numără următoarele echipe: United Europeans – județul Constanţa, Glasuri Pro-Europa și Eurovizionarii – județul Gorj, R(h)EI Europa – județul Iaşi, Eurotim – județul Olt, Euro Citizens LT Carei – județul Satu Mare, Orientaţi spre Europa și Elevi sibieni în Europa – județul Sibiu şi MVM – județul Vrancea.

Pe lângă vizitarea propriu-zisă a Parlamentului Uniunii Europene de la Bruxelles, membrii echipelor câştigătoare vor avea şansa de a vizita şi oraşele Budapesta, Viena, Praga, Frankfurt şi Stuttgart, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie.

Acest proiect va continua şi cu o a doua ediţie în următorul an şcolar, iar organizaţia elevilor se aşteaptă ca numărul participanţilor să fie într-o continuă creştere. Elevii au şansa de a se înscrise chiar şi cu colegi din alte instituţii de învăţământ, singura condiţie fiind ca unul dintre membrii echipei să facă parte dintr-un Consiliu Şcolar al Elevilor.

Aşadar, Consiliul Naţional al Elevilor a realizat un pas important în ceea ce priveşte spiritul democratic şi a demonstrat că este aproape, în adevăratul sens al cuvântului, de insistuţiile fundamentale ale societăţi.

redactia

Lasati un comentariu