Miting anti-rromi in Ungaria: „Veţi muri aici!”

• publicat la: 24 august 2012
Miting anti-rromi in Ungaria: „Veţi muri aici!”

In Ungaria a avut loc un marş impotriva rromilor, organizat de circa 1.000 de neo-nazisti care au strigat „Veţi muri aici”, atunci când s-au oprit in faţa caselor despre care credeau că sunt locuite de rromi, aruncând cu sticle cu apă si cu pietre, pentru a-si sustine punctul de vedere.

Pe 5 august, satul Devecser, din vestul tarii, cu putin mai mult de 5.000 de locuitori , a fost invadat de neo-nazisti, relateaza The Economist.

Liderii grupurilor care au marsaluit il includ pe Gabor Ferenczi, membru al Jobbik, un partid de extrema dreapta care a castigat 16 la suta dintre voturile exprimate la alegerile din 2010. Partidul, care nu este totusi strain de asemenea manifestatii, s-a delimitat anterior de anumite grupuri neo-naziste.

De data aceasta, insa, Zsolt Tyirityan, un conducator al Armatei Proscrisilor, a stat in fata bisericii din sat, manifestand pentru razboi rasial si pentru nevoia de „a extermina rromii din viata publica”.

Primarul localitatii, membru al partidului de guvernamant Fidesz, a spus ca nu a putut impiedica adunarea, despre care a crezut initial ca este un mars pasnic. El a spus ca cei 200 de politisti locali nu erau antrenati sau echipati pentru a face fata multimii fioroase de neo-nazisti.

Fidesz, care a pierdut alegatori in favoarea Jobbik, a recunoscut ca sunt putini electori care sunt de partea rromilor. Totodata, partidul a incercat sa se delimiteze si nu vrea sa creeze o bariera in fata alegatorilor Jobbik, care ar putea fi tentati sa se intoarca spre Fidesz.

In plus, o postare de un site de propaganda a extremei dreapta a cerut „maghiarilor adevarati” sa vina in ajutorul compatriotilor care se confrunta cu opresiune din partea rromilor.

„Problema este ca minoritatea nu accepta legile majoritatii. Ma tem ca va deveni un razboi civil”, a declarat Akos Nemeth, avocat al partii maghiare.

sursa ziare.com

comentarii

de emil la 25 august 2012 - 10:27

Ei, ia auzi! Cica minoritatea nu respecta legile majoritatii si poate incepe un razboi civil! Parca suna cunsocut! Aceia care nu respecta legile majoritatii aud?

de emil la 25 august 2012 - 10:28

cunoscut

Lasati un comentariu