Prefectul Eugeniu Avram cere reactualizarea strategiei privind gestionarea deşeurilor periculoase

• publicat la: 1 august 2012
Prefectul Eugeniu Avram cere reactualizarea strategiei privind gestionarea deşeurilor periculoase

În data de 1 august, prefectul Eugeniu Avram, secondat de subprefectul Cristian Sasu, a convocat o şedinţă consacrată analizării modului în care sunt gestionate deşeurile periculoase şi toxice pe raza judeţului Satu Mare, cu scopul de a se informa care sunt problemele din teren dar şi modalităţile de soluţionare respectiv propunerile care ar putea fi transmise autorităţilor centrale pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ. La discuţii au fost invitaţi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu.

Potrivit datelor prezentate de Rodica Mereuţă, comisar la Garda de Mediu, pe raza judeţului mai există între 7 şi 10 tone de pesticide neutilizate la 15 agenţi economici şi care sunt permanent monitorizate privind modul de depozitare. În urma controlului efectuat în luna mai pe această tematică de Garda de Mediu împreună cu Poliţia au fost întocmite mai multe dosare penale pentru nerespectarea dispoziţiilor privind depozitarea.

Comparativ cu anii precedenţi, cantitatea de pesticide rămase neutilizate a scăzut semnificativ ca urmare a neutralizării de către firmele autorizate. Cât priveşte îngrăşămintele chimice şi amendamentele pentru agricultură, la nivelul judeţului Satu Mare nu există cantităţi rămase neutilizate. Ceea ce încă reprezintă o problemă, potrivit comisarului de la Garda de Mediu, se referă la deşeurile toxice utilizate în laboratoarele medicale ce nu se supun autorizării şi laboratoarele şcolare.

În baza HG 112/2000, prefectul a dispus ca începând cu luna septembrie să fie demarat un control tematic la nivelul judeţului privind gestionarea deşeurilor toxice şi periculoase, cu implicarea tuturor instituţiilor abilitate, astfel încât la final să existe o evidenţă reală a acestor materiale şi modului în care sunt depozitate.

De asemenea a propus reactualizarea strategiei la nivel judeţean pe problematica deşeurilor periculoase, care din 2010 a rămas aceeaşi, sau elaborarea unei noi strategii coroborate cu situaţia reală din teren. Cât priveşte transportul acestor materiale, prefectul a propus o discuţie cu reprezentanţii transportatorilor din judeţ pentru sprijinirea celor care doresc să se implice având în vedere unele disfuncţionalităţi care se manifestă în relaţia cu firmele ce prestează acest tip de servicii pe raza judeţului Satu Mare dar au sediul în alte judeţe.

Lasati un comentariu