Ritmuri de jazz la Carei cu Louis şi Bencze

• publicat la: 4 august 2012
Ritmuri de jazz la Carei cu Louis şi Bencze

Castelul Muzical,prin concertele  de vineri seară ce au loc in Sala Cavalerilor de la Castel, ne-a adus în atenție   doi tineri muzicieni cu rădăcinile arborelui genealogic în zona Careiului.

Cei doi tineri artiști concertează pentru prima dată în Carei și emoția artistică pe care au transmis-o publicului a avut și un filon afectiv. Louis Reinke din  Germania  și Bencze Molnar  din Ungaria, al căror bunic matern este originar din Dindești, au prezentat mai multe improvizații la vioară și pian, alături de câteva piese clasice.

Un program închegat, în ciuda genurilor variate pe care le-au abordat, a făcut publicul intre in rezonanta  cu artiștii. Sensibilitatea acordurilor de vioară calmau acordurile pline și uneori furtunoase ale pianului. De fapt jazzul este cel care se potrivește ca o mănușă pianistului, care pe lângă talent și o tehnică bună are toate calitățile unui jazzman: nerv, ritm și improvizație.

În contrast, violonistul Louis Reinke estompează temperamentul vulcanic al pianistului Molnar Bencze, vioara lui fermecată zburda printre ritmuri, când iuți când molcome.

Publicul, prezent în număr destul de mare, s-a dovedit un al treilea interpret al concertului. Reacționa rapid la fiecare acord al pieselor prezentate, deși clasicul cu modernul alternau într-o ordine aparent aleatorie,dar  bine gândită de artiști.

La finalul concertului artiștii au avut amabilitatea să dea o scurtă declarație pentru Buletin de Carei. Întrebați fiind ce sentimente îi încearcă acum când au concertat pe meleagurile bunicului lor, au frapat prin sinceritate.

Molnar Bencze ne-a dezvăluit: „Sigur că emoții am avut, dar sentimentele care m-au încercat au fost contradictorii. Uneori aveam emoția noului, iar alteori simțeam că vin acasă.”

La rândul său Louis Reinke a mărturisit: „Nici nu am realizat că vin aici. Va fi interesant când voi merge la Dindești” făcând referire la deplasarea de sâmbătă spre Dindeşti,impreună  cu părinţii săi.

Referitor la faptul că urmează studii superioare economice, deși studiază vioara de la 7 ani, acesta a adăugat: „Nu cred că îmi va foarte greu la științe economice pentru că nu mă consider foarte sensibil. Mai degrabă Bencze dovedește această calitate.

Ne-am despărțit de cei doi tineri artiști nu înainte de a le smulge promisiunea că ne vom reîntâlni la un nou concert anul viitor.

redacţia

comentarii

de GRIGORE la 4 august 2012 - 11:19

Frumos !Bravo, va mai asteptam ! Succes si multa munca sa ajungeti pe cele mai inalte culmi !!!!

de meloman la 4 august 2012 - 14:59

Felicitari tinerelor talente !
O seara cu adevarat deosebita.Va mai asteptam.

de Nadas Marta la 4 august 2012 - 23:27

A fost impresionant ! Felicitari !

de Horia Mărieș la 7 august 2012 - 22:36

BENCZE MOLNAR & LOUIS REINCKE. Concert in CAREI Castle. PART I

(pentru melomanii ce n-au putut să participe)

http://www.youtube.com/watch?v=78BYcBZzRSc

de Horia Mărieș la 7 august 2012 - 22:36

BENCZE MOLNAR & LOUIS REINCKE. Concert in CAREI Castle. PART II

(pentru melomanii ce n-au putut să participe)

http://www.youtube.com/watch?v=4qEpa444UTk

Lasati un comentariu