Seară de folclor românesc la zilele careiene

• publicat la: 27 august 2012
Seară de folclor românesc la zilele careiene

Duminică seara, scena de folclor a fost dedicată si  folclorului românesc. Spectacolul a debutat cu formațiile de dansuri Flăcările Focului, din Tășnad și Danko Pista din Carei. Apoi au urcat pe scenă componenții Ansamblului Iedera a Clubului elevilor din Carei, al căror instructor este profesorul Dumitru Iederan.

Ansamblul Ceatăra a Centrului Cultural, condus de Adrian Pașca, fost elev al lui Dumitru Iederan, a continuat Gala cântului popular ardelenesc promovând tinerii careieni talentați.

Rând pe rând au urcat pe scenă Florin Borobei, Roxana Șichet, Carmen Sabou care au interpretat cântece din zona Codrului.

Tinerele consacrate deja Ioana Guruță și Aniela Tegzeș au reconfirmat pe scena careiană.
Doamna cantecului codrenesc,Ana Holdiș Pop, este de doi ani solista Ansamblului Ceatăra.

Așa cum a mărturisit pentru Buletin de Carei „Aici, la Carei, m-am lansat alături de mentorul meu Dumitru Iederan. Aici a fost casa mea. Emoțiile mă copleșesc de fiecare dată când revin pe scena careieană. Atunci când a venit propunerea fraților Pașca să cânt cu Ceatăra nu am ezitat nici o clipă și am acceptat”.

Centrul de cultură și artă din Zalău a fost reprezentat la Zilele Careiene de Ansamblul Meseșul.

Veniți la Carei pentru prima oară au fost profund impresionați de publicul de aici, așa cum declara pentru Buletin de Carei Paula Taloș, coordonatoarea ansamblului: „Am venit la Carei la puțin timp după ce am fost gazde ale Festivalului Internațional de Folclor „Ecouri meseșene”, pe care l-am organizat împreună cu Consiliul Județean Sălaj. Suntem profund impresionati de primirea călduroasă a publicului  careian ce s-a dovedit un bun cunoscător al folclorului de calitate”.

Mult așteptata Veta Biriș a reușit să urce pe scenă deși,in prealabil  a necesitat  îngrijiri medicale la Urgență în urma unui puseu de tensiune. În ciuda stării de sănătate precare, aceasta a ținut să onoreze publicul din Carei cu un recital de peste 20 de minute ce a cuprins cele mai cunoscute melodii din repertoriul său.

Nu am pierdut prilejul de a lua o scurtă declarație pentru Buletin de Carei:  „Am revenit cu mare drag la Carei pentru că aici am găsit un public minunat, dornic de muzică autentică românească”.

Chiar dacă se apropia ora la care era programat focul de artificii ce încheia Zilele Careiului, cei mai mulți iubitori de muzică populară nu s-au lăsat duși de la scena folclorică pe care au mai concertat, la final, Formația Dumitru Dobrican și Titus Perșe, care au smuls ropote de aplauze unui public numeros.

Nicoleta Latiş

comentarii

Lasati un comentariu